Medya
  • 23.1.2006 10:22

AVRUPA BASININDA BUGÜN...

LONDRA (İHA) - BBC'nin Türkçe internet sitesi "www.bbc.co.uk/turkish" adresinde yer alan basın özetlerine göre, İngiliz Independent gazetesinin manşetinde, Çarşamba günü Filistin Parlamentosu için yapılacak seçimler öncesi mitingde bayrak sallayan bir Hamas taraftarı var. Independent manşetinde "Silahlar mı, siyaset mi?" diye soruyor ve ekliyor:
"Hamas şimdi bir seçim yapmak zorunda."
Independent, Hamas'ın oyların üçte birini alabileceğini ve örgütün Filistin siyasetinde önemli bir güç haline dönüşeceğini belirtti. Bunun Filistin siyasetinde ve İsrail'le ilişkilerde önemli yansımaları olacağını kaydeden Independent, "Peki sonuç İsrail'le barışı yakınlaştıracak mı, yoksa uzaklaştıracak mı?" sorusunu yöneltti.
Independent başyazısında Hamas'la İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA arasında bağlantı kurmanın ilginç olduğunu belirtti. Gazete Hamas'ın da eski IRA gibi radikal bir silahlı direniş hareketi olarak kurulduğunu, ancak daha sonra iki örgütün de demokratik sürece dahil olmaya ikna edildiklerini yazdı. Independent bu noktada Hamas'ın seçim bildirgesinde, İsrail'in yok edilmesinden bahsedilmemesini önemli buluyor. Ancak gazetenin başyazısı şu cümleyle noktalanıyor:
"Seçimlerin, Filistinliler ile İsraillilerin uzlaşmalarında yeni bir dönemin başlangıcı olmasını umuyoruz. Ancak uluslararası toplum en kötü sonuca da hazırlık yapsa iyi olur."
Guardian ise başyazısında Hamas'ın içinde bulunduğu durumu aktardıktan sonra AB, ABD ve İsrail'e bir tavsiyede bulunuyor:
"Herhangi bir ihtilafta, bir tarafın sorunun mu yoksa çözümün mü parçası olduğunu sorgulamak önemlidir. Eğer Hamas beklendiği gibi seçimlerde iyi bir performans gösterirse, bu sorun olacaktır. Ancak bu ayrıca bir çözümün de parçası olmalıdır. Herkes de bunun ne anlama geldiğini düşünmelidir."

"HAMAS HAYALETİYLE YÜZLEŞME"
Financial Times ise başyazısında, "Hamas hayaletiyle yüzleşme" diyor.
Gazeteye göre Hamas'ın seçimlerde başarılı olması halinde, Batı bu olguyu belli koşullarla kabul etmeli. Financial Times bu noktada Hamas'ın İsrail'le ateşkesi uzattığını ve sivillere yönelik tüm saldırılara son verdiğini açıklaması gerektiğini söylüyor. Gazeteye göre ABD de İsrail üzerindeki etkisini kullanıp, yeni yerleşim birimlerinin inşasına ve toprak genişletmeye yönelik yeni girişimlere karşı çıkmalı. Financial Times yorumunu şöyle sürdürüyor:
"Şimdi ihtiyaç duyulan şey, istikrar dönemi."
Guardian'ın iç sayfalarındaki bir haberde, Fransız doktorların Türkiye'deki tatilinden dönüşü sonrası 32 yaşındaki bir kadını bazı testlere tabi tuttukları aktarılıyor.
Habere göre testler, nefes almakta zorluk çektiğinden şikayet eden hastanın kuş gribi virüsü taşıyıp taşımadığına yönelik. Fransız Sağlık Bakanlığı, bu kişinin iki haftalık tatilini Tarsus'ta ailesiyle geçirdiğini açıkladı. Guardian ise Tarsus'ta şu ana kadar kuş gribi virüsünün görülmediğini hatırlatıyor.
Financial Times'ta, İran Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Sekreteri Ali Larijani'yle yapılmış bir mülakat var. Ali Larijani, ülkesinin nükleer programı nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'ne sevk edilmesi halinde, buna yanıt vereceklerini söylüyor. Larijani bu durumda endüstriyel düzeyde de uranyum zenginleştirmeye başlayacakları tehdidinde bulunuyor.
Alman gazetesi Frankfurter Allgemeine önceki gün ölen Kosova yönetimi lideri İbrahim Rugova'nın yerini kimin alacağının, bölge demokrasisi için bir sınav olacağını söylüyor.
Gazeteye göre bu noktada önemli olan, güç mücadelesini kimin kazandığından çok, bu mücadelenin nasıl yürütüleceği.

"KOSOVA'DA DEMOKRATİK SİSTEM, YETERİNCE İSTİKRARLI MI?"
Frankfurter Allgemeine şu soruyu da ekliyor:
"Acaba Kosova'da demokratik sistem, yeterince istikrarlı mı?"
Frankfurter Rundschau ise AB'nin önümüzdeki yıllarda Kosova'da aktif rol oynaması gerektiğini savundu. Gazeteye göre uluslararası toplum, Kosova'nın etnik temelde bölünmesine izin vermemeli.
Frankfurter Rundschau aksi takdirde son birkaç yıldır "çokuluslu bir Kosova" için harcanan çabaların sonuçsuz kalacağını söylüyor.
Avusturya gazetesi Der Standard ise İbrahim Rugova'nın ölümünün tehlikeli bir "otorite boşluğu"na yol açtığı kanısında.
Der Standard, Rugova'nın, Kosova'nın gelecekteki statüsü için yapılacak görüşmeler için halkına özgüven, uluslararası topluma da güven verdiğini belirtiyor. Ancak gazeteye göre "Artık bu durum söz konusu değil." Der Standard yorumunu şöyle sürdürüyor:
"Şimdi Kosovalı Arnavutlar için en iyisinin, Kosovalı Sırplara verilecek cömertçe haklar eşliğinde bölgenin sınırlı bağımsızlığı olduğu fikrini satmak daha zor olacak."
Fransız Liberation gazetesi bugün ülkeyi ziyaret edecek Almanya Başbakanı Angela Merkel'in uluslararası siyaset sahnesine çok akıllı bir giriş yaptığını iddia ediyor. Gazete bu noktada İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'den İngiliz meslektaşı Tony Blair'e, Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel'den Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a diğer Avrupalı liderlerinse hiç de güven vermediklerini savunuyor. Liberation, Fransa-Almanya ilişkileriyle ilgili olarak "Merkel'in iki ülke arasındaki özel ilişkiyi yeniden canlandırmak istediğine dair bir işaret yok. Almanya Başbakanı 'Güneş Kral' Jacques Chirac'la bir araya geldiğinde, uzun süredir hiçbir Alman ziyaretçiye yapılmadığı kadar yakından incelenecek" uyarısında bulundu.

"ZAPATERO'NUN AÇIKLAMALARI, BATASUNA LİDERLERİNİ CESARETLENDİRDİ"
Bugünkü İspanyol gazetelerinde, Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA örgütünün siyasi kanadı Batasuna'nun, Barakaldo kasabasındaki mitingine tepkiler var. Batasuna'nın mitingi mahkeme kararıyla yasaklanmış, ancak parti lideri Arnaldo Otegi, buna rağmen Bask kasabasında halka hitap etmişti.
El Mundo, ETA destekçilerinin yeni bir zafer kazandıklarını belirtip, Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero'yu eleştiriyor. Gazeteye göre Zapatero'nun geçmişte ifade özgürlüğünün önemini vurguladığı açıklamaları, Batasuna liderlerini cesaretlendirdi.
El Pais de ETA'nın 2003'ten bu yana kimseyi öldürmemesi sonrası, İspanya hükümetinin örgüt üzerindeki baskıyı hafiflettiğini kabul ediyor. Ancak gazete Batasuna lideri Arnaldo Otegi'ye, "bu durumu yanlış yorumlamama" çağrısı yapıyor.
El Pais'e göre partinin yasaklanma gerekçesi olan "terör örgütünün stratejisine bağlılık" hala ortada ve Batasuna siyasi sürece katılmak için ETA'yla arasına bir çizgi çekmek zorunda.
Bask'ta yayımlanan GARA gazetesiyse Batasuna'nın mitingini yasaklayan mahkemeye tepki gösterdi. Gazeteye göre mahkemenin kararı, İspanya yasalarına olduğu kadar Bask halkının en temel sivil ve siyasi haklarına da saldırı niteliğinde.
İngiliz Times gazetesi, Pakistan'ın Hindistan filmlerine uyguladığı 40 yıllık yasağı kaldırdığını duyuruyor.
Pakistan hükümeti, Pencap'ta geçen bir aşk hikayesi olan 1984 yapımı Sohni Mahiwal adlı filmin ülkede gösterimine izin verdi. Times bu gelişmenin iki ülke arasındaki yakınlaşmada "önemli bir adım" olarak görüldüğünü belirtiyor. Gazete, 1965 Keşmir Savaşı sonrası uygulanan yasağın, Pakistan film sektörüne de zarar verdiğini vurguluyor.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:11

İLGİLİ HABERLER