Gündem
  • 14.4.2024 16:11

Amerika : İran'ın karavana saldırısı 5 saat sürdü..

ABD'li yetkililer, İran'ın İsrail'e saldırısının yaklaşık beş saat sürdüğünü söylüyor

CNN'den Oren Liebermann'dan

İki ABD'li yetkili, İran'dan İsrail'e yönelik saldırı dalgasının azaldığını söyledi. Saldırılar yaklaşık beş saat sürdü.

İsrail'de Pazar sabahı erken saatlerde, ülkenin İç Cephe Komutanlığı vatandaşların barınakların yakınında kalma talebini iptal etti; bu, İsrail ordusunun yaklaşan saldırı tehdidinin geçtiğine inandığının bir göstergesi.

ABD, İsrail'le birlikte Cumartesi gecesi başlayan ve Pazar sabahının erken saatlerine kadar devam eden insansız hava aracı ve füze saldırılarını izledi. Yetkililer, fırlatma sayısının Pazar gününün erken saatlerinde düştüğünü söyledi.

Bölgedeki ABD kuvvetleri, saldırı öncesinde İsrail'e savunma desteği sağlayacak şekilde konumlanmıştı ve ABD, fırlatmaların mümkün olduğu kadar çoğunu durdurmayı amaçlıyordu. ABD güçleri, koordineli savunma çabalarının bir parçası olarak İsrail'e yönelik bir dizi insansız hava aracını ele geçirdi ve Washington, daha fazla faaliyet potansiyeline karşı tetikte olmayı sürdürüyor.

Ancak İran'ın insansız hava aracı ve füze fırlatmalarının sayısı azalmış olsa da İran'ın Lübnan'daki vekili Hizbullah, Pazar sabahı erken saatlerde kuzey İsrail'e roket yağmuru yağdırdı.

Yetkililer, İran'ın İsrail'e saldırısının yaklaşık beş saat sürdüğünü söylüyor. İşte bildiklerimiz

İki ABD'li yetkili, İran'ın İsrail'e yönelik eşi benzeri görülmemiş saldırı dalgasının azaldığını söyledi. Yaklaşık beş saat süren saldırılar, halihazırda hareket halinde olan Orta Doğu'yu keşfedilmemiş bölgelere sürükledi.

İran, gece saldırılarının İsrail'in bu ayın başlarında Suriye'nin Şam kentindeki İran konsolosluğuna düzenlediği ölümcül saldırıya misilleme olduğunu söyledi.

Biden yönetimi, İran'ın İsrail'e fırlattığı 100'den fazla balistik füze de dahil olmak üzere neredeyse tüm insansız hava aracı ve füzelerin gökten düşürüldüğünü söylüyor.

Üst düzey bir yönetim yetkilisi, CNN'e yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yaptığı telefon görüşmesinde, ülkesinin bu geceyi bir zafer olarak görmesi gerektiğini, çünkü ABD'nin mevcut değerlendirmesinin İran'ın saldırılarının büyük ölçüde başarısız olduğu ve İsrail'in üstün askeri kapasitesini gösterdiği yönünde olduğunu söyledi.

ABD'li bir yetkiliye göre, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant'tan, İran saldırısına olası herhangi bir yanıt öncesinde ABD'yi bilgilendirmesini istedi. İsrail güvenlik kabinesi, İsrail'in tepkisine karar verme yetkisini üç kişilik savaş kabinesine verdi.

Şu ana kadar bildiklerimiz şunlar:

Doğrudan can kaybı yok: İsrail'in acil servisine göre, doğrudan İran'ın saldırılarından kaynaklanan herhangi bir yaralanma bildirilmedi. Ancak 7 yaşındaki bir kız çocuğu, önleyici füzeden atılan şarapnel parçalarıyla ağır yaralanırken, hafif yaralanan veya panik atak geçiren 31 kişi tedavi altına alındı.

G7 liderleri buluşacak: Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Biden, "İran'ın küstah saldırısına birleşik diplomatik tepkiyi koordine etmek için" Pazar günü G7 liderleriyle bir araya gelecek. Kanada ve Portekiz liderleri İran'ın saldırısını kınarken, İspanya başbakanı da "en büyük endişesini" dile getirdi.

ABD'nin saldırı müdahalesi yok: Üst düzey bir yönetim yetkilisi CNN'e, Biden'ın Netanyahu'ya ABD'nin İran'a yönelik herhangi bir saldırı operasyonuna katılmayacağını açıkça ifade ettiğini söyledi.

Nasıl başladı:  İranlı yetkililere ve devlete bağlı medyaya göre , bu ayın başlarında düzenlenen bir hava saldırısında  İran'ın  Suriye'nin Şam kentindeki konsolosluk binası yıkıldı ve üst düzey komutanlar da dahil olmak üzere İslam Devrim Muhafızları'ndan yedi yetkili öldürüldü. İran ve Suriye dışişleri bakanları saldırıyı düzenlemekle İsrail'i suçladı. İran  misilleme sözü verdi .

İran'ın tutumu hakkında daha fazlası:  İran'ın bölgesel müttefikleri Gazze'deki Filistinliler adına İsrail'le çatışmaya girdiklerini söylüyor   . Gazze'de savaşın başlamasından bu yana İran'ın vekil güçleri,   Filistin bölgesinde ateşkes talep ederken İsrail ve müttefiklerine saldırılar başlattı.

Bu ne anlama geliyor:  İran ile İsrail arasında devletlerarası bir çatışmanın başlaması, bölgede ciddi bir tırmanışa işaret ediyor; bu, ABD'nin  İsrail-Hamas savaşının  Ekim ayında başlamasından bu yana kaçınmayı umduğu bir senaryo.

Güncellenme Tarihi : 14.4.2024 16:16

İLGİLİ HABERLER