Axios: Trump yönetiminin İran'la savaşı sona erdirmek için anlaşma taslağı hazırlıyor
Axios, kaynaklara dayanarak, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin İran ile barış görüşmelerinin bir sonraki aşaması ve formatı hakkında ön görüşmelerde bulunduğunu bildirdi.

Lejyon-Medya
Axios haber ajansı, bir ABD yetkilisinin şu sözlerine yer verdi: “Savaşı sona erdirecek bir anlaşma, Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılmasını, İran'ın yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stoklarının ele alınmasını ve nükleer programı, balistik füzeleri ve bölgedeki vekil güçlerine verdiği destek konusunda uzun vadeli bir anlaşmanın kurulmasını içermelidir.”
Sözlerine şöyle devam etti: "Witkoff ve Kushner, İran'la olası bir diplomatik yol konusunda görüşmelerde bulunuyorlar." İran'ın talepleri arasında ateşkes, savaşın gelecekte yeniden başlamayacağına dair güvenceler ve tazminat yer alıyor.
Axios'un aktardığına göre, bir ABD yetkilisi, "İran'ın emellerini dizginlediğimizi gördük ve Tahran'ın müzakere masasına oturacağına inanıyoruz" dedi ve "dondurulmuş varlıkların İran'a iadesi konusunda müzakere alanı olabilir" diye ekledi.
ABD'li yetkili sözlerine şöyle devam etti: "İran'ın tazminat dediği şeye biz dondurulmuş fonların iadesi diyebiliriz. Bunu ifade etmenin birkaç yolu var. İran'dan 5 yıl boyunca füze programı yapmama ve uranyum zenginleştirmeme taahhütleri istiyoruz. Ayrıca Natanz, İsfahan ve Fordow reaktörlerinin sökülmesini ve santrifüjlerin sıkı bir şekilde dışarıdan denetlenmesini de talep ediyoruz."
Axios'un haberine göre, "Trump'ın danışmanları, İran'la görüşmelerin yakın gelecekte başlaması ihtimaline karşı hazırlıklı olmak istiyor ve Whitkopf ile Kushner'in önerdiği şartlar, savaşın başlamasından iki gün önce Cenevre'de sunulanlara benzer olacak."
Bu gelişmeler, ABD-İsrail'in İran'a karşı savaşının 22. gününde yaşanıyor . Washington ve Tel Aviv İran'a ait tesisleri vurmaya devam ederken, Tahran da Hürmüz Boğazı'nı kapatmanın yanı sıra füze ve insansız hava aracı saldırıları düzenlemeye devam ediyor.
Kaynak: RT + Axios