Gündem
  • 4.8.2024 22:36

Amerikan ve İsrail gazetelerinden İran'ın saldırısına yönelik senaryolar

İsrail kaynakları, İran'ın İsmail Heniye suikastına önümüzdeki birkaç gün içinde, belki de bu hafta sonuna kadar yanıt vereceğini varsayıyor.

Aşağıda çeşitli raporlara göre İran'ın tepkisine ilişkin senaryoları sizlere sunuyoruz:

- "İsrail Hayom" gazetesi:

İsrail'de değerlendirme: İsrail, İsmail Heniye suikastının ardından geçen Nisan ayındaki saldırıdan çok daha büyük bir İran füze saldırısını içeren olağan senaryoya hazırlanıyor ( İran'ın Şam'daki İran konsolosluğunun hedef alınmasına tepki olarak İsrail'e saldırı)  ve bazı askeri danışmanların öldürülmesi).

İsrail'de ayrıca saldırının İran'ın İsrail'deki iletişim sistemlerini kapatma girişimini de içerdiği tahmin ediliyor.

- İsrail Yayın Otoritesi “Kan”:

İsrail kaynakları, İran'ın İsmail Heniye suikastına önümüzdeki birkaç gün içinde, belki de bu hafta sonuna kadar yanıt vereceğini varsayıyor.

İsrail güvenlik servisleri, İran'ın muhtemelen IDF üsleri ve bölgelerine balistik ve seyir füzeleri ile çok sayıda patlayıcı insansız hava aracı fırlatacağına inanıyor.”

Geçtiğimiz Nisan ayında İsrail'in güneyini, özellikle de “Benevatim” hava üssünü hedef alan önceki İran saldırısından farklı olarak, yaklaşmakta olan saldırının ülkenin merkezindeki üsleri etkileyebileceğine inanılıyor ve buna paralel olarak İsrail de bu saldırıya karşılık vermeye hazırlanıyor. .

- New York Times:

Açıklamalarını bilen 3 İranlı yetkiliye göre: İran Lideri Ali Hamaney, Haniye suikastına yanıt olarak İsrail'e doğrudan saldırı emri verdi.

İranlı yetkililer gazeteye şunları söyledi: Hamaney emirlerini Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısında verdi ve liderler Tel Aviv ve Hayfa çevresindeki askeri hedeflere yürüyüşler ve füzelerle saldırı başlatmayı düşünüyor.

İranlı yetkililer gazeteye şunları söyledi: “Maksimum etkiyi elde etmek için seçenekler arasında İran, Yemen, Suriye ve Irak'tan koordineli bir saldırı da yer alacak.

Kaynaklarından alıntı yaparak: "Hamaney, Devrim Muhafızları'na ve orduya, savaşın genişlemesi durumunda saldırı ve savunma planları hazırlamalarını emretti."

 Yetkililer, "İran'ın, İsrail'e yönelik herhangi bir saldırıda sivil hedefleri vurmamaya dikkat edeceğini" vurguladı.

CNN:

ABD Savunma Bakanlığı'ndan alıntı: İran ve müttefikleri önümüzdeki 72 saat içinde İsrail'e geniş çaplı bir saldırı başlatacak (dün, Perşembe günü rapor).

Üst düzey Amerikalı yetkililerden: Yaklaşan İran saldırısının geçen 13 Nisan'daki İran saldırısına çok benzemesini - ancak daha büyük ölçekte - bekliyorlar çünkü bu saldırının önceki saldırıya katılmayan Hizbullah'ın müdahalesini de içermesi muhtemel.

Biden yönetimindeki üst düzey yetkililer, bir önceki İran saldırısını durduran ülkelerden oluşan aynı uluslararası ve bölgesel koalisyonu harekete geçirmenin kendileri için zor olacağından korkuyorlar çünkü bu kez bağlam, Tahran'daki Hamas siyasi bürosu başkanının öldürülmesi ve Şam'da İranlı bir generalin öldürülmesi değil.

Amerikalı bir yetkili: Geçtiğimiz Çarşamba günü Amerikan istihbarat servisleri, İran'ın karşılık vereceğine dair açık işaretler almaya başladı.

İki üst düzey Pentagon yetkilisi: İranlıların ve müttefiklerinin İsrail'e yönelik bir saldırı için koordinasyon ve hazırlık yapması birkaç gün alabilir. 

- İsrail Askeri İstihbarat Bölümü eski başkanı Tümgeneral Amos Yadlin:

İHA fırlatma ihtimalini değerlendiren: “13 Nisan'da merdivenlerden yukarı çıktılarsa aşağı indiklerini sanmıyorum, doğrudan İsrail'e ateş etmek için bir tür psikolojik engeli aştılar... Geçmişte bunu istemediler. doğrudan dahil olmak için bunu ya "kendi ajanları aracılığıyla ya da Arjantin'den Avrupa'ya kadar gizli faaliyetler yoluyla" yaptılar.

İran, nisan ayındaki saldırının ardından bir soruşturma yürütüyor ve saldırının türünü, kullandıkları füzeleri, belki miktarlarını, belki de bize uyarı vermeyerek ve sekiz saat boyunca uçan insansız hava araçlarını değil, sadece balistik füzeleri kullanarak düzeltmeye çalışıyor. 10 ila 12 dakika boyunca uçanlar. "Yapacak çok işleri var, bu yüzden tepkinin hemen olmayacağını, plan yapmalarının biraz zaman alacağını düşünüyorum."

Onlar (İranlılar) savaş istemiyorlar, İran'ın stratejisi İsrail'le yüzleşmeyi içermiyor, İsrail'in tüm stratejilerini gazetelerde okuyorlar. Doğrudan savaş istemiyorlar. Tek başına saldırı ile savaş arasında fark var. İran'ın stratejisi İsrail'i vekillerle kuşatmak, onu tüketmek, Hamas ve Husiler için düşük riskli bir savaşa sürüklemek ve canlandırmak. bunun için acı.

İran'ın Dini Lideri Ali Hamaney, İsmail Haniye'nin kanının intikamını almanın,  "suikast bizim topraklarımızda gerçekleştiği için görevlerimiz arasında olduğunu" vurgulamıştı.

Hamaney'in resmi internet sitesinde yayınlanan Haniye suikastına ilişkin taziye mesajında ​​şunları söyledi: "Suçlu ve terörist Siyonist rejim, evimizde değerli misafirimizi hedef aldı ve böylece bu saldırıyla en ağır cezayı da üzerine almış oldu."

İsrail bu suikastın sorumluluğunu açıklamazken  ve olayla ilgili kamuoyuna yorum yapmayı reddederken ,  İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Çarşamba akşamı yaptığı konuşmada İsrail ordusunun  son günlerde Hamas, Husiler ve Hizbullah'a ölümcül darbeler indirdiğini söyledi. .

Netanyahu, İsrail'in şu anda en üst düzeyde alarmda olduğunu vurgulayarak, ülkeye karşı saldırgan bir eylemde bulunan herhangi bir tarafın bunun bedelini çok ağır ödeyeceğini vurguladı.

Öte yandan Lübnan Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah,  İsrail ve haleflerinin  Fouad Shukr suikastına yönelik "bir sonraki tepkimizi beklemeleri" gerektiğini vurgulayarak, "bu konuda herhangi bir tartışma veya müzakere olmadığını" vurguladı.

Güncellenme Tarihi : 5.8.2024 00:09

İLGİLİ HABERLER