Gündem
  • 27.6.2024 11:31

Amerika'da Haredi seferberliği.. 24 saatte 60 milyon dolar toplandı

İsrailli ultra-Ortodoks hahamlar, askerlik hizmetinin reddedilmesinden kaynaklanan kayıplar nedeniyle ABD'de 60 milyon dolar topladı

Askere gitmeyi reddeden öğrenciler için fonların kesilmesinin ardından açıklarla karşı karşıya kalan Haredi yeşivaları için fon toplama toplantıları sinagoglarda ve konferans salonlarında yapıldı; Bağış toplama kampanyasının hedefi 107 milyon dolar

İsrailli ultra-Ortodoks hahamlar, askerlik hizmetinin reddedilmesinden kaynaklanan kayıplar nedeniyle ABD'de 60 milyon dolar topladı

Askere gitmeyi reddeden öğrenciler için fonların kesilmesinin ardından açıklarla karşı karşıya kalan Haredi yeşivaları için fon toplama toplantıları sinagoglarda ve konferans salonlarında yapıldı; Bağış toplama kampanyasının hedefi 107 milyon dolar

Statülerini düzenleyen bir yasanın yokluğunda öğrencilerinin askere gitmesi gereken yeşivalara bütçe aktarılmasını yasaklayan Yüksek Mahkeme'nin Salı sabahı açıkladığı karardan önce bile, yasal engel ultra-Ortodoks yeşivalarda iyice hissediliyordu. Nisan ayından itibaren hükümetin hukuk danışmanının kararlılığı nedeniyle askere gitmek zorunda olan Haredi gençlerinin yeşivalara para transferi engellendi ve bu da fonda milyonlarca şekel kesintiye neden oldu. Bu nedenle Pazar günü, bir dizi üst düzey Haredi haham, İsrail'deki Haredi yeşiva dünyasının varlığını değerli gören ABD Yahudilerinden fon toplamak için bir kampanya başlattı. Bu bağışlardan şu ana kadar 60 milyon dolar toplandı.

Bağış toplama toplantıları bağışçıların evlerinin yanı sıra sinagog ve konferans salonlarında da düzenlendi. Etkinliklerin bazılarına birden fazla hahamın katıldığı, bazılarına yalnızca bir hahamın katıldığı ve önemli etkinliklere delegasyondaki yedi hahamın tamamı katıldı. Salı günü, Yüksek Mahkeme kararından sonra, Litvanyalı Haredi lideri Haham Aharon Yehuda Leib Shteinman ve Haham Chaim Kanievsky'nin halefi olarak kabul edilen Litvanya Haredi lideri Haham Dov Lando şunları söyledi: "Kurtarın bizi! Kötü yetkililer, Mahkemeler kötü niyetle Tevrat'ın bütçesini kestiler, lütfen bu açığı telafi edin, düzenli katkılarınızdan mahrum kalmayın."

Haham heyetindeki Sefarad temsilcisi, Kudüs'teki Maor Hatorah Yeshiva'nın başkanı ve Shas'ın Tora Bilgeleri Konseyi'nin bir üyesi olan Haham Avraham Salim'dir. "Tüm bu zulümlerden dolayı Allah korusun Tevrat'ın kaynağının durmasından korkuyoruz" dedi.

Kararın açıklanmasından önce, bir bağışçının evinde yapılan toplantılardan birinde Lando'nun ev sahiplerine şunları söylediği kaydedildi: "Buraya kurtarılmanız için haykırmaya geldim, bizi kurtarın! Yeşivalar ve kolleller büyük tehlike altında" , boşlukları doldurun."

Aşkenazi yeshiva dünyasının ruhani lideri Haham Dan Segal şunları söyledi: "Kollel'lerimiz önümüzde duruyor. Kollel'ler Yahudi halkının gözbebeğidir." Bağışçılardan biriyle yaptığı toplantıda Haham Salim bu hafta başında şunları söyledi: "Bu korkunç bir durum, aşağılandık. Tora dünyasının son yıllarda hayatın her kesiminden gördüğü saygı inanılmaz ve bugün de aşağılanıyor."

Bağış toplama gezisinin ikinci gününde New Jersey Lakewood'da binlerce ultra Ortodoks Yahudinin katılımıyla açık hava mitingine dönüşen büyük bir toplantı düzenlendi. Litvanya'nın önde gelen hahamlarından Slabodka Yeshiva'nın başkanı Haham Moshe Hillel Hirsch şunları söyledi: "Kesintiler başladığında, büyük bir yeshivanın başı beni aradı ve ödeyecek hiçbir yolu olmadığını ağladı. Ona şunu söyledim: Ona cevap verecek hiçbir şeyi yoktu ama belki Amerikan Yahudileri bunu bizim adımıza cevaplayabilir, buradan gelen bağışlar bağlılık gösteriyor."

Aynı zamanda heyetteki Hasidik temsilci Rachmastrivka Rebbe ile birlikte dua töreni düzenlendi ve ilahiler okundu. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tanınmış ultra-Ortodoks Yahudi bağışçı Baruch Karfunkel de Pazartesi gecesi haham elitleriyle bir toplantıya ev sahipliği yaptı.

Hahamların hedefi, fonların dondurulmasından etkilenen yeşivaların yararına bir fon oluşturmak ve 107 milyon dolar toplamak amacıyla Olam HaTorah Fonu'nu kurmak.

Bağış kampanyasında hahamlara eşlik eden Zvi Cohen, Pazartesi gecesi Kol Barama radyosuna verdiği röportajda "Şu ana kadar 107 milyon doların 60 milyon dolarının toplandığını" söyledi. Cohen şunları ekledi: "Bu, yeshiva ve kollel'deki kesintilere bir yıl boyunca çözüm sağlamalıdır. İsrail'in büyükleri fedakarlıkla şehir şehir ayak basıyor ve kurtuluş için haykırıyor ve Tora destekçileri ayağa kalkıyor. onların çağrılarına cevap verin ve sahip olmadıkları meblağı maneviyat dünyası uğruna feda ederek bağışlayın."

Güncellenme Tarihi : 27.6.2024 11:43

İLGİLİ HABERLER