UĞUR ALICI
ANKARA - Eğitim-Sen'in üniversite öğrencilerine yönelik yaptığı anketten asgari ücretlinin çocuğuna üniversite kapısının adeta kapalı olduğunu ortaya çıkardı.
Üniversite öğrencilerinden 1360'ı üzerinde yapılan anket, öğrencilerin sadece yüzde 10'unun asgari ücret düzeyinde aylığa sahip ailelerin çocukları olduğunu ortaya çıkardı. Ailelerinin aylık geliri 1.5 milyarın üstünde olan öğrencilerin oranı ise yüzde 21 ile en yüksek düzeyde çıktı. Asgari ücretin altındaki bir parayla geçimlerini sağlayan öğrencilerin yüzde 68'inin Türkiye'nin geleceğinden umutlu olmadığı sonucuna varıldı. Eğitim-Sen, 2003 yılının Ekim ve Kasım ayları içinde 15 ilde bulunan ve çeşitli kamu üniversitelerinde okuyan 1360 öğrenci üzerinde gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını açıkladı. Öğrencilerin ekonomik ve sosyal durumuna araştıran ankete göre, çok çocukla -5 ve üzeri- ailelerin çocuklarının üniversiteyi kazanma oranı yüzde 12 düzeyinde. 4 çocukla ailelerde yüzde 15 olan oran, 3 çocukla ailelerde yüzde 21'e çıkıyor.
ÇEKİRDEK AİLELERLE İLGİLİ SONUÇ ŞAŞIRTICI
Üniversiteyi kazanma oranı en yüksek aileler iki çocuklu aileler. Üniversite öğrencilerinin yüzde 33'ü iki çocukla ailelerden geliyor. Ailedeki çocuk sayısının düşüşle orantılı olan üniversiteye kazanma oranı tek çocukla ailelerde değişiyor. Tek çocukla ailelerin üniversite okuyan çocuk oranı yüzde 19'larda kalıyor. Anket, üniversitede okuyan öğrencilerin ailelerinin gelir düzeylerini de belirledi. Buna göre, asgari ücret düzeyinde bir maaşla geçinen ailelerin çocukları için üniversite kapısı adeta kapalı. Aylık geliri 101 milyon ile 300 milyon arasında olan ailelerin çocuklarının sadece yüzde 10'u üniversiteli olabiliyor. Üniversite öğrencileri içinde ailelerinin aylık geliri 1.5 milyarın üstünde olan öğrencilerin oranı ise en yüksek düzeyde. Bu öğrencilerin oranı yüzde 21 olarak belirlendi. Ailelerinin aylık geliri 901 milyon ile 1.5 milyar arasında olan öğrencilerin oranı yüzde 20, 701 milyon ile 900 milyon arasında olanların oranı yüzde 19, 501 milyon ile 700 milyon arasında olanların oranı yüzde 18 iken, 301 milyon ile 500 milyon arasında olanların oranı ise yüzde 12 düzeyinde gerçekleşti. Anket, üniversite öğrencilerinin yarısından fazlasının ailelerinin evi bulunduğunu gösterdi. Öğrencilerin yüzde 63'ünün ailesi ev sahibi iken, yüzde 31'i kirada oturuyor. Lojmanda oturan ailelerin çocuklarının, üniversite öğrencileri arasındaki oranının ise yüzde 6'da kaldığı belirlendi. Anket, öğrencilerin büyük bir oranının ayı 200 milyonla geçirdiğini belirledi. Ankete katılan öğrencilerin yüzde 29'unu oluşturan 200 milyonla geçinen öğrencileri yüzde 25 ile 300 milyonla geçinenler takip ederken, 100 milyonla geçinen öğrenci oranı yüzde 22 düzeyinde. Öğrencilerin sadece yüzde 11'i 500 milyon ve üstünde bir ücretle ayı geçiriyor.
ÜNİVERSİTEYİ KAZANMANIN YOLU DERSHANEDEN GEÇİYOR
Öğrencilerin üniversiteye nasıl hazırlandıklarını da belirleyen anket, üniversiteye kazanabilmenin yolunun dershaneden geçtiğini ortaya koydu. Öğrencilerin yüzde 76'sı dershaneye giderek üniversiteli olduğunu belirtirken, bunlardan yüzde 36'sı 1 yıl, yüzde 39'u iki yıl, yüzde 15'i 3 yıl, yüzde 10'u da 3 yıldan fazla bu kurumlara gittiklerini belirttiler.
Anket sonuçlarına göre, üniversite gençliği Türkiye'nin geleceğinden de umutlu değil. Öğrencilerin yüzde 58'i 'uygulanan ekonomik programların Türkiye'nin sorunlarını çözeceğine inanmadığını' ifade ederken, yüzde 15 'bilmiyorum' yanıtını verdi. Öğrencilerin sadece yüzde 17'si 'evet çözecektir' diyerek umudunu ifade etti. Öğrenciler eğitim politikalarına da tepki gösterdi. Öğrencilerin yüzde 34'ü bugünkü eğitim politikalarının Türkiye'nin geleceğini karattığını belirtirken, yüzde 34'ü de politikaların ''hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini'' söyledi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:17