Gündem
  • 4.2.2024 22:22

Amerikalı öğrenciler Filistinle dayanışma için açlık grevine başladı

Amerikalı öğrenciler Gazze'yle dayanışma amacıyla açlık grevine başladı, üniversitelerinin işgalle bağlantılı yatırımlarını geri çekmesini talep etti 

İngiliz internet sitesi Middle'ın yayımladığı habere göre, ABD'nin Rhode Island kentindeki Brown Üniversitesi'ndeki öğrenci koalisyonu, üniversitenin Gazze'deki işgal tarafından yürütülen soykırımdan yararlanan şirketlerden yatırımlarını geri çekmesi talebiyle açlık grevine başladı. 

Grup, yaptığı açıklamada, Filistinli, Yahudi ve diğer öğrencilerden oluşan 19 öğrencinin, üniversite bir sonraki aşamada yatırımları geri çekme kararını sunarak acil ve kalıcı ateşkes talep etme rolünü güçlendirene kadar açlık grevine devam edeceğini söyledi. Üniversite yönetim kurulu toplantısı.

Üniversitenin en yüksek yönetim organı olan Brown Üniversitesi Vakfı, 2024 yılının ilk toplantısını 8-9 Şubat'ta gerçekleştirecek.

Gazze'de ateşkes talepleri

Grevi düzenleyen Filistin Dayanışma Mitingi ve Şimdi Ateşkes İçin Yahudiler, öğrencilerin bu kararın Yatırım Uygulamalarında Kurumsal Sorumluluk Danışma Komitesi'nin (ACCRIP) 2020 raporundaki tavsiyelerin uygulanmasını istediğini söylerken, bu raporda yatırımların tasfiye edilmesi çağrısında bulunuldu. 

Raporda yatırımlarını çekebilecek şu şirketler belirlendi: AB Volvo, Airbus, Boeing, DXC, General Dynamics, General Electric, Motorola, Northrop Grumman, Oaktree Capital, Raytheon ve United Technologies.

Greve katılan Filistinlilerden biri olan Nour şunları söyledi: “Halkımın ve her yerdeki işgal altındaki halkların mücadelesiyle iç içe olan ailemin tarihi, beni yatırımlara ve silahlardan, silah imalatından ve silah imalatından yapılan vurgunculuğa karşı durmaya motive ediyor. dünyamızda şiddet uygulamayı bırakmamalıyız.”

Amerikalı öğrenciler işgal sırasında açlık grevine başladı

Greve katılan Yahudi üniversite öğrencisi Ariela Rosenzweig, greve katılımının, "üniversitenin, bir Yahudi öğrenci olarak devam eden soykırıma katkıda bulunan şirketlerden ayrılma yönündeki talebime yanıt verme konusundaki isteksizliğini doğruladığını" söyledi. (Yahudi devletinin) insanlığa karşı suç işlediği bir dönemde, okuduğum üniversitenin, mensubu olduğum insanların ya da yaşadığım ülkenin iyilik yapmasını talep etmem.”

Brown Üniversitesi bir Sarmaşık Birliği üniversitesidir ve İsrail işgalinin El Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından 7 Ekim'de kuşatma  altındaki Gazze Şeridi'ni bombalamaya başlamasından bu yana protestoların merkezi olmuştur .

Öğrenciler Brown Üniversitesi'ni defalarca silah üretim şirketlerine yatırım yapmakla suçlarken, üniversite de doğrudan silah üretim şirketlerine yatırım yapmadığını öne sürerek yatırımlarını geri çekmeyi reddetti.

Bu grev, üniversiteyi İsrail'den ayrılmaya zorlamaya yönelik birkaç girişimden biri; öğrenciler bunun Brown'u başkalarına zarar vermede suç ortağı haline getiren savunulamaz bir konum olduğunu söylüyor.

Güncellenme Tarihi : 4.2.2024 22:26

İLGİLİ HABERLER