Bağırsaklardaki o probleme karşı mutlaka tüketin
Hastaneler ishal vakalarıyla dolarken, Dr. Şamilgil, 'Korunmak için ev yapımı yoğurt, sirke ve turşu gibi fermente gıdalar tüketin' uyarısı yaptı.
Son günlerde artan ishal vakaları herkesin kabusu oldu.
Birçok kişi acil servislere koşarken, Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, "Birçoğumuz yazın ishallerin sıklaştığını biliriz.
Çok tehlike olabilen ishalleri engellemek için önemli noktalara dikkat etmek gerek" dedi.
İshalden korunmak için bağırsaktaki faydalı mikropların varlığını artırmak gerektiğini söyleyen Dr. Şamilgil "Fermente besinler olarak bilinen ev yapımı yoğurt, sirke, turşu gibi gıdaları daha fazla tüketmek koruyucu etki gösterir" diyerek şu uyarılarda bulundu:
100 TRİLYON MİKROP
Mikroplarla dolu bir çevrede yaşıyoruz ve bağırsaklarımızda ortakçı olarak bulunan mikrop sayısı, vücut hücrelerimizin 10 katını oluşturuyor, 100 trilyon kadar oldukları hesap ediliyor.
Çoğunluğu bağışıklık sistemimizle işbirliği halinde çalışıyor; bizim adımıza sindirim yapıyor ve vitamin üretimi sağlıyor. Zararlı tipteki mikropların yerleşimine engel oluyor.
GIDALARA DİKKAT
Sıcakta ve açıkta bekletilen, iyi yıkanmamış besinlerde mikroplar çok hızlı ürediğinden, besin sevki ve saklanması sırasında soğuk zincirin kırılamamasına çok dikkat edilmesi gerekiyor.
İyi pişirilmemiş balık, deniz mahsulü, et ve tavuk ürünleri, süslü tatlılar (dondurma), kremalı, mayonezli, yumurtalı besinler özellikle dışarıda bekletilmiş ise mikrop üremesine ve buna bağlı zehirli maddelerin oluşmasına neden oluyor.
SOĞUK TEHDİT
Buz tüketimine de dikkat etmek gerekir. Birçok yerde buz üretimi ya musluk suyuyla yapılıyor ya da 'mikrop üretmez' zannedilip buz makinasının temizliğine özen gösterilmediği için bulaşma olasılığı artıyor. Açık ayran ve soğuk çorba gibi gıdaların da musluk suyuyla üretilmiş olabileceğini unutmamak gerekiyor.
SUYU AZAR AZAR İÇİN
Mide asidi sayesinde zararlı mikropların su ve besinlerle sindirim sistemine girmesi, çoğu zaman daha aşağılara ulaşmadan engelleniyor.
Yazın aralıklı bir anda fazla miktarda su içilmesi mide asidinin mikrop öldürücü etkisini ortadan kaldırıyor. Bu nedenle sık sık ama azar azar su içilmesi gerekiyor.
Yemekte fazla su tüketilmesi iyi yıkanmamış çiğ sebze-meyvelerdeki mikropların mide asidine dayanıklı hale gelmesine neden oluyor.
Mide asidini azaltan ilaç kullananlar da bu nedenle daha sık mikrobik ishal geçiriyor.
HİJYENE ÖZEN GÖSTERİN
İshalden korunmak için ellerin sık sık yıkanması, ortak bardak, çatal, kaşık kullanılmaması, tuvaletlerin kullanım öncesi ve sonrası kapı kolu dahil temas edilen yüzeylerin kolonyalı mendille silinmesi gerekiyor.
Hastalık belirtisi göstermeyip de mikrop taşıyıcı ve bulaştırıcısı olabilir olduğundan temizliğe her yerde dikkat edilmesi gerekiyor.
YÜZERKEN SU YUTMAYIN
Ortak kullanılan, kalabalık ve temizliğine dikkat edilmeyen havuzlarda, kirli su ve denizlerde yüzülmesi, su yutulması da ishal olasılığını arttırıyor...
Güncellenme Tarihi : 13.8.2016 03:00