Gündem
  • 8.10.2007 14:09

BAYKAL: BU İKTİDARIN TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNDA SİYASİ İRADESİ YOK

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Bu iktidarın maalesef terörle mücadele konusunda siyasi iradesi yok. Olabileceği konusunda da benim kanaatim yok'' dedi.
     Baykal, NTV'nin canlı yayınına katılarak, soruları yanıtladı. Baykal, Şırnak'ta meydana gelen hain saldırının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''terörle mücadelenin çok daha farklı bir şekilde sürdürüleceğine'' ilişkin açıklaması hatırlatılarak, bunun bir ''sınır ötesi operasyon sinyali'' olup olmadığının sorulması üzerine, Türkiye'nin terörle mücadele konusunda izlediği politikanın yetersiz olduğunu söyledi.
     Türkiye'nin terörle mücadele doğrultusunda diplomatik, siyasal, birbiriyle bütünleşmiş, ciddi bir kavrama dayalı politikasının olmadığını belirten Baykal, yapılması gerekenin; soğuk, kanlı bir şekilde terörü besleyen kaynakları, o kaynakları himaye edenleri açık bir biçimde tahlil ederek, bunlara yönelik uyumlu, tutarlı bir politikanın ortaya konulması olduğunu ifade etti.
     Türkiye'nin terörle mücadele konusunda haklı olduğunu, ancak haklılığının gereğini yapma iradesine sahip olmadığını savunan Baykal, ''Bunu da yakaladılar, oynuyorlar şimdi Türkiye'yle. Türkiye'de iktidarın terör konusundaki zafiyetinin bedelini, iradesizliğinin bedelini yeni yeni kurbanlar vererek, şehitler vererek ödemeye devam ediyoruz'' dedi.
     Baykal, bazı çevrelerce ''DTP'nin TBMM'de olmasının bir şans'' olarak nitelendirildiği belirtilerek, ''Sizce DTP son olaylardan sonra üzerine düşeni yapabilir mi?'' sorusu üzerine, şunları kaydetti:
     ''Maalesef DTP, PKK ve terör faaliyeti karşısında teslimiyetçi bir çizgidedir. Tam tersine onları meşrulaştırmaya çalışan, onların düşüncelerini yansıtmaya çalışan ve hükümeti onlarla müzakere zeminine çekmeye çalışan bir uğraş içindedir. Teröre karşı etkin bir politika başarıya ulaştırılmadan, bu tip çabalarla bir yere gitmek mümkün değildir. Tam tersine, bugün maalesef Türkiye'de belli bir siyasal kadro parlamento içinde, parlamento dışında terörü olağanlaştırma, hazmettirme, meşrulaştırma çabası içindedirler ve teröre karşı Türkiye'nin etkin tedbir alma iradesini zaafa uğratma çabası içindedirler. Ve siyasiler de maalesef buna katkı yapmaktadır.''
     Baykal, Başbakan Erdoğan'ın ''Türkiye'nin referandum kültürüne alışması'' yönündeki sözlerine ilişkin bir soru üzerine de referandumun her istenen konuda gündeme getirilemeyeceğini söyledi.
     Demokratik kurumları bir tarafa itip, ''Ben giderim vatandaşa sorarım, onlardan onay alırım, bildiğim gibi yaparım'' anlayışının ülkeyi diktaya sürükleyeceğini savunan Baykal, ''Topyekün kabaca bir onayla iş götürmek, ince demokratik geleneklerle bağdaşmaz'' dedi.
     ''Bizim anayasamız referandumu, başbakan istediği zaman istediği konuda yapsın diye bir mekanizma olarak öngörmemiştir'' diyen Baykal, referandumun anayasa değişikliklerinin bir aşamasında gündeme gelebileceğini hatırlattı. Her istendiğinde referanduma başvurulmasının söz konusu olamayacağını vurgulayan Baykal, ''Bunun sonu yok. Bu, bir hukuk devletini yozlaştırmanın en kestirme yoludur'' dedi. Baykal, 21 Ekim'de gerçekleştirilecek referanduma ilişkin bir soruyu yanıtlarken de bu referandumun gerçekleştirilmesinin Türkiye için bir fiyasko olacağını söyledi.
     Baykal, referandumun derhal iptal edilmesi gerektiğini savunarak, bunun hukuken mümkün olduğunu söyledi. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:07

İLGİLİ HABERLER