AVRUPA BİRLİĞİ 'ÖLÜLERİN YAKILDIĞI ÖZEL FIRIN' İSTİYOR...
Avrupa Cenaze Hizmetleri Federasyonu Başkanı Fransız Jean Neveu, Türkiye’den krematoryum (ölülerin yakıldığı özel fırın) yapmasını isteyebileceklerini söyledi. Neveu, binlerce Avrupalı turisti misafir eden Türkiye’nin cenazelerin insan onuruna uygun bir şekilde taşınması konusundaki standartlara uyması gerektiğini vurguladı.
Cenaze hizmetlerinin standartların oluşturulması ve geliştirilmesi için çalışan Avrupa Cenaze Hizmetleri Federasyonu (EFFS), Yürütme Kurulu Toplantısı’nı ilk kez Türkiye’de gerçekleştirdi. Cenaze konusunda Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler arasında en önemli meselenin krematoryum olduğunu belirten Neveu, tüm üye ülkeler arasında bu konuda birlik sağlayacaklarını söyledi. Türkiye’den krematoryum açma konusunda talepte bulunabileceklerini belirten Neveu, “Türkiye’de de krematoryum neden olmasın. Türkiye’den ileride talep edebiliriz. İspanya’da ilk hizmete giren krematoryum İspanyollar için yapılmamıştı. Daha sonra bilahare bazı İspanyollar da bunu kullandı. Aşama aşama olmalı. Türkiye’de dini ve kültürel konular devreye giriyor. Geleceğe yönelik önyargılar pek bilinemiyor; ancak ileride kabul edilebilir.” diye konuştu. Zamanla ülkelerin krematoryum konusunda fikirlerinin değişebileceğini ifade eden Neveu, Katolik dünyasının yakın zamana kadar ölüleri yakma yasağını kaldırdığını anlattı. Katolik Kilisesi’nin 1963 yılına kadar cenazelerin yakılmasına karşı olduğunu hatırlatan Neveu, 1963’ten sonra bütün Katolik ülkelerde krematoryumların çalıştığını belirtti. AB’de krematoryum rakamlarının bir ülkeden diğerine göre değiştiğini belirten Neveu, Yunanistan dışındaki tüm AB üyesi ülkelerde ölü yakmanın serbest olduğunu kaydetti. Yunanistan’da krematoryumun yasak olduğunu bildiren Neveu, Yunanistan’da krematoryum kurulması için çalışmaların olduğunu da ekledi. AB üyesi ülkelerde ölen kişilerin krematoryuma gönderilme oranlarının yüzde 3 ila yüzde 80 arasında değiştiğini dile getiren Neveu, federasyon olarak bu farkın giderilmesi için de çalıştıklarını söyledi.
Cenaze nakilleri konusunda da Türkiye’den birtakım istekleri olacağını belirten Neveu, “Türkiye’de sorun şu. Pek çok sayıda Türk Avrupa’da çalışıyor ve yaşıyor aynı şekilde pek çok Avrupalı da çalışmak için veya turist olarak Türkiye’ye geliyor. Cenaze nakilleri konusunda belli bir düzey eşitliği sağlamak için Türkiye’den birtakım standartlara uymasını isteyebiliriz.” diye konuştu.
Ülkelerin uyması gereken cenaze ile ilgili standartları kendilerinin hazırladığını aktaran Neveu, bu konuda kuralların şu şekilde çıktığını anlattı: “Standartları EFFS olarak belirliyoruz. Bunları daha sonra Brüksel’de Avrupa Konseyi’ne sunuyoruz. Bunlar bütün AB ülkelerinde sirküler, direktif olarak uygulanıyor.” İstanbul’da Green Park Otel’de gerçekleştirilen EFFS’nin yürütme kurulu toplantısına şu ülkeler katıldı: Çek Cumhuriyeti, İngiltere, Hollanda, İtalya, Fransa, İspanya, Avusturya, Türkiye ve İskandinav ülkeleri. 1992’de kurulan EFFS’ye Türkiye iki yıl önce kabul edilen AB üyesi olmayan tek ülke oldu. Türkiye’de Umum Hıfzıssıhha Kanunu’nun 224. maddesine göre, ölü yakma işlemi ‘isteyen ve gerekli işlemleri tamamlayan’ belediyelerce yapılabiliyor.
Zaman
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:51