KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA- Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok, yargı ve savunmanın adına yaşanan sorunların büyük çoğunluğunun orta yerde durduğunu ifade etti.
Özok, 'Avukatlar Günü' nedeniyle yayınladığı mesajında, savunmanın örgütü barolar ve onun üyeleri avukatların sorunlarının devam ettiğini belirterek, bunun başlıca nedeni olarak, bir çok kesimin barolar ve avukatların elde ettiği yeni kazanımların bilincinde olmamaları olduğunu gösterdi. Özok, 'Avukatlar Günü' anlamında tüm barolar tarafından yapılan kutlama ve etkinliklere karşın, yargı ve savunmanın adına yaşanan sorunların büyük çoğunluğunun orta yerde durduğunu bildirdi.
Özok, meslektaşlarının sıkıntılarını şöyle dile getirdi: "Avukatlara yönelik ve çoğunluğunun ölümle sonuçlandığı saldırılar başta olmak üzere, ceza ve tutukevlerinde avukatlara yönelik haksız davranışlar, Yargıtay kapı girişinde yaşanan olumsuzluklar, Yargıtay kararlarının vakıf aracılığıyla bilgisayar şirketine ücretle devri yoluyla bilgilenme hakkına getirilen sınırlamalar, Avukatlık Yasası'nın 2. maddesinde getirilen hak ve yetkileri resmi kurum ve kuruluşların bir ayrıcalık olarak algılaması sonucu gösterilen dirençler, son olarak Adalet Bakanlığı'nın yayımladığı bir genelge ile Adliye binaları içindeki baro odalarında kullanılan su, elektrik, ısınma gibi giderlerin barolardan istenmesi, barolarımız tarafından hayret ve tepkiyle karşılanmıştır. Tüm bu sorunların, sav-savunma-karar üçlüsünden oluşan yargı bütünlüğü anlayışı içinde çözüleceği umudumuzu yitirmiş değiliz".
Ankara Barosu Başkanı Sadık Erdoğan ise yayımladığı mesajda, avukatlık mesleğinin yargının olmazsa olmaz unsuru olduğunu belirterek, Avukatlık Yasası'nda yapılan değişiklikle sergilenen olumlu anlayışın yaşama geçirilememesinden yakındı. Avukatlığın bir yandan yargının temel unsuru olarak kabul edilirken, diğer yandan bazılarınca güvenilmez ve kuşkulu insanların faaliyet alanı olarak görüldüğünü kaydeden Erdoğan, "Yapılan yasal düzenleme ile 'ağır cezayı gerektiren suçüstü halleri dışında avukatın üzeri aranamaz' hükmü getirilmiş olmasına karşın, hiçbir hukuksal dayanağı bulunmayan 'Üçlü Protokol'de direnilerek, cezaevlerine girişte avukatların üzerleri, meslek onuru ile bağdaşmayacak şekilde aranmaya devam edilmektedir" dedi.
Erdoğan, başta Adalet Bakanı olmak üzere bazı yetkililerin, kimi olumsuz uygulamaları genelleyerek, tüm avukatları töhmet altında bırakan suçlamalar yönelttiklerini ifade ederek, "Unutulmamalıdır ki, bir ülkede avukata güven, aynı zamanda adalete güvendir. Savunmanın yıpratıldığı bir ülkede, yargı da yükselemez" dedi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:14