Gündem
  • 15.8.2021 00:10

Bakanlar afet bölgesinde! İşte son durum

İçişleri Bakanı Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, sel felaketinin yaşandığı Kastamonu Bozkurt’taki incelemelerinin ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, "Kastamonu'da 48, Sinop'ta 9, Bartın'da 1 kişi hayatını kaybetti. Kastamonu'da 62, Sinop'ta 14 kayıp ihbarı var." ifadelerini kullandı. Bakan Kurum "Bir hafta sonra inşallah esnafımızın yaralarını saracak yapısal adımları da TOKİ başkanlığımız başlatacak" dedi.

Bakan Soylu'nun açıklamaları şöyle: HES'in biraz daha üzerinde ağaçların kökleri ile beraber dağın tepesinden suyun şiddeti ile koptuğunu gördük. Bozkurt'ta ağır bir tablo var. Etkilediği insan sayısı olarak da ağır bir tablo var. Yaşadığımız sel bugüne kadar gördüğümüz en ağır tablo. Devlet bütün unsur ve kurumlarıyla var gücüyle büyük bir çaba ortaya koydu. Koymaya devam ediyor. Bunu siyaset malzemesi yapmaya çalışanlar var. Bir taraftan temizlik yapmaya çalışıyoruz 1000 jandarma personelimizle. Binin üzerinde AFAD çalışanı var. Dün ve bugün 20 ton gıda dağıttık. Tüm köylere helikopterlerle jeneratör gönderiyoruz. Vatandaşlarımızı bütün sorunlarına cevap vermeye çalışıyoruz. Kimse, 'Nerede bu devlet' demedi. Devlet tüm unsurlarıyla büyük bir çaba ortaya koydu, koymaya devam edecek. Siyasetinizi gidin başka yerde yapın. Buranın üzerinden siyaset yapmak şeytanla iş birliğidir. Bırakın bizi çalışalım. Küçücük çocuklar bu travmayı yaşadı. Belki ömürleri boyunca yağmurdan korkacaklar. HES patlamış diyorlar... Bu doğru değil. Kastamonu'da 48, Sinop'ta 9, Bartın'da 1 kişi hayatını kaybetti. Kastamonu'da 62, Sinop'ta 14 kayıp ihbarı var. Yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlatıldı.

"OLAYLARA SİYASAL RANT OLARAK BAKIYORLAR"

Ev eşyası göndermek isteyenler varsa irtibatta bulunabilirler. Evini tahliye ettiğimiz vatandaşlara evinde hasar olsun olmasın, 3 bin TL yardımda bulunacağız herhangi bir tespit yapmaksızın. Evinde hasar olanlara 50 bin TL'ye kadar kira ve eşya yardımında bulunacağız. Herkes elinden gelen yardımı yapıyor. Biz belediyeler konusunda bir ayrım yapmıyoruz. Burada insan kurtarmanın sorumluluğunu yaşamıyorlar. Bütün olaylara siyasal rant olarak bakıyorlar. Bir kere olumlu siyaset içinde olun. Millet burada sıkıntılı durumda.

Bakan Kurum: Devletimiz tüm birimleriyle Kastamonu'da. Son 19 yıldır sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde nerede bir sel olduysa, yangın olduysa, afet olduysa biz hep oradaydık ve vatandaşlarımızla birlik ve beraberlik içinde hareket ettik. Kimseyi ayrıştırmadık. Tüm hasarları en kısa zaman içinde gidereceğiz.Tüm afet bölgelerinde yaklaşık 454 tane selden etkilenen ağır hasarlı ve yıkık binamız var. Tüm Türkiye'ye geçmiş olsun. Bir hafta sonra inşallah esnafımızın yaralarını saracak yapısal adımları da TOKİ başkanlığımız başlatacak.

Ayancık'ta su vermeye başladık. Bozkurt'ta 5 mahallemiz var, 4 mahalleye su verdik, 1 mahalle için de su deposuna iletim hattından su vermeye yarın başlayacağız.

Bakan Dönmez: Devletimiz tüm kurul ve kuruluşları ile bölgeye intikal etti. Temizlik yapılan binalarımız var. Oralarda tedbir amaçlı olarak elektrik vermiyoruz. Diğer birçok ilçede merkezlerde bir sıkıntı yaşanmıyor. Köylerimiz ile ilgili bazı problemlerimiz devam ediyor.

 

Güncellenme Tarihi : 15.8.2021 00:17

İLGİLİ HABERLER