Barzani, Bağdat Hükümeti'ne rest çekti
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ziyareti öncesinde açıklama yapan Mesut Barzani, Kürt birliğinin bozulmasına izin vermeyeceklerini söyledi.
Irak askerlerinin Suriye sınırındaki Rabia Sınır Kapısı'na el koymak istediğini öne sürerek buraya yaklaştırmayan ayrıca 10 bin peşmergeyi de bu bölgeye kaydıran Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, merkezi hükümetten istediklerini alamamaları halinde bağımsızlık arayışına gireceklerini söyledi.
Bölgedeki Kürt kanalları, Barzani güçlerinin Irak askerlerine yönelik engellemesinin devam ettiğini bildirdi. Barzani'nin lideri olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi'ne ait ‘Zagros TV', sınır bölgesine kaydırılan silahlı peşmergeler ile karşılarındaki Irak'ın güneyinden gelen üç taburdan oluşan merkezi ordu birliklerinin sınır kapısı yakınlarındaki Mahmudiye Köyü'nde bekleyişlerini sürdürdüklerini aktardı.
"Merkezi yönetimden istediklerimizi alamaz isek ...'
Peşmergeler ile Irak Ordusu askerleri arasındaki gergin bekleyiş sürerken, IKDP'ye bağlı ‘Kurdistan TV', Bölgesel Kürt yönetimi Bakanı Mesut Barzani'nin açıklamasına yer verdi. Barzani, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile aralarında kişisel bir sorun olmadığını, sorunun diyaloga inanmayan ve silahın gücüne sığınan zihniyette olduğunu söyledi. Kürtler'in birliğinin bozulmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan Kürt lider, kendisini Kürtler'in özgürlüğünü savunan biri olarak gördüğünü, üstlendiği sorumluluktan gurur duyduğunu belirtirken, merkezi Irak yönetiminden istediklerini alamamaları halinde bağımsızlık arayışına gireceklerini söyledi.
Barzani, Kürt bölgesinin Irak'ın diğer bölgeleriyle birlikte perişan olmasına izin vermeyeceğini belirterek, "Halkımıza karşı tanklarla ağır silahların kullanılmasına tanıklık ettik" dedi.
Sorun siyasi
Bu arada Ulusal İtifak Listesi Başkanı İbrahim Caferi, Irak-Suriye sınırına askeri güç gönderilmesi konusunu, Bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile telefonla konuştuğunu, sorunun çözüleceğini belirtti. Caferi, "Maalesef iki kardeşimiz Barzani ile Maliki arasındaki ilişki kopmuş durumda. Asıl sorun siyasi krizdir. Eğer bazı şeyler uygulamaya konulsa, güven geri gelir. Bu da korku ve heyecanı sonlandıracaktır" diye konuştu.
Milletvekili Osman: Irak ordusu sormadan gelmemeli
Rabia Sınır Kapısı'ndaki gerginliği değerlendiren ‘Kürdistan Koalisyonu' üyesi parlamenter Mahmut Osman, sorunların büyük bölümün kaynağının siyasi olduğunu ve Bağdat ile Erbil yönetimi arasında ciddi bir diyalog sürecine girilmesi gerektiğini söyledi. Osman, "Irak Ordusu'nun koparılmış bölgelere güç gönderme hakkı varsa elbette ki peşmergenin de o bölgelerde kalma hakkı vardır. Suriye sınırının iki tarafında da Kürt nüfus yoğunlukta. Bu nedenle Irak ordusunun, sormadan, danışmadan, peşmergenin kontrolündeki bölgeye gelmesi resmen savaş tehdididir" dedi.
Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 16:21