Bakan Ergün’den kıdem tazminatı açıklaması
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, kıdem tazminatı ile ilgili, “Kıdem tazminat konusunda özellikle çalışanların bazen çok büyük mağduriyet yaşadıkları zamanlarda oluyor. Hiç kıdem tazminatı alamadıkları işyerleri söz konusu. Bunları da dikkate aldığımız da insanların bu hakların güvence altında olacağı iyi çalışan, iyi işleyen mekanizmalar oluşturmak lazım” dedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Nihat Ergün, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ı makamında ziyaret etti. Atalay’ın kıdem tazminatına ilişkin sözleri üzerine konuşan Ergün, ”Aslında ziyaretin amacının bu konuları konuşmak olmadığını söyledi. Ziyaretin amacının, göreve yeni gelen Atalay’ı kutlamak olduğunu” ifade etti. Kıdem tazminatının işçiler açısından değil, işverenler açısından da önemli olduğunu belirten Bakan Ergün, “Dolayısıyla her iki tarafında doğru bir iletişimle doğru bir çalışmayla bir ortak noktada buluşması halinde yeni bir çerçeve ortaya çıkabilir. Kıdem tazminat konusunda özellikle çalışanların bazen çok büyük mağduriyet yaşadıkları zamanlarda oluyor. Hiç kıdem tazminatı alamadıkları işyerleri söz konusu, çalışma biçimleri söz konusudur. Bunları da dikkate aldığımız da insanların bu hakların güvence altında olacağı iyi çalışan iyi işleyen mekanizmalar oluşturmak lazım. Bu iyi işleyen mekanizmayı mutabakatla ortaya koyduktan sonra tabi ki yeni bir çerçeve ortaya çıkabilir” diye konuştu. Kıdem tazminatı ile ilgili çalışmalarda bir mutabakat noktasına vardığında tartışma noktasından çıkarılacağını ifade eden Bakan Ergün şöyle devam etti: “Çalışanlar, işverenler, Çalışma Bakanlığımız birlikte yapacakları çalışmalarıyla bir mutabakat noktasına vardığında önemli olan çalışanların bu haklarının güvence altına olması ve iyi işleyen mekanizmanın kurulabilmesidir. Bu mekanizma aklın yolu bir ortak çalıştığında mekanizmalar kolayca bulunabilmektedir. Eminim bu mekanizmalar kurulduğunda tartışma konusundan çıkacaktır."
Taşeron firmalara ilişkin Atalay’ın taleplerine de cevap veren Ergün, şunları söyledi:
“Alt yükleniciler konusu, ekonominin tamamen dışına çıkarılabilecek bir konu değil. Bazı işlerde alt yükleniciler olacak. Şimdi bizim bakanlığımızdaki personel taşıma işini yapmak için herhalde yüzlerce otobüs satın alıp yüzlerce şoför istihdam edecek değiliz. Bunu bize hizmet olarak başkaları verecekler. Bizim Bakanlığımızın esas görevi personeli taşımak evlerine ulaştırmak değil. Esas görevi Sanayiciye hizmetler vermektir. Bu hizmetleri verecek elemanlar bizim elemanlarımızdır. Onlara hizmet eden diğer elemanlar ise başka alt yüklenicilerin elemanlarıdır. Ama önemli olan burada çalışanların haklarının güvence altında tutacak bir sistemin işlemesidir. O sistemde aksamalar var. Alt yükleniciler konusunda o sistemin iyi bir takip alınması iyi iş işleyen mekanizma orada oluşturulması halinde eminim alt yükleniciler meselesi çözülmüş olacaktır. Yoksa alt yüklenicilik ekonominin dışına tamamen çıkarılması mümkün değil bazı hizmetler doğal olarak o hizmette uzmanlaşmış başka firmalar tarafından yapılacaktır. O firmada o hizmette görünürken çalışanların haklarını güvence altında olması önemlidir. Onu temin eden bir mekanizma üzerinde Çalışma Bakanlığı kısa zamanda sonuçlandırır.”
Türk- İş Genel Başkanı Ergün Atalay da, kıdem tazminatı konusunun işçiler arasında tedirginliğe neden olduğunu söyleyerek, "Bizim için bir sıkıntı yok ama 1988’de kurulan bir fonumuz vardı, Tasarruf ve Teşvik Fonu. Maalesef 15 sene bu parayı kullanamadık. 2003 yılında parayı ancak alabildik. Konut Edindirme Fonu’nda da aynı sıkıntıyı yaşadık. Fon deyince işçilerimiz kazanılmış haklarını kaybetme endişesi yaşıyorlar. Bu konuda biz bir sıkıntı olmayacağını söylüyoruz ama emekli olmayı düşünenler bile var" şeklinde konuştu.
Taşeronluk sisteminin bazı sorunlara yol açtığını dile getiren Atalay, bu konuda bir düzenlemenin yapılmasını beklediklerini söyledi. Başkan Atalay, Türk-İş olarak sayısı 700 binin üzerinde olan taşeron işçilerle ilgili yapılacak her türlü düzenlemeye destek vermeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.