Gündem
  • 27.6.2024 11:15

Save the Children International : Gazze'de 21 bin çocuk enkaz altında

 “Gazze bir çocuk mezarlığıdır.” Uluslararası bir örgüt: Savaşın başlangıcından bu yana Gazze Şeridi'nde 21.000'e yakın çocuk kayıp.

Save the Children International, 24 Haziran 2024 Pazartesi günü Gazze Şeridi'nde yaklaşık 21.000 çocuğun enkaz altında kaldığını, tutuklandığını veya bilinmeyen ya da toplu mezarlara gömüldüğünü duyurdu.

İngiltere merkezli örgütten pazartesi günü yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrine yönelik artan saldırıları nedeniyle ailelerinden ayrılan çocukların sayısının arttığı belirtildi . Korunmasız çocukları koruyanlar baskı altındadır.

Gazze'de yaklaşık 17 bin çocuğun ailelerinden ayrıldığını veya kaybolduğunu, 4 bine yakın çocuğun ise halen enkaz altında, toplu mezarlarda veya bilinmeyen mezarlarda bulunduğunu kaydetti.

İngiliz örgütü, bilinmeyen sayıda çocuğun tutuklandığını doğruladı ve bunların Gazze Şeridi'nden çıkarılma ihtimaline işaret etti.

Gazze "Çocuk Mezarlığı"

Örgütün Orta Doğu bölge direktörü Jeremy Stoner ise, "Ailelerin sevdiklerinin nerede olduğunu bilmemesi işkencedir" dedi.

Şöyle ekledi: "Hiçbir ebeveyn çocuğunu bulmak için molozları veya toplu mezarları kazmamalı ve hiçbir çocuk savaş bölgesinde yalnız ve korumasız kalmamalı."

Stoner ayrıca Gazze'yi bir "çocuk mezarlığı"na benzeterek, yaşayan ve kaybolan çocuklar için tehlikenin halen devam ettiğini hatırlattı.

Gazze'deki savaş, yakın tarihin en ölümcül ve en yıkıcı savaşları arasında yer alıyor ve çocuklara yönelik çok sayıda ciddi ihlalin kaydedilmesine yol açtı:

Gazze'deki çocuklar İsrail güçleri tarafından benzeri görülmemiş bir oranda öldürüldü ve sakatlandı. 7 Ekim saldırılarında Gazze'de 13.800'den fazla Filistinli çocuk öldürülmüş, 33 İsrailli çocuk da silahlı gruplar tarafından öldürülmüştü. Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana en az 725 çocuk yaralandı, 114 çocuk ise hayatını kaybetti .

Gazze'deki okulların ve hastanelerin yıkılması bir norm haline geldi; çoğu çocuk, yok olan sağlık sistemi nedeniyle en temel tedaviyi veya ağrı tedavisini bile alamıyor.

İsrailli çocukların Gazze'de kaçırılıp rehin tutulduğu, şiddete maruz kaldıkları ve bu durumun ruh sağlıkları ve refahları üzerinde kalıcı etki yarattığı bildiriliyor. 7 Ekim'den bu yana en az 460 Filistinli çocuk keyfi olarak gözaltına alındı; bazıları Save the Children'in ortaklarına açlık, istismar ve insanlık dışı muamele anlattı . gözaltında.

Gazze'deki ailelerin güvendiği hayat kurtarıcı yardım malzemeleri İsrail tarafından ya yavaş yavaş dağıtılıyor ya da sistematik olarak engelleniyor. Son veriler, nüfusun yarısının felaket düzeyinde gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğunu ve Gazze'nin kuzeyindeki çocukların ve ailelerin kıtlık tehlikesi altında olduğunu ortaya koyuyor .

İşgal altındaki Filistin topraklarındaki Save the Children Ülke Direktörü Xavier Joubert şunları söyledi:

“270 günden fazla süren şiddet Gazze'yi tanınmaz hale getirdi ve Gazze'nin çocuk nüfusunun yüzde 2'sinden fazlasını öldürdü ya da yaraladı. Şu ana kadar hayatta kalmayı başaranların bunu sürdürme şansları giderek azalıyor. Bu savaş sadece Gazze'yi yok etmekle kalmıyor, aynı zamanda çocukluğun temel öğretilerini de yok ediyor. Acımasız bombalar ve düşmanlıklar, evlerin ve altyapının potansiyel 'katliamına' neden oluyor ; evlerin %70'inin hasar gördüğü veya yıkıldığı bildiriliyor. Bunu diğer çatışmalarda da gördük ama bu, bu kadar kısa sürede yıkılan evlerin en yüksek payı olabilir . Dünya, Gazze'deki korkunç yaşam yıkımına son vermek için derhal ve kesin bir ateşkes ve sınırsız insani yardım erişimi sağlamak için hemen harekete geçmelidir. Tüm çocuklar gibi Gazze'deki çocuklara da onurlu bir gelecek borçluyuz ama bu gidişle onların hiçbir geleceklerinin olmaması riskiyle karşı karşıyalar.

Save the Children, 1953'ten bu yana devam eden çatışmalardan etkilenen Filistinli çocuklara temel hizmetler ve destek sağlıyor. İşgal altındaki Filistin topraklarındaki Save the Children ekibi gece gündüz çalışıyor, ihtiyaç sahibi insanları desteklemek için hayati önem taşıyan malzemeleri önceden hazırlıyor ve bulmak için çalışıyor. Gazze'ye yardım ulaştırmanın yolları.    

Güncellenme Tarihi : 27.6.2024 11:28

İLGİLİ HABERLER