BASIN KONSEYİ VE TGC'DEN TİB'E ''GOOGLE'' ÇAĞRISI
İSTANBUL - Basın Konseyi Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamada, Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesinin Youtube adlı internet sitesine erişimin engellenmesi kararına dayanarak yaptığı engellemeler sonucu Türkiye'de Google'ın birçok hizmetinin kullanılamaz hale geldiği ve internette birçok sorunla karşılaşıldığı belirtildi.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
''Ülkemizde uygulanan Youtube'a erişim yasağı, gerek ulusal, gerekse uluslararası alanda ciddi tepkilere sebep olmuştur ve Türkiye'de iletişim özgürlüğüne getirilen en önemli sınırlandırmalardan biri olarak görülmektedir. Bu yasağın iletişim özgürlüğünü ihlal ettiği iddiasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapılan başvuru da hala mahkeme önündedir.
TİB yaptığı basın açıklamasında, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 5 Mayıs 2008 tarihli kararı uyarınca Youtube internet sitesine erişimin engellenmesi için tedbir kapsamındaki IP numaralarının güncellendiğini belirtmektedir. Önemle vurgulamak gerekir ki söz konusu mahkeme kararında yalnızca alan adı ve 3 IP numarasına erişimin engellemesine kararı verilmiştir ve bu karar doğrultusunda, belirtilen 3 IP numarası dışındaki numaraların tedbir kapsamına alınması mümkün değildir. O nedenle TİB ya mahkeme kararını keyfi olarak yorumlamakta ya da yeni engellemeler konusunda toplumu yeterince bilgilendirmemektedir.''
Açıklamada, ''Basın Konseyi olarak TİB'in hukuki temelini tam olarak gösteremeden gerçekleştirdiği engellemeleri, iletişim özgürlüğünün ülkemizde hukuk güvencesinden yoksunluğunun örneği olarak görüyor ve yetkilileri en kısa sürede bu keyfiliğe son vermeye davet ediyoruz'' denildi.
TGC'DEN "GOOGLE" AÇIKLAMASI
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nden (TGC) yapılan açıklamada, ''Google yasağından vazgeçilmesini bekliyoruz'' denildi.
Yazılı açıklamada, TGC Yönetim Kurulunun, internette Google'ın birçok hizmetine erişimin engellenmesini ''iletişim özgürlüğünün kısıtlanması'' olarak değerlendirip protesto ettiği belirtildi.
TGC'nin, ''mahkeme kararına dayanmayan keyfi karara son verilmesini istediği'' vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
''Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Youtube'a girişi zorlaştırmak isterken internet arama motoru Google'ın da bazı hizmetlerini engellemiş durumdadır. Türkiye'nin internet yasakları açısından Çin, Kuzey Kore, İran gibi ülkelerle anıldığı bir gerçekken, bu yasaklara, her gün milyonlarca kişinin kullandığı Google'ın da eklenmiş olması tam bir keyfiliktir. Çünkü TİB'in yaptığı açıklamada da görüleceği gibi, Youtube kararı sadece mahkemece yasaklanması öngörülen 3 IP numarasına ilişkindir. Bu mahkeme kararına dayanarak yasağı genişletmek, mahkeme kararını genişletmek olur ki, buna kimsenin hakkı yoktur. Aksi keyfilik olur.''