KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA/Türkiye’nin en büyük hidroelektrik santralı Atatürk Barajı’nın son iki yıldır yüzde 50 kapasite ile çalıştığı ortaya çıktı.Elektrik üretiminde ithal kaynaklar birbiri ardına devreye girerken, santralın 1997’de 11 milyar kilovatsaat (kWh) olan elektrik üretimi, geçen yıl 5 milyar kWh’e geriledi. Santral yetkilileri, 8 ünitelik tesisin sadece 4 ünitesinin devrede olduğunu açıkladı.Yetkilerden bu bilgileri alan Devlet Bakanı Toprak, adeta şok geçirdi.ANAP'lı Enerji Bakanı Zeki Çakan'a bağlı olan santralin, gereğinden fazla satın alınan doğalgaz'ın tüketilmesi için kasti olarak çalıştırılmadığı iddia ediliyor.
Santral yetkilileri, 8 ünitelik tesisin sadece 4 ünitesinin devrede olduğunu açıklayarak spordan sorumlu Devlet Bakanı Erdoğan Toprak’ı şaşırttı. Dev santral, enerji sıkıntısı bahanesiyle elektrik kesintilerinin yapıldığı dönemde bile yarı kapasite ile üretim yapmış.
Güneydoğu Anadolu’daki incelemeleri sırasında Bakan Toprak’a bilgi veren Atatürk Barajı Hidroelektrik Santralı yetkilileri, sadece 4 ünitenin devrede olduğunu açıkladı. Bunun üzerine, “Çok şaşırdım.” diyen Devlet Bakanı Erdoğan Toprak, “Ankara’da enerji sıkıntısı var diye gündem oluşurken, bu tesislerin yarı kapasite ile çalışmasına anlam veremedim.” şeklinde konuştu.Bakan Toprak’ın sözleri üzerine santral yetkilileri, “Bizden tam kapasite değil, yarı kapasiteyle çalışmamızı istiyorlar. Bu nedenle 8 ünitelik santralın şu an 4 ünitesi çalışıyor.” diye konuştu. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen yetkililer, başka bir soru üzerine, santralın 2 yıldır tam kapasite ile çalışmadığını söyledi. Bunun sebebini açıklarken de, Karakaya ve Elbistan santralları ile birlikte hareket ettiklerini dile getiren bir yetkili, “Diğer santralların üretim kapasitesi yükselince biz düşürüyoruz, biz yükseltince onlar düşürüyor. İki yıl öncesine kadar tam kapasite çalışırken şu an 8 üniteden sadece 4’ünü çalıştırıyoruz.” şeklinde konuştu.
Bölgede görev yapan Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri ise, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde son üç yıldır iklimin kurak geçtiğini; ancak barajlardaki su seviyesinin enerji üretimini engelleyecek düzeye hiç düşmediğini söylediler. Bu yıl itibarıyla da barajlardaki su seviyesinin mevsim ortalamalarına göre istenilen düzeyde olduğunu belirten yetkililer, barajdaki üretimin istenirse artırılabileceğini kaydettiler.
Türkiye’nin en büyük hidroelektrik santralı olan Atatürk Barajı, 8 üniteden oluşuyor ve 2.400 MW kurulu gücü bulunuyor. 1993 yılında faaliyete geçen santralın yıllık ortalama üretimi 8,9 milyar kWh. TEAŞ verilerine göre, Atatürk Barajı’nda 1997 yılında 11 milyar kWh elektrik üretilirken, bu rakam 2001 yılında 5 milyar kWh’e geriledi. Kamuoyunda bir süredir elektrik üretiminde yerli üretim kaynaklarının devre dışı bırakılarak ithal kaynakların tercih edildiği tartışmaları yaşanıyor. Ancak, elektrik enerjisi en düşük maliyetle hidroelektrik santralları tarafından üretiliyor. Halen Türkiye toplam elektrik üretiminin yüzde 21’i hidroelektrik santrallardan elde ediliyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:14