Gündem
  • 29.4.2026 23:42

Pentagon savaşın askeri maliyetini açıkladı.. Rakam korkunç

Pentagon yetkilisi: İran'a karşı savaşın bugüne kadarki maliyeti 25 milyar dolar oldu.

ABD Savunma Bakanlığı'nın geçici mali denetçisi Jules Horst III, ABD'nin İran'a karşı askeri operasyonlarına bugüne kadar yaptığı toplam harcamanın yaklaşık 25 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Pentagon yetkilisi: İran'a karşı savaşın bugüne kadarki maliyeti 25 milyar dolar oldu.

AP

Bu durum, Horst'un savaşın maliyetine ilişkin ilk resmi Pentagon tahminini sunduğu Çarşamba günü Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi önünde yapılan bir oturum sırasında ortaya çıktı.

Horst, bu fonların büyük çoğunluğunun mühimmat için harcandığını, bir kısmının ise işletme ve bakım (O&M) maliyetleri ile ekipman yenileme masraflarını karşılamak için ayrıldığını açıkladı.

İlk tahminler, savaş sırasında muazzam miktarda mühimmat tüketildiğini gösteriyor:

Patriot önleme füzeleri: 1200'den fazla füze kullanıldı ve füze başına maliyet 4 milyon dolardan fazla oldu.

Tomahawk seyir füzeleri: 1.000'den fazla füze fırlatıldı ve füze başına maliyet 2,2 milyon ila 3,6 milyon dolar arasında değişiyor.

JASSM-ER uzun menzilli füzeler: Yaklaşık 1.100 füze kullanıldı ve her birinin maliyeti 1,1 milyon dolardı.

Horst, Pentagon'un çatışmanın maliyetine ilişkin tam bir değerlendirme tamamlanır tamamlanmaz Beyaz Saray aracılığıyla Kongre'ye ek fon talebinde bulunacağını söyledi. Pentagon daha önce Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Ofisi'ne 200 milyar dolarlık bir talep sunmuştu.

Askeri uzmanlar, stokların bu hızla azalmasının ABD ordusunun diğer tehditlerle başa çıkma hazırlığını etkileyebileceği konusunda uyardı. Tahminler, savaşın ilk iki gününde bile mühimmat maliyetinin 5,6 milyar dolar olduğunu gösteriyordu.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde kıdemli danışman olan Mark F. Kanchian şunları söyledi: "Amerika Birleşik Devletleri'nin birçok mühimmat türünde yeterli stoğu var, ancak kara saldırısı ve füze savunması için kritik öneme sahip bazı mühimmatlar savaştan önce de azdı ve şimdi daha da az bulunuyor."

Beyaz Saray sözcüsü Carolyn Levitt ise, ABD'nin başkomutanın emriyle gerçekleştirilecek herhangi bir askeri operasyonu yürütmek için "fazlasıyla yeterli silah ve mühimmata" sahip olduğunu belirterek güven verici bir tavır sergiledi.

İran'a karşı savaş 28 Şubat'ta başladı ve Amerikan Girişim Enstitüsü ile diğer bağımsız kuruluşların tahminlerine göre, toplam maliyet şu ana kadar 25 milyar ila 35 milyar dolar arasında olabilir.

Kaynak: RT

 

 


 

Güncellenme Tarihi : 29.4.2026 23:48

İLGİLİ HABERLER