Gündem
  • 29.6.2024 16:04

Biden yarıştan çekilmeye karar verirse ne olur?

oe Biden'ın istikrarsız tartışma performansı, endişeli Demokratların onun başkanlık yarışından çekilip çekilmeyeceğine dair yeni sorularını hemen tetikledi.

Biden zaten Demokratların muhtemel adayı ve birincil seçmenlerin ezici tercihi olduğundan bu kolay bir süreç olmayacaktır . Ön seçim döneminde çok az muhalefetle karşılaştı ve partinin neredeyse tüm delegelerini kazanmış olması, iradesi dışında yarıştan çekilme ihtimalinin çok düşük olduğu anlamına geliyor.

“Bu 60'lar değil. Adayı seçmenler seçiyor. O adaydır” dedi CNN analisti ve Demokrat stratejist David Axelrod, Biden'ın Perşembe gecesi CNN'deki tartışmadaki performansına tepki gösterdi.

Parti ileri gelenleri üzerinde birincil seçmenleri güçlendiren mevcut birincil sistem, esasen Demokratların 1968'de Başkan Yardımcısı Hubert Humphrey'i aday olarak seçmelerinden sonra duyulan hoşnutsuzluktan kaynaklandı. Başkan Lyndon Johnson o yıl azalan popülaritesini ve Vietnam savaşına karşı muhalefetini kabul ederek başkanlık yarışından çekildikten sonra bile, Humphrey Chicago'daki Demokrat Ulusal Kongresi'nde Johnson'ın Vietnam politikasının bir devamı niteliğindeydi. Humphrey adaylığı kabul ederken protestocular polisle çatıştığında şiddet çıktı.

Biden'ın yarıştan çekilmeye karar vermesi durumunda 2024'te işler çok farklı olacak, ancak Demokratların kongresi Ağustos ayında Chicago'da tekrarlanacak.

Şubat ayında ilk yazdığımız gibi   , önde gelen aday çoğu ön seçimden sonra veya hatta kongre sırasında kampanyadan çekilirse, bireysel delegelerin partinin adayını kongre salonunda (veya muhtemelen  sanal bir yoklama sırasında ) seçmeleri gerekecektir.

Bu, normalde dar bir alanda yer alan gerçek delegelerin kim olduğu sorusuna ışık tutacaktır. Demokrat Parti, eyaletlerin birincil sürecin bir parçası olarak tahsis edilen 3.900'den fazla delegeyi (hepsi şu anda Biden'a söz vermiş durumda) seçmeleri için 22 Haziran'da son tarih belirledi .

Bu delegeler sadece Biden'a oy verme sözü vermekle kalmıyor; aynı zamanda kampanyası tarafından da onaylanıyorlar. Bu nedenle, kongre delegelerinin çoğunluğu yeni bir aday seçmeye karar verebilirken, bunu yapmak başkanın kendi destekçilerinden büyük çaplı bir kaçış gerektirecektir. Ayrıca, Biden yarıştan çekilirse, yerine geçecek kişiyi seçmekten büyük ölçüde Biden destekçilerinin sorumlu olacağı anlamına geliyor.

Biden'ın yerini kim alabilir?

Örneğin, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in böyle bir senaryoda oy pusulasında yer almak için en büyük adaylardan biri olacağını varsayabilirsiniz. Ancak daha önce eski Başkan Donald Trump'a karşı daha etkili bir kampanya yürütebileceklerini savunan başka potansiyel adaylar da olacaktır.

Perşembe günkü tartışmanın ardından Biden'a koşulsuz destek sunan Kaliforniya Valisi Gavin Newsom gibi biri, kongrede Harris'e meydan okur mu? Yerine başkasını koymak, bölücü ve çirkin olabilir. Çılgınca lobi faaliyetlerinden sonra yapılacak bir dizi oylamayla kimi seçeceklerine delegeler karar verecek.

Demokrat tarafta dikkate alınması gereken başka bir grup daha var:  "süper delegeler",  konumlarına göre otomatik olarak kongreye delege olan yaklaşık 700 üst düzey parti lideri ve seçilmiş yetkiliden oluşan bir grup. Normal parti kurallarına göre, adaylığı değiştirebildikleri takdirde ilk oylamada oy kullanamazlar ancak sonraki oylamalarda oy kullanmakta özgürdürler.

Bir aday kongreden sonra yarışı bırakırsa ne olur?

Bir partinin yaz aylarındaki aday belirleme kurultayı ile kasım ayındaki genel seçim arasındaki birkaç ay içinde bir adayın yarıştan çekilmesi için çok ciddi bir olayın gerçekleşmesi gerekiyor.

Demokratların ve Cumhuriyetçilerin bu olasılıkla baş etme yöntemleri biraz farklı. Nihai sonucun muhtemelen aday arkadaşın genel seçim oy pusulasında yer alması olacağını hayal edebilirsiniz, ancak bu mutlaka garanti edilmez.

Demokratlar –  Parti kuralları uyarınca, parti başkanının Demokrat valiler ve kongre liderleriyle istişare etmesinin ardından, Demokrat Ulusal Komitesi, kongre sonrasında ulusal biletteki boşluğu doldurma yetkisine sahiptir.

Cumhuriyetçiler –  Cumhuriyetçi tarafta bir boşluk oluşması durumunda, Cumhuriyetçi Ulusal Komitesi ulusal kongreyi yeniden toplayabilir veya kendisi yeni bir aday seçebilir.

Aday adayı otomatik olarak aday mı olacak?

Kongre Araştırma Servisi'nin kapsamlı bir   yazısında, görevdeki bir başkanın partinin adaylığını kazandıktan sonra görev yapamaz hale gelmesi durumunda, 25. Anayasa değişikliğinin başkan yardımcısını başkanlığa yükselteceği, ancak partinin adayının kim olacağının parti kuralları tarafından belirleneceği belirtiliyor.

CRS'ye göre, partilerin hiçbiri başkan adayının yardımcısı adayının liste başında yer almasını gerektirmiyor; ancak bu en olası senaryo.

Adaylardan biri kongre sonrasında yarıştan çekildi mi?

Modern zamanlarda, CRS'ye göre, 1972'de başkan yardımcılığına aday olan Demokrat Senatör  Thomas Eagleton, akıl hastalığı nedeniyle tedavi gördüğünün ortaya çıkmasının ardından kongreden sonra kenara çekilmek zorunda kaldı. (1972 çok farklı bir zamandı! Neyse ki bugün akıl sağlığına yönelik damgalama neredeyse yok.)

DNC'nin Sargent Shriver'ı Demokratların adayı George McGovern'ın ikinci aday adayı olarak onaylamak için bir toplantı düzenlemesi gerekiyordu.

Peki ya gelecek dönem başkanı seçimden sonra ehliyetsiz kalırsa?

Gelecek dönem başkanı ölecekse zamanlama yine önemlidir.

Anayasaya göre teknik olarak başkanlık için oy verenler eyalet meclislerinde toplanan seçmenlerdir. Bazı eyaletler kendi eyaletlerindeki seçimin galibine oy vermelerini şart koşarken, bazılarında ise bu konuda serbestlik var.

Konuyla ilgili çeşitli kongre oturumlarına atıfta bulunan CRS bildirisi, gelecek dönem başkan yardımcısının basitçe gelecek dönem başkanı rolünü üstlenmesinin açıkça mantıklı olacağını öne sürüyor ancak yasanın kendisi karanlık.

20. Anayasa değişikliğine göre, seçilmiş bir başkan ölürse, onun yardımcısı, yani başkan yardımcısı başkan olur.

Örneğin, bir kişinin tam olarak ne zaman başkan seçilmiş olacağı konusunda bazı sorular olabilir. Seçmenler Aralık ayında toplandıktan sonra mı, yoksa Kongre 6 Ocak'ta Seçmen Kurulu oylarını saymak için toplandıktan sonra mı?

CNN İNTERNATİONAL

Güncellenme Tarihi : 29.6.2024 16:11

İLGİLİ HABERLER