Gündem
  • 4.2.2024 22:27

Gökbilimciler galaksimizin merkezinde gizlenmiş tuhaf yeni yıldız türünü keşfettiler

Gökbilimciler galaksimizin merkezinde gizlenmiş tuhaf yeni yıldız türünü keşfettiler

Bir sanatçının çizimi, sigara içen yaşlı bir yıldızı veya kalın bir duman ve toz bulutu salan yaşlanan kırmızı dev bir yıldızı tasvir ediyor. 

Astronomers discover strange new type of star hidden in the center of our  galaxy | News | wsiltv.com

Gece gökyüzünde on yıl süren bir araştırma, gökbilimcilerin "eski sigara içen" olarak adlandırdığı yeni ve gizemli bir yıldız tipini ortaya çıkardı.

Astronomers discover strange new type of star hidden in the center of our  galaxy | News | waow.com

Daha önce gizlenmiş olan bu yıldız nesneleri, Samanyolu galaksisinin kalbine yakın bir yerde bulunan yaşlanan dev yıldızlardır . Yıldızlar onlarca yıldır hareketsiz durumda ve duman ve toz bulutları püskürmeden önce neredeyse görünmez hale gelene kadar sönüyorlar. Gökbilimciler, elementlerin evrene dağıtılmasında rol oynayabileceklerini düşünüyor.

Gözlemleri detaylandıran dört çalışma,  Kraliyet Astronomi Topluluğunun Aylık Bildirimlerinde yayınlandı.

Astronomers discover strange new type of star hidden in the centre of our  galaxy

Gökbilimciler, insan gözünün göremediği kızılötesi ışıkta yaklaşık bir milyar yıldızın izlenmesini içeren araştırma sırasında, eski sigara içen yıldızları ilk kez gözlemledi.

Gözlemler, Cerro Paranal Gözlemevi'ndeki Şili And Dağları'nın yüksek bir noktasında bulunan Görünür ve Kızılötesi Araştırma Teleskobu ile gerçekleştirildi.

Yeni doğmuş yıldızların aranması

Ekibin ilk hedefi, Samanyolu'ndaki toz ve gaz nedeniyle gizlendikleri için görünür ışıkta tespit edilmesi zor olan yeni doğmuş yıldızları aramaktı. Ancak kızılötesi ışık, galaksinin yüksek konsantrasyondaki tozunu delerek gizli veya soluk nesneleri tespit edebilir.

Astronomers discover strange new type of star hidden in the center of our  galaxy

Hertfordshire Üniversitesi'nden astrofizik profesörü Philip Lucas, yıldızların üçte ikisini sınıflandırmak kolay olsa da geri kalanların daha zor olduğunu, bu nedenle ekibin tek tek yıldızları incelemek için Avrupa Güney Gözlemevi'nin Çok Büyük Teleskobu'nu kullandığını söyledi. Lucas bir çalışmanın baş yazarı ve diğer üçünün ortak yazarıydı.

Beklenmedik bir yıldız keşfi

Ekip, galaktik merkeze yakın yıldızları gözlemleri sırasında, gökbilimcileri şaşırtan parlaklıkta olağandışı değişiklikler yaşayan 21 kırmızı yıldız tespit etti.

“Bu yıldızların patlamaya başlayan ilk yıldızlar mı, yoksa yıldızın önündeki bir disk veya toz kabuğunun neden olduğu parlaklık düşüşünden sonra toparlanan ön yıldızlar mı olduğundan veya geç aşamalarda madde saçan daha yaşlı dev yıldızlar mı olduğundan emin değildik. hayatlarının," dedi 

Ekip, yıldızlardan yedisine odaklandı ve topladıkları yeni verileri önceki araştırmalardan elde edilen verilerle karşılaştırarak yıldız nesnelerinin yeni bir tür kırmızı dev yıldız olduğunu belirledi.

Ancak araştırma sırasında tespit edilen yıldızlar farklıdır.

Şili'deki Andrés Bello Üniversitesi fizik bölümünde profesör olan ve üç araştırmanın ortak yazarlarından Dante Minniti, "Bu yaşlı yıldızlar yıllarca sessizce duruyor ve sonra tamamen beklenmedik bir şekilde duman bulutlarını dışarı atıyorlar" dedi. Bir deyim. "Birkaç yıl boyunca çok soluk ve kırmızı görünüyorlar, öyle ki bazen onları hiç göremiyoruz."

Yıldızlar büyük oranda, ağır elementlerin daha yoğun olduğu Samanyolu'nun en içteki nükleer diskinde bulundu. Eski sigara içenlerin elementleri uzaya nasıl saldıklarını anlamak, gökbilimcilerin bu tür elementlerin evrende dağılma şekli hakkındaki düşüncelerini değiştirebilir.

Gökbilimciler hâlâ yıldızların yoğun duman salmasının ardındaki süreci ve sonrasında neler olduğunu anlamaya çalışıyor.

Lucas, "Eski yıldızlardan atılan madde, elementlerin yaşam döngüsünde önemli bir rol oynuyor ve yeni nesil yıldızların ve gezegenlerin oluşmasına yardımcı oluyor" dedi. "Bunun esas olarak Mira değişkeni adı verilen, iyi çalışılmış bir yıldız türünde meydana geldiği düşünülüyordu. Ancak madde fırlatan yeni bir yıldız türünün keşfi, Nükleer Disk'teki ve diğer galaksilerin metal açısından zengin bölgelerindeki ağır elementlerin yayılması açısından daha büyük öneme sahip olabilir."

Güncellenme Tarihi : 4.2.2024 22:34

İLGİLİ HABERLER