Gündem
  • 14.4.2024 16:22

İran Cumhurbaşkanı : Bize yapılacak saldırının daha ağır ve üzücü tepkisi olur

İran cumhurbaşkanı, İran'a yönelik herhangi bir yeni "saldırı"nın "daha ağır ve üzücü bir tepkiyle" karşılanacağını söyledi.

İran'ın devlet haber kanalı IRIB'e göre İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi, "İran ulusunun çıkarlarına yönelik herhangi bir yeni saldırının daha ağır ve üzücü bir tepkiyle karşılanacağını" söyledi. 

Ülkenin dışişleri bakanı da X'teki bir  paylaşımında benzer açıklamalarda bulunarak  , İran'ın "savunma operasyonlarını sürdürme niyetinde olmadığını, ancak gerekirse herhangi bir yeni saldırıya karşı meşru çıkarlarını korumaktan çekinmeyeceğini" söyledi.

Meşru savunma hakkının kullanılması, İran'ın bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe karşı sorumlu yaklaşımını göstermektedir" dedi.

İran, Cumartesi günü İsrail'e eşi benzeri görülmemiş bir gece saldırısı başlattıktan sonra tehditlerini sürdürdü.

İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu'nun lideri, İsrail'e yönelik saldırının ardından "yeni bir denklem" oluştuğunu ve İsrail'in kendi çıkarlarına, varlıklarına veya halkına saldırması halinde artık doğrudan karşılık vereceğini uyardı. 

İran genelkurmay başkanı ayrıca ABD ve İsrail'i gelecekteki saldırılara karşı tehdit etti. İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Mohammad Bagheri, İran'ın İsviçre büyükelçiliği aracılığıyla ABD'ye, olası bir sonraki eylemlerinde İsrail ile işbirliği yapması durumunda Washington'u uyaran bir mesaj gönderdiğini, ABD üslerinin "hiçbir güvenliği olmayacağını" ve " halledildi."

Analiz: Bundan sonra ne olacağı İsrail'in ABD'yi dinleyip gerilimi tırmandırmayacağına bağlı

CNN'den Christiane Amanpour'dan

İsrail ile İran arasındaki on yıllardır süren düşmanlık boyunca, İran'ın İsrail'e hiçbir saldırısı olmadı. Bu bir eşiği aşıyor. Bundan sonra ne olacağı, İsrail'in ABD'yi dinleyip dinlemeyeceğine ve misilleme döngüsünü tırmandırmayacağına bağlı.

İran'ın devasa insansız hava aracı ve füze dalgasının %99'u durduruldu ve İsrail, hasarın sınırlı olduğunu söyledi. İsrail'in 1 Nisan'da Suriye'deki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırının tetiklediği baraj, bölgeyi kaynama noktasına getiriyor. İsrail'in Suriye'deki saldırıyı neden düzenlediğini hâlâ tam olarak bilmiyoruz ancak analistler, İran'ın kendi iç tüketimi için karşılık vermek ve bölgede güç göstermek zorunda kaldığını söylüyor. Kendi adına, konunun artık sonuçlandığını söylüyor.

Başkan Joe Biden, ABD'nin İran'a yönelik herhangi bir İsrail saldırısına katılmayacağını söyledi. Asıl soru İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun en büyük destekçisinin uyarılarını dinleyip dinlemeyeceğidir.

Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, CNN İsrail'in bu turu kazandığını ve Netanyahu'nun başka bir eylem yapmadan önce düşünmesi gerektiğini söyleyerek, İsrail'in hâlâ Gazze'de sıkışıp kaldığını, rehinelerin esir kaldığını ve Lübnan-İsrail sınırının son derece değişken olduğunu söyledi. İsrail ile ABD istihbaratı arasındaki mevcut gerginlik, Hamas'ın 7 Ekim saldırılarını İran'ın planladığı veya eyleme geçtiğine dair hiçbir kanıt bulunmadığını söylüyor.

Güncellenme Tarihi : 14.4.2024 16:24

İLGİLİ HABERLER