![](https://img.habervitrini.com/Haber/_AnaManset/872d1f1a-2717-4915-b068-e01c0e21c8e4.jpg)
Baba – Oğul Salman Suudi Arabistan’ı batırdı!.. 233 milyar dolar buhar oldu
Ekonomistler Kral Salman dönemini inceledi.
Kral Selman'ın oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın sahneye çıktığı Suudi Arabistan, savaşlar, suikastların ve skandalların ülkesi haline geldi. Veliaht Prens, toplumu dönüştürmek bahanesiyle radikal adımların yanı sıra dış politikada istikrarsızlaştırıcı ve öngörüsüz hamlelere imza attı.
Bütün bunlar yetmez gibi bir de ekonomik olarak battı.
Suudi Arabistan'da Kral Abdullah'ın hayatını kaybetmesinin ardından Kral Selman bin Abdulaziz, 2015 yılında tahta geçti. Kral Selman'ın taç giydiği dönemde kayda değer deneyimden yoksun oğlu Muhammed bin Selman bir anda ülkenin siyaset sahnesine çıktı.
Veliaht Prensin hızla yükseldiği son beş yıl içinde, geleneklerinden uzaklaşan Suud hanedanının yönettiği Riyad, Muhammed bin Selman'ın dümende olduğu "ani, keskin ve ölçüsüz" manevralarla anılır oldu.
ABD'deki lobi şirketlerinin Suudi Arabistan finansmanıyla çizdiği "muhafazakar ve kapalı Suud toplumunu dünyaya açacak ve dönüştürecek genç lider" imajıyla pazarlanan Muhammed bin Selman, yıllar içinde karıştığı skandallarla kendisini alkışlayanları bile şaşkına çevirdi.
Har vurup harman savuran oğul salman 350 milyon dolara Fransa'nın en pahalı şatosunu, 350 milyon dolara İngiliz takımını bir çırpıda alı verdi.
Havaya savrulan paralar, dünyanın en zengin ülkesi Suudileri dışarıdan borç isteyecek duruma düşürdü. Suudi Arabistan geçen hafta tahvil aracılığıyla 7 milyar dolar borç para topladı.
Suudi Arabistan Merkez Bankası tarafından 2014 yılından bu yana yayınlanan verileri inceleyen ekonomistler, Suudiler adım adım nasıl battığını kaleme aldı.
Kalem kalem yapılan hesaplamalara göre; Salman ve oğlu işbaşına geldikten sonra Suudi Arabistan'da 873 milyar Suudi Riyali buhar oldu. Toplam 233 milyar dolara tekabül eden bu paranın nereye gittiği ise bilinmiyor.
Ünlü İngiliz gazeteci ve Orta Doğu meseleleri uzmanı David Hurst, Suudi ekonomisinin yaşadığı gelişmeler ve şu anda petrol fiyatlarının çöküşüne birkaç haftadır yaşanan ağır ekonomik koşulların tam olarak yansımadığını bildirdi.
Bunlar hesaplandığında Salman'ın buhar ettiği para 1 trilyon Suudi Riyaline yükseliyor.
Kral Salman tahta oturduğunda; Suudi Arabistan Merkez Bankası'nın oplam rezerv varlıklar Aralık 2014'te 2 trilyon 746 milyar riyal (732 milyar dolar) seviyesindeydi.
Sonra bu rakam sürekli düştü. Aralık 2019'da 1 trilyon 873 milyar riyal (499 milyar $) seviyesine indi. Bu da Suudi rezervlerinin bu dönemde 233 milyar dolar kaybettiğini veya başka bir dilde Suudi rezervlerinden her yıl 46 milyar dolar ve 600 milyon buharlaştığı anlamına geliyor.
Kral Salman iktidara geldiğinden beri.ne olduğu ve nereye gititği meçhul olan miktar tam 873 milyar Suudi Riyali.
Suudi Arabistan, bu paranın nereye gittiğini, nasıl azaldığını veya bu düşüşün ardındaki nedenleri açıklamıyor, ancak bazı analistler, Suudi Arabistan'ın yıllardır Yemen'de yürüttüğü savaşın büyük ekonomik kayıplara neden olduğuna işaret ediyor.
Buhar olan paranın büyüklüğünü şöyle hesaplayın.. Bu para, Ürdün veya Tunus gibi bir ülkenin tüm ekonomilerini ve bütçelerini oluşturmaktadır !!
Bu rakamların, Suudi finansal gelirlerinin ana kaynağı olan yüksek petrol fiyatlarına rağmen bu fonların buharlaştığı Mart ayında başlayan petrol fiyatlarının çöküşünden önce olması dikkat çekicidir.
Mevcut Nisan ayının ikinci yarısında varil başına on dolar seviyesinin altına düşene kadar. Ayrıca, Hac ve Umre'den gelen Suudi gelirleri, Müslümanlar, geniş bir küresel dışarı çıkmamaya neden olan Corona virüsü nedeniyle ziyaretçilerin kesilmesinden doğan miktarlar ekli değil.
Esas büyük darbe de buradan gelecek.
Bu yılın sonunda Suudi Merkez Bankası Rezervleri 1.2-1.5 trilyon dolar seviyelerine inebilir. Bu rakamlar da Suudiler için kıyamet habercisi..
HABERVİTRİNİ ÖZEL HABERİDİR.
Güncellenme Tarihi : 26.4.2020 15:42