Gündem
  • 20.10.2024 10:59

Amerika'ya La Niña kışı geliyor

Bir La Niña kışı geliyor. İşte bunun ABD için anlamı

Sonbahar tüm hızıyla devam ediyor, ancak kışa, özellikle de geçen yılki El Niño'nun hakimiyetinden oldukça farklı hissettirebilecek olan kışa bakmak için henüz çok erken değil .

Sezon öncesinde zayıf bir La Niña'nın gelişmesi ve bunun ABD genelinde sıcaklıkları, yağışları ve hatta kar yağışını etkilemesi bekleniyor.

La Niña, ekvatoral Pasifik'te ortalamadan daha soğuk okyanus sıcaklıklarıyla işaretlenen küresel havayı etkileyen doğal bir iklim desenidir. Hava durumu üzerindeki etkiler Kuzey Yarımküre'de kış aylarında en belirgindir ve yaz aylarında çok daha zayıf bir etkiye sahiptir.

Geçtiğimiz kış, fosil yakıt kirliliği nedeniyle ısınan dünyada, La Niña'nın muadili El Niño'nun etkisiyle, Aşağı 48 eyalette kayıtlara geçen en sıcak kış oldu.

Uzun süren sıcaklık,  Kuzeydoğu  ve Ortabatı'da birçok yoğun kar yağışının önüne geçti ve kışın kar kuraklığı yaşandı; kar kalınlığı metre olarak ölçüldü.

 

La Niña henüz gelmedi, ancak İklim Tahmin Merkezi'ne göre Kasım ayına kadar ortaya çıkma olasılığı %60. Geldiğinde, tüm kış boyunca etrafta kalacak ve muhtemelen en azından gelecek yılın ilkbaharına kadar varlığını sürdürecek.

La Niña veya El Niño, belirli bir mevsim veya bölgedeki havayı etkileyen tek faktörler değildir; ancak özellikle şiddetli olduklarında, ABD'deki kış havası üzerinde genellikle büyük bir etkiye sahip oldukları için bunlara vurgu yapılır.

La Niña'nın ne kadar güçlü olacağı henüz belli olmasa da, mevcut tahminler daha zayıf bir etkiyi destekliyor.

Miami Üniversitesi'nde atmosfer bilimci olan Emily Becker'a göre, La Niña'nın gücü önemli; ne kadar güçlüyse hava durumu üzerinde o kadar "tutarlı" bir etkisi olabilir.

Becker, NOAA'nın son La Niña/El Niño blog yazısında "Daha zayıf bir olay, diğer hava ve iklim olaylarının bozucu rol oynama olasılığını artırıyor" diye yazdı .

İklim Tahmin Merkezi'nin daha önceki tahminleri, tipik La Niña kışlarının birçok ayırt edici özelliğini gösteriyor. Bu görünüm, merkez Perşembe günü daha zayıf bir La Niña'ya doğru eğilimlere dayalı son tahminini yayınladığında değişebilir.

Bu kış nasıl olacak?

Hiçbir La Niña kışı diğerine benzemez, ancak çoğunun sıcaklık ve yağış eğilimleri ortaktır.

Bunun nedeni, jet akımının davranışıdır — esasen fırtınaların içinden aktığı bir hava nehri — ve La Niña kışı sırasında sıklıkla kuzeye kayar. Bu, tipik olarak fırtınalı havayı Güney'den çıkarıp ABD'nin kuzey bölgelerine kaydırır.

Bu, İklim Tahmin Merkezi'nin Aralık'tan Şubat'a kadar olan kış tahminlerinin neredeyse aynısı.

ABD'nin tüm kuzey kesiminin bu kış normalden daha yağışlı olması bekleniyor, özellikle Pasifik Kuzeybatısı, Ortabatı ve Kuzeydoğu'nun iç kesimlerinin bazı kısımları. Islak hava, Ortabatı'daki devam eden kuraklık ve kuraklıkla mücadele için çok önemli olacak.

Geçtiğimiz kışın Güney'in daha yağışlı, Kuzey'in ise daha kurak olduğu iklim düzeninden tamamen farklı .

Normalden daha fazla yağış daha fazla kar yağacağını garanti etmez. Karın yere düşüp yapışması için hem yukarıda hem de yüzeyde sıcaklıkların yeterince soğuk olması gerekir.

Zayıf La Niña olayları Kuzeydoğu'da daha fazla kar yağışına neden olurken, daha güçlü La Niñalar sırasında kar yağışı daha sınırlıdır çünkü daha sıcak hava sıcaklıkları genellikle Doğu Kıyısı'na doğru ilerler.

Bu yılki La Niña oldukça zayıf bir şekilde sonuçlanırsa, bu görünüm değişebilir. Yine de, merkezden gelen son kış sıcaklığı tahminleri Kuzeydoğu'daki kar severler için ideal değil.

Mevsimin ABD'nin neredeyse tüm güney yarısında ve Doğu'nun büyük bölümünde normalden daha sıcak olması bekleniyor. Bu, Doğu'nun bazı bölgelerindeki bazı kış fırtınalarının karlı olmaktan ziyade daha ıslak olacağı anlamına gelebilir. Ancak Güney'de normalden daha kuru ve sıcak koşullar beklendiğinden, kuraklık koşulları mevsim boyunca kötüleşebilir.

Ortabatı, ovalar ve kayalık dağların bazı kesimlerinde bu kış sıcaklıkların normale yakın seyretmesi beklenirken, Pasifik Kuzeybatısı'ndan Dakotalar'ın bazı kesimlerine kadar normalden daha soğuk hava koşulları bekleniyor.

Normalden daha yağışlı ve daha soğuk koşulların bir araya gelmesi, kışın turizm açısından önemli olan ve daha sıcak aylarda su temini sağlayan bir bölge olan Pasifik Kuzeybatısı için daha fazla kar yağışı anlamına gelebilir .

Kuzey Kaliforniya, La Niña kışı sırasında genellikle daha yağışlıdır, ancak İklim Tahmin Merkezi'nin tahmini bölgeyi bu sezon normale yakın tutuyor. La Niña, eyaletin büyük bir kısmının Aralık 2022'den Şubat 2023'e kadar ve ondan önceki yağışlı kışta yaşadığı aşırı yağışlı kışta etkili oldu.

Güney Kaliforniya'nın ortalamadan daha kuru ve sıcak olması bekleniyor - La Niña için tipik. Bölgenin önümüzdeki birkaç ayda bir süre yoğun yağmur alması hayati önem taşıyor; orman yangını sezonunu kapatmak için yağışlı havaya ihtiyaç var. Yeterli yağmur yağmazsa, yangınlar bu yıl mevcut olan otlar veya çalılar gibi aşırı miktardaki yangın yakıtını yakmaya devam edebilir .

Güncellenme Tarihi : 20.10.2024 11:06

İLGİLİ HABERLER