Gündem
  • 28.6.2024 10:25

Amerika'nın gizli silahı su yüzüne çıktı.. Google yakaladı

Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) ABD merkezli çok uluslu havacılık ve savunma teknoloji şirketi Northrop Grumman tarafından geliştirilen insansız su altı aracı (UUV) Manta Ray prototipinin, bu yılın Şubat ve Mart aylarında Güney Kaliforniya kıyılarında kapsamlı testlere tabi tutulduğunu bildirdi.

DARPA, testler ile aracın yüzdürme, pervaneler ve kontrol yüzeyleri gibi tüm tahrik ve yönlendirme modları kullanılarak, su altı operasyonlar da dahil olmak üzere, denizdeki hidrodinamik performansının değerlendirildiğini belirtti.

Manta Ray’in DARPA program yöneticisi Kyle Woerner konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Başarılı, tam ölçekli Manta Ray testimiz, aracın modüler alt bölümlerden sahada hızla monte edildikten sonra gerçek dünya operasyonlarına doğru ilerlemeye hazır bulunduğunu doğruluyor.”

Resmi açıklamada Woerner’in, “Ülkeler arası modüler nakliye, saha içi montaj ve ardından gelen konuşlandırmanın kombinasyonu, ekstra büyük bir UUV için türünün ilk örneği bir kabiliyeti ortaya koyuyor.” ifadelerine yer verildi.

Northrop Grumman prototipi Maryland’deki montaj sahasından Kaliforniya’daki test sahasına ayrı bölümler halinde taşıdı.  Sorunsuz nakliye ve montaj süreci, deniz tesislerindeki hayati önem taşıyan iskele alanını tıkamadan küresel çapta hızlı bir şekilde konuşlandırma potansiyelini ortaya koydu.

ABD'nin gizli silahı Google'a yakalandı! Manta Ray ortaya çıktı…

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) "Manta Ray" adlı yeni nesil mürettebatsız sualtı aracı Google'ın uydu görüntülerine yakalandı.

ABD'nin "Manta Ray" adını verdiği, çok gizli bir denizaltı aracı, Google Earth görüntülerinde ortaya çıktı. Şahin gözlü internet kullanıcılarının sosyal medya paylaşımları ile görüntü kısa sürede viral hale geldi.

Havacılık ve savunma devi Northrop Grumman tarafından üretilen 'Manta Ray' yakıt ikmali gerektirmeden okyanusta uzun süre hareket edecek şekilde tasarlandı. Deniz dibinde kış uykusuna yatabilen sualtı aracı ABD Donanması'nın uzun menzilli su altı silahları geliştirme projesinin önemli bir parçası.

https://i.medyaradar.com/storage/files/images/2024/06/25/541654165-ynb1.jpg

ADINI HAYALET VATOZ'DAN ALDI

ABD'li New York Post gazetesi, 'gizli silah' olarak tanımladığı 'Manta Ray'in Kaliforniya'daki Port Hueneme deniz üssüne yanaşmış halde görüntülendiğini belirterek su altı aracının kaygan tasarımı ve kendisini su altında derinlere demirleme yeteneği nedeniyle adını 'Hayalet Vatoz' olarak bilinen deniz canlısından aldığını yazdı.

SIRADAN NAKLİYE KONTEYNIRLARINDA TAŞINABİLİYOR

DARPA'dan (ABD Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı) Manta Ray program yöneticisi Dr. Kyle Woerner, tanıtım bülteninde aracın suda hareket etmek için 'süzülme' tekniğini kullandığını belirterek özeliklerini şöyle anlatmıştı:

"Yeni Nesil Mürettebatsız Sualtı Aracı / Uncrewed Underwater Vehicle (UUV) sınıfında yer alan Manta Ray çok çeşitli deniz görevlerini mümkün kılmak için farklı boyut ve türlerde yük bölmeleri ile tasarlanmıştır. Modüler tasarımı sayesinde sökülüp sıradan nakliye konteynırlarında taşınabiliyor ve özel liman tesislerine olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor."

KIŞ UYKUSUNA YATIYOR, 3 AYDAN UZUN SÜRE TEST EDİLDİ

Çok sayıda yeni nesil sensör ve kontrol sistemiyle donatılan araç, düşük güçte çalışabiliyor ve kendini deniz tabanına gömerek bir nevi kış uykusuna yatabiliyor.

Telegraph'ın haberine göre, Mayıs ayında suya indirilen prototip, Güney Kaliforniya açıklarında üç aydan fazla bir süre boyunca test edildi.

https://i.medyaradar.com/storage/files/images/2024/06/25/scr-20240625-lpdr-zhyh.png

RUSYA VE ÇİN'E KARŞI STRATEJİK ÖNLEM

Savunma analistleri ABD Donanması'nın insansız hava aracı teknolojisini geliştirme çabasını, Rusya ve Çin'in denizaltı operasyonlarına karşı stratejik bir önlem olarak değerlendiriyor.

Kendi sualtı insansız hava araçlarını geliştiren Rusya geçtiğimiz yıl bu türden yaklaşık üç düzine araç edinmeyi planladıklarını duyurmuştu. Rusya insansız hava aracının yaklaşık 6.200 mil menzile sahip olduğunu, nükleer silahlarla donatılabileceğini iddia ediyor.

Güncellenme Tarihi : 29.6.2024 01:40

İLGİLİ HABERLER