Gündem
  • 4.2.2021 20:47

BAE ve Suudi Arabistan Türkiye'ye yanaşmanın yolunu arıyor

BİDEN'in demokrasi dışı işlere sert tepki göstermesi ve Suudi Arabistan'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti sebebiyle suçlanması BAE ve Suudi Arabistan'ı ürküttü.
Münafık Prens Zayed ve Prens Salman ortada kalmaktan korktukları için ufak ufak Türkiye'ye yanaştılar. Her ikisi de arayı bulmak için Katar'dan bile yardım isteyebilir.
Körfez ikilisi terörist olarak etiketledikleri ancak Ankara'nın popüler bir hareket olarak gördüğü Mısır'ın pan-İslamist grup Müslüman Kardeşler'i desteklemesi konusundaki ısrarına da ters düşecekler. Ancak sınırlı ilerleme bile daha geniş bölgesel sorunlar üzerindeki sürtüşmeleri hafifletebilir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Avrupa Birliği ile ilişkileri geliştirmeye çalışıyor. Ve Türkiye, BAE ve Suudi Arabistan gibi Başkan Joe Biden yönetimindeki bir ABD yönetimiyle karşı karşıya. 
Erdoğan'ın sözcüsü İbrahim Kalın , Biden ekibiyle bu tür ilk temas olan ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan ile Salı günü konuştu

"BAE ve Suudi Arabistan Türkiye ile ilişkileri düzeltme arayışında"

Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan, Türkiye ile ticaret ve güvenlik başta olmak üzere birçok alanda ilişkilerini geliştirmenin yollarını arıyor..

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye'nin de müttefiki olan Katar ile bozulan ilişkilerini bu yıl başında düzeltmiş, Katar ile seyahat ve ticaret yeniden başlamıştı.

Bloomberg'e konuşan bir Türk yetkili, Birleşik Arap Emirlikleri ile ticarette engeli kaldırmak için görüşmelerde bulunduklarını, pandemi nedeniyle iki ülke arasında askıya alınan tarifeli uçuşların da bu kapsamda yeniden başlatıldığını söyledi.

Türkiye'yle bu ülkeler arasında Libya'daki savaş, Suriye meselesi, Mısır ve Irak konusunda bazı görüş ayrılıkları bulunuyor, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faliyetleri de öne çıkan konulardan bir tanesi.

İhracat pazarı görüşmelerde güçlü bir pazarlık alanı. 2019'da 8 milyar dolarlık karşılıklı ticaretle BAE, Türkiye'nin Irak'tan sonra ikinci en büyük ticaret ortağı. Türkiye buraya değerli taştan uçak parçalarına kadar birçok ürün ihraç ediyor.

Türkiye'ye petrol ve kimyasal madde tedarik eden Suudi Arabistan, düşen ihracata rağmen bölgesel pazarlarının başında geliyor. Türk işadamları geçen yıl Suudi yetkililerin Türk ithalatını engelleme çabalarını hızlandırdığından şikayet etti.

Kaynak: Bloomberg HT

Güncellenme Tarihi : 4.2.2021 21:07

İLGİLİ HABERLER