Gündem
  • 6.4.2007 14:41

ATİLLA KOÇ : HINCAL ULUÇ BENİM İÇİN NE YAZDIYSA BEN ÖYLE DÜŞÜNÜYORUM

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, 170 yıllık bir ihmali telafi etmeye çalıştıklarını ifade ederek, bunu kısa sürede yapmanın mümkün olmadığını, ancak mümkün olan en kısa zamanda ihmalin telafisi için çalışacaklarını bildirdi.
     
     ATİLLA KOÇ’UN GAZETECİLERLE DİYALOĞU

      Bakan Koç, konuşmasının ardından gazetecilerin güncel konularla ilgili soru sorma isteği üzerine, "Sormanıza izin vereceğim de siz de benim söylediklerimi doğru dürüst aktaracak mısınız?" dedi.
      Bir gazetecinin "Ne zaman aktarmadık ki?" demesi üzerine de Koç, "Üç gün önce Meclis’te öyle olmadı" yanıtını verdi.
      Koç, daha sonra soruları yanıtlarken, AKM’nin yıkılıp yeniden yapılmasına ilişkin soru üzerine, "Bu soruların cevabını mülkiyeden büyüğümüz, sizin de çok sevdiğiniz Hıncal Uluç verdi. Hıncal Uluç benim için ne yazdıysa ben öyle düşünüyorum" dedi.
     
      "32 HARF OLSUN DEMEDİM"

      "Türkçe alfabenin 32 harf olası gerektiği" yönündeki ifadelerine yönelik soruyu da Bakan Koç, "Ben 32 harf olsun demedim. Meseleyi baştan kesinti kesinti alırken, o kesintileri de yanlış alırsanız böyle olur. Bundan da pek sıkıntım yok. Üslubum böyle. Neticesine de katlanacağız. Arap alfabesinin Türkçe’nin seslilerini tam karşılayamadığını söyledim. Bu alfabede, bu sesliler daha da iyi karşılanmıştı. Dil otoritelerinin söylediği gibi, ’bazı sesleri karşılamak üzere harfler ilave edilmesi iyi olur’ dedim. Ama bununla ilgili ne bir çalışmamız var, ne de başka bir şey" diye yanıtladı.
      Koç, geçmiş dönemlerde de bu konuda çeşitli tartışmalar yapıldığını ifade ederek, "Ama sanki yeni bir şeymiş gibi anlaşıldı. Bir fikir söylenmeyecek mi?
      Bir eksikliğimiz anlatılmayacak mı? O açıdan bunu bir taviz olarak söylemiyorum ama üzüldüğümü izah edeyim" diye konuştu.
     
      "DİN BAHÇELERİ"

      Sorulmamasına karşın başka bir konuya da açıklık getirmek istediğini dile getiren Atilla Koç, şöyle devam etti:
      "Bazılarının bize karşı önyargıları var. Ben meselenin böyle olduğunu çok şey etmemiştim, bakın yine ’şey’ dedim, düşünmemiştim. Düzelteceğim demiştim.
      Orada şunu anlattım. Bazı düşüncelerimiz var ki çok menfi yaklaşımlar içindeyiz.
      400 milyar dolar milli hasılamız çıkmış hala umutsuzluk içindeyiz. Türkçe bugün
      bir çok ülkede artık ikinci dil gibi, Türkçe en güzel yıllarını yaşıyor ama her tarafta bir umutsuzluk ve çaresizlik. Onları izah ettim. Bir konuda benim fikrimi almak istediler. Ben de bu ülkenin tarihini bilen bir insan olarak, bazı meseleleri kanunlarla korumayı uygun görmüyorum. Mesela Atatürk Türk Dil Kurumu’nu dernek halinde kurdu çünkü bazı şeyler zorla olmaz. Esas söylenecek laflar bunlar. Eğer bazı şeyleri kendiniz icat etmezseniz onu Türkçeleştirmenizle iş değişmiyor ve burada dil felsefesinin çok önemli rolü olduğuna inanıyorum." Bunları anlatırken bir arkadaşının kendisine, "Her yerde din bahçeleri kuruluyor, İstanbul’da da kurmak niyetinde misiniz?’ şeklindeki sorusu üzerine ’hayır’ dediğini anımsatan Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü İstanbul tabii dinler bahçesidir ama mesela Alanya... Düşünelim ki Strazburg’da 72 cami var. Bu 72 cami niye kuruldu? Orada Müslümanlar var diye. Almanların da 25-30 bini Alanya’da, ’onların da dinlerini şey edeyim’ dedim. Oradaki ’şey’, dini ihtiyaçlarına cevap vereyim ve oradaki herkes de bunu böyle anladı. Yalnız benim milletvekillerimden biri bunun yanlış anlaşılabileceğini söyledi. Ben de ’bunda yanlış anlaşılacak ne var. Dedim ki buralarda kilise kurmamız lazım. Bunu da yanlış anlarlarsa yuh olsun’ dedim. Hakikaten de yuh olsun." Ayasofya Müzesi bahçesinde İstanbul’un fethinden sonra yapılan ancak daha sonra yıkılan bir mescidin yeniden inşasının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine de Bakan Koç, bu konuda kendisinin bilgi sahibi olmadığını ancak bu yönde çalışmalar yapıldığı bilgisini aldığını bildirdi. Koç, Darphane binalarına yönelik soru üzerine, "Benim bu hususta tartışacak bir şeyim yok. Kararlar alınmıştır. Damga matbaasında, Darphane’de kendimiz ve Büyükşehir Belediyesi ile İl Kültür Müdürlüğü ve Özel İdare, Topkapı Sarayı’nda yapılacak işler dahilinde oraya bir fonksiyon vereceğiz. Onun için Tarih Vakfı’yla çalışmıyoruz" dedi.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:26

İLGİLİ HABERLER