Gündem
  • 14.6.2009 00:00

ARINÇ, YAYIN YASAĞINA KARŞI ÇIKTI!..

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ergenekon Davasında sanık olarak görünen bir kişinin ofisinde ele geçirilen bir belgeyle ilgili davayı gören mahkemenin yayın yasağı getirmesi ve bunu talep etmesinin söz konusu olabileceğini belirterek, ''Yoksa, henüz soruşturma safhasına geçildiğini yeni bildiğimiz bir konu üzerinde askeri savcılığın kendini yetkili görmesi tartışılır bir konudur'' dedi.


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, Anadolu Ajansı'nı ziyaret etti.


Arınç, Ergenekon Davası sanıklarından Serdar Öztürk'e ait olduğu iddia edilen belgeye ilişkin soru üzerine, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi'nin dün bununla ilgili yayın yasağı getirdiğini ve belgelerden örnek alması haklarının kısıtlanmasına karar verdiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:


''Şüphesiz Anayasamızın amir hükmü basının hür olması ve sansür edilememesidir. Bu konuda bir kısıtlama kararının getirilmesi, doğrusu bizi memnun etmez. Çünkü halkın bilgilenme hakkı bizim için çok önemlidir, özgürlükler önemlidir. Ancak hem Anayasamızda, hem de Basın Yasası'nın 3. maddesinde milli güvenlik, kamu düzeni vesaire gibi sebeplerle bu hakkın kısıtlanabileceği de ön görülmüştür. Dolayısıyla gerçekten tehlike ve vahamet arz eden bazı konular olursa bu konuda mahkemelerin kısıtlama kararı getirmesi de görevleri icabıdır.''
Birkaç günden bu yana bu husus üzerinde yayınlar yapıldığını, Ergenekon Davası kapsamında Silivri'de ağır ceza mahkemesi tarafından yapılan yargılamada sanık durumunda bulunan Serdar Öztürk'ün, ev, iş yeri ya da ofisinde gerçekleştirilen aramada ele geçirilen bir belgeden bahsedildiğini hatırlatan Arınç, bu belgeyle ilgili talep üzerine yayın yasağı getirildiğine işaret etti.
Bununla ilgili dikkat çeken ilk konunun, askeri mahkemenin böyle bir karar verip veremeyeceği olduğunu belirten Arınç, şu değerlendirmede bulundu:


''Genelde bu tür haberler üzerine sivil mahkemelerin, savcıların talebi üzerine veya bizzat kendisinde dava görülen mahkemelerin talebi üzerine karar verilebildiği görülüyor. Askeri mahkemelerin böyle bir karar vermesi konusunda sadece bir örnekten bahsedilebilir. Aktütün Karakolu'na yapılan baskınla ilgili böyle bir karar geçmişte alınmıştır. Demek ki askeri mahkeme kendisini bu konuda yetkili ve yeterli görmektedir.''


Kararın içine bakıldığında bazı konuların dikkat çektiğini anlatan Arınç, ''Öncelikli olarak Silivri'de bir dava görülüyor. Bunun bir örgüt davası olduğunu da biliyoruz. Bu davada sanık olarak görünen bir kişinin ofisinde ele geçirilen bir belge varsa davayı gören mahkemenin bu konuda bir yayın yapma yasağı getirmesi ve bunu talep etmesi söz konusu olabilir'' dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:54

İLGİLİ HABERLER