BDDK'DA UZAN ŞOKU!..
Soruşturma kararı, kırmızı bültenle aranan Kemal Uzan'ın ihbar mektubu üzerine alındı. Zaman'ın haberine göre, Uzan, Akbank, Denizbank, Finansbank, Oyakbank, Dışbank ve Garanti Bankası'nın değeri üzerinde satılarak Hazine'nin zarara uğratıldığını öne sürüyor.
Türk bankacılık sektörünü finansal krizden koruyan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) için ilginç bir gelişme yaşandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kırmızı bültenle aranan Kemal Uzan'ın ihbar mektubunu dikkate alarak, üst kurul hakkında soruşturma açılmasını istedi. Bu talep üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı konuya ilişkin inceleme başlattı. Firari Uzan'ın ihbar mektubundaki "Bankalar pahalı satıldı." eleştirisi, incelemeyi yapanları bile şaşkınlığa uğrattı. Çoğu dört yıl önce ve özel sektör tarafından satılan altı bankaya ilişkin eleştiri yapılması tuhaf karşılanırken, büyük ve küçük orandaki hisselerin tasarruf hakkının finansman kuruluşların sahipleri olduğuna dikkat çekiliyor.
Kemal Uzan'ın iddialarına göre Akbank, Denizbank, Finansbank, Oyakbank, Dışbank ve Garanti Bankası'nda gerçekleşen satıştan elde edilen 14 milyar dolarlık gelir sebebiyle Hazine zarara uğratıldı. Paranın aslında Hazine'ye ait olduğunu dile getiren Uzan, yüzde 49'luk yabancıya satış sınırının da ihlal edildiğini iddia ediyor. Ancak Bankacılık Kanunu'na göre böyle bir sınır bulunmuyor. Teftiş Kurulu'na her hafta inceleme ve soruşturma talepleri geldiğini aktaran Başbakanlık kaynakları, 7-8 aydır devam eden incelemenin yakın zamanda tamamlanacağını bildirdi. Sektör temsilcileri, yaklaşık yedi yıldır aranan Kemal Uzan'ın ihbar mektubunun işleme konulmasının, kriz çıkmadan önce yüksek değerlere satılarak tüm dünyaya örnek olan Türk bankacılık sektörü gerçeğinin görmezden gelinmesi olduğunu belirtiyor. Dünyanın önde gelen finansal kuruluşlarından ABD merkezli Citigroup, Akbank'ın yüzde 20 hissesini 3,1 milyar dolara satın almıştı. Garanti Bankası'nın yüzde 25,5 hissesi de 1,5 milyar dolara General Electric'e satılmıştı. Dünyadaki en büyük 20 banka arasında yer alan Hollandalı ING Grubu, Oyakbank'ın yüzde 100 hissesi için 2 milyar 673 milyon dolar verirken, Finansbank'ın yüzde 46 hissesi için Yunan National Bank of Greece'in (NBG) kasasından 2,8 milyar dolar çıkmıştı. Beş yıl önce ise bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren Hollanda-Belçika finansal grubu Fortis, Dışbank'ın yüzde 89,3 hissesinin satın alınması konusunda bankanın, aralarında Doğan Holding ve Doğan ailesinin de bulunduğu hissedarları ile anlaşma imzalamıştı. Mayıs 2006'da ise Fransa-Belçika ortaklı Dexia, Denizbank'ın Zorlu Holding'in elindeki yüzde 75 hissesini 2,44 milyar dolar bedelle aldı.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, borcu 850 bin lirayı aşan vergi ve cezasını ödemeyenlerin listesinde 5 bin 889 mükellef bulunuyor. Borç takanlar sıralamasında eskiye göre büyük bir değişim yaşanmazken, vergi borçluları listesine tasfiye halindeki İmar Bankası şubelerinin yanı sıra belediyeler, tekstil şirketleri, akaryakıt sektörü ve spor kulüpleri damgasını vuruyor. İmar Bankası'nın Ankara şubesi 387 milyon 886 bin liralık borcuyla ilk sırada yer alıyor. Kemal Uzan ise listede 95. sırada. Uzan ailesine ait İmar Bankası'nın içinin boşaltıldığı iddiasıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nca yapılan operasyon sonrasında bankanın yöneticileri baba Kemal Uzan ve amca Yavuz Uzan ile Hakan Uzan kayıplara karıştı. Uzanlar ayrıca Adabank'ı teminat mektupları ve zimmet yoluyla zarara uğratmakla da suçlanmıştı.