Bakan Soylu'dan "Kısıtlama 19 Mayıs'a uzatılacak mı?" sorusuna cevap
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı canlı yayında, koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında uygulanan tedbirlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, "Milletimiz kapanma tedbirlerine harfiyen uydu. Tedbirler sayesinde vakalar 63 binden 20 binlere düştü." dedi. Bakan Soylu, 65 yaş üstü vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için evlerine 21 milyondan fazla kez gidildiğini ifade ederek, "Dünyada böyle bir sistem yok" ifadelerini kullandı. 17 Mayıs'ta sona erecek tam kapanma sürecinin 19 Mayıs'a uzatılacağı iddialarına da değinen Soylu, "Böyle bir değerlendirmemiz şu an için yok" dedi.
Soylu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Genel konusunda, her gün yeni bir şey öğreniyoruz. Böyle bir süreci ilk kez yaşıyoruz. Çok doğaldır ki, ülkelerin aldığı tedbirlerde insanları birbiriyle sosyal ilişki içerisine koymadıkları bir dönem. Bunu Avrupa, Almanya, ABD ve Fransa'da böyle yapıyor. Biz de buna göre düzenlemeler yapıyoruz.
Salgınla mücadelede dört kriter
Dört temel paradigma belirlendi: Bir; kamu düzeni, iki; sağlık sistemi, üç; üretim tedarik zincirinin sürdürülebilir olması ve son olarak sosyal izolasyon.
Muhalefet bizi çok eleştirdi, "istemezükçü" tavrı ile şehir hastanelerini bile istememişlerdi. Böyle bir dönemin olmasını kimse istemezdi.
Tedbirler sayesinde vakalar hızla düştü
Tebdirlerimizi serbest bıraktığımızda vefat ve vaka sayılarında yükselme yaşandı. Bunun üzerine yeni kısıtlamaları devreye soktuk. Tedbirler sayesinde vakalar 63 binden 20 binlere düştü.
Başka bir problemimiz daha var, tarımın en önemli dönemindeyiz. Oradaki arzı hiç düşürmememiz lazım. Ekonomik olarak da hareketlenmemiz gereken dönemin arifesi içerisindeyiz.
Hizmetler sektörü uzun zamandan beri fedakarlık ortaya koyuyorlar. Milletimize şükran duyuyoruz. Kapanma döneminde milletimizin yüzde 99'u buna uyuyor. e-Devlet üzerinden yaklaşık 9 milyon kişiye muafiyet izni verildi.
65 yaş üstü vatandaşlarımıza bugüne kadar 21 milyon kez gidildi. Dünyada böyle bir sistem yok. Vefa sosyal destek gruplarımız ve Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığımız kanallarıyla kendilerine ulaşıldı.
Tam kapanma süresi uzayacak mı?
Bizim ilk başladığımız günden itibaren 19 Mayıs'la ilgili bir değerlendirmemiz yok. Gözlerim acıyor uykusuzluktan. Bakanlıkta ben toplantı yaparken, yardımcılarımız valilerle toplantı yapıyor. Tedbirleri konuşuyoruz.
17 Mayıs'ta karşılaşacağımız rakamlarla, Bilim Kurulu'nun ve kabinenin değerlendirmeleriyle adımları atacağız.
Marketlerde satışı yasaklanan ürünler
Market işini açıklığa kavuşturalım. Esnaf diyor ki ben kapadım, fedakarlık yapıyorum. Gıda ve temizlik malzemelerini anlıyorum. Bunlarla ilgili bir problem yaşanmasın istiyoruz. Esnaflar "Elektrik eşya satılmasın, beyaz eşya satılmasın, giysi, hırdavat, bahçe malzemeleri satılmasın" diyorlar. Bunları da anlamak lazım. İki tarafı da dengelemek zorundayız. Marketçileri çağırarak konuştuk ve sağ olsunlar anlayış gösterdiler. Bakkallar açık, ufak tefek ihtiyaçlarınız bakkallarda varsa alabilirsiniz. Perşembe akşamına kadar bunları alabilmek için muafiyet de sağladık.
Kısıtlama günlerinde alkol satışının durdurulması
Geçtiğimiz dönemde yaptığımız araştırmada, vatandaşların yüzde 75'i alkol yasağına vakaların azalması için destek verdi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün alkol tüketimine ilişkin açıklaması var. Bağışıklık için alkolden uzak durulması, ayık olunması, fazla alkol alınmaması, alkol kullanımı sırasında sosyal mesafenin korunmaması riski fazla ve özellikle kısıtlama günlerinde daha fazla tüketirsen ve riski artırırsın diyor. En önemlisi aile içi şiddeti artırır diyor.
Buradan siyasallaşma çıkarmaya çalışanlara diyorum ki; milletimiz sizin söylemlerinizi umursamıyor. Biz şu süreçten bir çıkalım istiyoruz. Herkes yeni bir baharla beraber buradan çıkmak istiyor. Ama bizi böyle kısır tartışmaların içerine çekiyorlar. Samimi değiller.
İmamoğlu'na soruşturma iddiası
Sayın İBB Başkanı, "Bizim insanımız memlekette elleri böyle bağlı gezer" diyor. Ben de Trabzonluyum. Bizim memleket rampadır, diktir. Gezerken doğal olarak elinizi arkaya koyarsınız ki, belinizi sağlam tutmak için. Bizim civarda yağmur çok olur, şemsiyeyi de sırtlarına takarlar. Ama iki özellik vardır; bir, büyüklerin yanında çocuklar ellerini arkaya koymazlar. İki, camilerde ve mezarlık yerlerinde eller arkaya konmaz. Çocukluğumuzdan beri bize öğretilen budur.
Anadolu'nun adetleri vardır, doğru el arkaya konulur. İBB Başkanı bu törende ne için var? İstanbul'un Fatihi, Mehmed Han için, fethin yıl dönümünün ertesi gününde kabrini ziyaret etmek için, ona dua etmek için, İslam alemi adına şükran olduğumuz için orada. Vatandaş bunu görünce, saygısızlık olduğunu düşünüyor. Ben de bunun saygısızlık olduğunu düşünüyorum. Böyle bir görüntü olamaz yani.