Dünya
  • 19.4.2006 09:53

BELÇİKA'DA FEHRİYE KRİZİ!.. İKİ BAKANIN İSTİFASI İSTENİYOR

BRÜKSEL - Belçika'da terörist Fehriye Erdal'ın ''izini kaybettirmesi'' konusunda sorumlulukları araştıran bağımsız komitelerin ortak raporu, Brüksel hükümetini sıkıntıya soktu. İçişleri ve adalet bakanlarına yönelik ağır eleştiriler getiren raporun kamuoyuna açıklanmasının geciktirilmesini kınayan muhalefet partileri, iki bakanın istifasını istiyor.
     İçişleri Bakanlığı'na bağlı olan Federal Polis ve Adalet Bakanlığı'na bağlı olan istihbarat birimlerinin sorumluluklarını araştıracak olan, Belçika İstihbarat Servisi'ni (SE) denetlemekle yükümlü ''Comite R'' ve polisi denetlemekle yükümlü ''Comite P''nin kapsamlı raporlarının hazırlanması için bir ay süre tanınmıştı.
     İki komitenin hazırladığı 100 sayfayı aşan ortak rapor, adalet ve içişleri bakanlarının istifasını gerektirecek ağır eleştiriler içeriyor ve sorumluluğu bu iki bakana yüklüyor.
     Raporda, hükümetin terörist Erdal'ı mahkeme kararından önce tutuklama imkanları bulunduğu belirtiliyor, ''ihmallerden'', teröriste ve terör örgütüne karşı ''gevşek bir tutumdan'' söz ediliyor. Raporda, içişleri ve adalet bakanlarının ''teröristin tutuklanmasını sağlayacak hiçbir yasal temel ve olanak bulunmadığı'' iddiaları ayrıntılarla çürütülüyor, mevcut olanaklar sıralanıyor ve bakanlar bu sözleri nedeniyle ağır eleştirilere hedef oluyor.
     Hükümet, 6 yıl boyunca terör örgütünün ve teröristin durumlarına ilişkin yasal olanakları ciddi bir şekilde incelememek ve değerlendirmemekle eleştiriliyor.
     Raporda, ''polis ve istihbarat birimlerinin yazılı uyarılarına rağmen'' bakanların olası bir firar girişimine karşı ciddi önlem almadıkları da belirtiliyor. Hükümetin ''en az 8 defa'' uyarıldığı ifade ediliyor.
     Rapora göre, Belçika İstihbarat Servisi, terörist Erdal'ın ''izlenmesi'' görevinin Federal Polis'e aktarılmasını defalarca önerdi, bu öneri Adalet Bakanı Onkelinx tarafından İçişleri Bakanı Dewael'e aktarıldı, ancak tepki görmedi. İstihbarat Servisi, yazılı uyarılarında, ''firar girişimi halinde kendisinin yasal olarak bir şey yapamayacağını, görevin polise aktarılması durumunda teröristin tutuklanabileceğini'' belirtiyordu.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 07:36

İLGİLİ HABERLER