LONDRA (İHA) - İngiliz gazetelerinde bugün, Başbakan Tony Blair''in, ülkesinin Avrupa Birliği dönem başkanlığı programını açıklayacağı konuşmasına yönelik yorumlar ağırlıkta.
Financial Times, İngiltere''nin dönem başkanlığındaki önceliklerini iki başlıkta topluyor; Avrupa Birliği''nin 2007-2013 bütçesinin tamamlanması ve Türkiye ile 3 Ekim''de üyelik müzakerelerine başlanması. Gazeteye göre İngiltere''nin, Türkiye ile müzakerelere yönelik kaygılara yanıtı şu olacak:
''''Müzakereler en az 10 sene sürecek. Bu nedenle gerçekte müzakerelere başlanması, fazla abartılmamalı.''''
Financial Times yazarı Quentin Peel, İngiltere''nin, 1973''te Avrupa Birliği''ne üye olması sonrası belki de en zor dönem başkanlığına hazırlandığını yazıyor. Peel, Türkiye ile 3 Ekim''de üyelik müzakerelerine kolaylıkla başlanmayacağını söyleyip, bunun nedenlerini şöyle açıklıyor:
''''Çünkü, Kıbrıs muhtemelen, müzakerelerin başlamasıyla her çeşit koşul arasında bağlantı kurmaya çalışacak. Bu da, Türkiye''nin üyeliği konusunda tereddütlü ülkeleri cesaretlendirebilir. Almanya ve Fransa''nın güçlü desteği olmadan, Bay Blair''in bu konuda işi zor olacaktır.''''
''''ADAY ÜLKELERE, DAHA BÜYÜK MERCEKLİ BİR CAMDAN BAKILACAK''''
Guardian yazarı Simon Tisdall ise ''''Genişlemenin artan ağrıları'''' diyor bugünkü yazısında. Tisdall, Avrupa Birliği''nin içinde bulunduğu durumda, şu siyasi realitenin kaçınılmaz olduğu görüşünde:
''''Aday ülkeler Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan ve Türkiye daha yakından denetlenecek. Bu ülkelerin insan hakları, adli reform, yolsuzlukla mücadele ve medya özgürlüklerine, Avrupa Komisyonu''nun Adalet ve Güvenlikten Sorumlu Üyesi Franco Frattini''nin deyişiyle ''daha büyük mercekli bir camdan'' bakılacak. Türkiye ise daha pürüzlü bir yolla yüzyüze. Ankara, Kıbrıs ve Ermenistan''a yönelik sorunların üstesinden gelmek zorunda. Paris de bu hafta, Türkiye''nin üyeliğinin sadece Fransa''da yapılacak bir referandumla veto edilebileceğini teyit etti zaten.''''
İngiliz gazetelerinin Avrupa Birliği''yle ilgili olarak geniş yer ayırdığı bir diğer olaysa, Avrupa Komisyonu''nun, şeker teşviklerini kısmayı kararlaştırması.
Guardian başyazısına ''''Mucizeler oluyor'''' ifadesiyle başlıyor ve şeker teşviklerini, ''''Avrupa Birliği''nin Alice Harikalar Diyarında Destek Sistemi'''' olarak nitelendiriyor. Yazıda, şeker ve tarım teşvikleri arasında bağlantı kuruluyor:
''''Eğer Avrupa Birliği''nin halen bir şeyi desteklemesi gerekiyorsa, bu, geleceğin teknolojik endüstrileri olmalı, geçmişin tarım kalıntıları değil. Birliğin Ortak Tarım Politikası, savaş sonrası dönemde yiyecek kısıntısını fazlalığa çevirerek büyük bir iş yaptı. Ancak bu devir bitti. Şimdi, ilerleme zamanı.''''
Financial Times''a göre de Avrupa Birliği''nin şeker üreticilerine yardımı ''''belki de dünyanın en aptal tarım teşviği'''' idi. Gazetedeki ''''Bir kaşık dolusu şeker'''' başlıklı başyazı şöyle noktalanıyor:
''''Bu reform, randımanı yüksek Brezilyalı ve Avustralyalı çiftçilerle Avrupalı tüketiciler için iyi bir haber. Ancak sadece, eğer Avrupa Birliği şeker lobisi ve yardım bürokrasisiyle boğuşursa, geçiş dönemi daha sarsıntısız olur. Reform memnuniyet verici, ancak daha iyisi de yapılabilir.''''
''''TÜRKİYE''DEKİLER DE DAHİL, NÜKLEER BOMBALAR ÇEKİLMELİ''''
Financial Times''ta bugün yayımlanan bir makalenin başlığı, ''''Soğuk Savaş''ın nükleer mirasını sökme zamanı''''. Yazarlarsa, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere''nin eski savunma bakanları Robert Mc Namara ve Robin Cook.
Cook ve Mc Namara, NATO''nun halen Türkiye, İngiltere, Almanya, İtalya, Hollanda ve Belçika''daki üslerinde 400 kadar taktik nükleer bombası olduğunu yazıyor. Eski savunma bakanlarının NATO''ya bir çağrıları var:
''''Sovyet tehdidi geçtiğine göre, Amerika''nın Avrupa''da taktik nükleer silahlar bulundurmasının, kıtanın savunması açısından hiçbir anlamlı askeri rolü yoktur. Yol açacağı insani felaket göz önünde bulundurulduğunda, 26 NATO üyesinin, bu silahları kullanmak isteyeceklerini tasarlamak zor. Nükleer silahlar, NATO''nun sorun yönetimi ve sorunların önlenmesine yönelik küresel bir organizasyon olmasını öngören yeni rolüyle bağdaşmaz.
Amerikan nükleer silahlarının kademeli olarak Avrupa''dan çekilmesi ve NATO''nun kalan taktik nükleer misyonlarının son bulması, Avrupa tarihinin tehlikeli bir dönemini kapayacaktır. Bu ayrıca, soğuk savaş sonrası dünyada NATO''nun rolünün değiştiğini de teyit edecektir.''''
Dün Brüksel''de yapılan Irak Konferansı, İngiliz gazetelerinin bugün sayfalarında geniş yer verdiği olaylardan.
Times yazarı Bronwen Maddox, Irak''ta hemen hemen hiçbir yeniden yapılanma faaliyetinin görülmediğini yazıyor. Maddox, bunun nedenleriniyse şöyle sıralıyor:
''''Şiddet olayları, aşılması güç bir engel olarak duruyor. Ayrıca, İbrahim Caferi hükümetinin yavaş ilerleme sağlaması da bir diğer engel. Irak Hükümeti, anayasal sorunlar ve özellikle de Sünni azınlığa ne derece rol verileceği gibi konularda çıkmaza girmiş durumda.''''
Independent da başyazısında, ''''Uluslararası iyi niyet, şiddete son veremez'''' diyor. Gazetenin Orta Doğu muhabiri Robert Fisk de, Irak''ın hiçbir dönem gör stan''a yönelik sorunların üstesinden gelmek zorunda. Paris de bu haülmedik ölçüde güvensiz bir yer olduğunu vurguluyor. Fisk, yazısını şöyle noktalıyor:
''''Eğer tüm bu ileri gelenler, abartılarak övülen politikacılar ve kendilerince önemli diplomatlar Irak''ın bir başarı hikayesi olduğundan çok eminlerse, niçin Brüksel yerine Bağdat''ta toplanmadılar? Elbette hepimiz, bu sorunun yanıtını biliyoruz.''''
''''IRAK, AFGANİSTAN''DAN FAZLA SAVAŞÇI ÜRETİYOR''''
Guardian''ın ilk sayfasındaki haberin başlığıysa, ''''CIA, Irak''ın öldürücü cihad savaşçıları doğurduğunu söylüyor''''.
Haberde bahsedilen CIA raporunda, Irak''ın potansiyel olarak Afganistan''dan daha fazla cihad savaşçısı ürettiği vurgulanıyor. Habere bakılırsa CIA, bu savaşçıların diğer ülkelerde de istikrarsızlığa yol açabileceğine inanıyor. Cihad savaşçılarının, Irak''ta büyük şehirlerde savaşmayı da öğrendiklerine dikkat çekiliyor.
Daily Telegraph''ın bugünkü manşetiyse, İngiltere''de yeniden hazırlanan Göçmenlik ve Sığınma Yasası ile ilgili. Detayları dün açığa çıkan yasa tasarısı, kaçak göçmenleri çocuk bakıcılığı ya da başka işlerde çalıştırmayı düşünenler için kötü haber.
Tasarıya göre bu kişiler, 2 bin sterline kadar para cezasına çarptırılabilecek. Çalıştırdıkları kişilerin kaçak göçmen olduğunu bilmeleri halindeyse, hapis de yatabilecekler.
Yine Daily Telegraph''daki bir haberde, Bulgaristan''da çingenelerin haklarını savunan Euroroma Partisi''nin, cumartesi günkü seçim sonrası eşcinsel bir pop yıldızının liderliğinde parlamentoya girmek üzere olduğu belirtiliyor.
Partinin başkan yardımcısı da, Bulgarca yayımlanan Playboy dergisinin kapağında poz veren bir porno yıldızı. Euroroma''nın, kendisi de çingene olan lideri Vassil Boyanov''un seslendirdiği bir şarkının şu sözleriyse, çingene seçmene selam niteliğinde:
''''Belki kusursuz değiliz; ancak meşruyuz. Sence, yeterince acı çekmedik mi?''''
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:24