KAYNAK : Haber Vitrini
Benzinin bir doların üzerine çıkması, sadece vatandaşı değil, istasyonları da canından bıktırdı. Pompacılar 'kapatıp kurtulalım' diye yakınıyor. İş dünyası ise, 'Dolar düşüyor. Fiyatları da indirin, piyasayı canlandırın' diyor
Petrol vergisine dönen akaryakıt zamları sonunda bayileri de isyan noktasına getirdi. Zam yapıldıkça Akaryakıt Tüketim Vergisi'nin artırıldığını, buna karşılık pompa paylarında artma olmadığını savunan Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İsmail Aytemiz, 'Bizim sektörü zor günler bekliyor. Bayileri kapatmak istemiyoruz ama o noktaya doğru gidiyoruz' dedi.
Öte yandan, dolar yükseliyor gerekçesiyle özellikle akaryakıt ve doğalgaz fiyatlarına yapılan anormal zamlar piyasayı da bezdirmiş durumda. Düşen dolar fiyatları ile birlikte akaryakıt fiyatlarının yeniden ayarlanmasının piyasayı canlandıracağı görüşü yaygınlaşmaya başladı.
Kaçağı teşvik
Bu arada, sürekli artırılan akaryakıt fiyatlarının kaçak mazot ve benzin girişini de teşvik ettiği, bu nedenle de hem piyasanın haksız rekabetle karşılaştığı, hem de tüketicinin kalitesiz ürünler yüzünden zarara uğradığı belirtiliyor.
Piyasa çevreleri, 'Bunun en büyük zararı da petrolden aldığı vergiyi yükseltmeye çalışan devletin, kaçak girişini artırarak vergi kaybına uğraması' diyorlar.
Fiyatı 1 doları aştı
PÜİS Başkanı Aytemiz, dün düzenlediği basın toplantısında, benzin pompa fiyatının bir doları aştığını, Türk tüketicisinin akaryakıt alamaz hale geldiğini söyleyerek şu noktaları vurguladı: 'Akaryakıt istasyonlarındaki satışlar her geçen gün düşüyor. 2001 yılında sektörde yüzde 15'lik bir daralma yaşandı. Gazetelerde satılık istasyon ilanları arttı. 3 yıl içinde 1000'e yakın akaryakıt istasyonu kapandı. 1500 bayi ise istasyonuna satılık ilanı astı.
Bayinin karı düştü
Akaryakıt fiyatlarının en büyük bölümünü Akaryakıt Tüketim Vergisi oluşturuyor.
KDV'yi de buna eklerseniz pompa satış fiyatının yüzde 71'i vergilerden oluşuyor. 1998 yılında bir litre kurşunsuz benzinin fiyatı 190 bin 300 lira iken bayi kar marjı yüzde 8.5 idi. Bugün yüzde 732 artarak 1 milyon 393 bin liraya yükselen bir litre benzinden bayinin kar marjı yüzde 15 olması gerekirken brüt yüzde 4.7'ye geriledi.
Böyle bir çizgi içinde seyreden akaryakıt fiyatlarına tüketicilerin de tepki göstermesi son derece yerinde olur.'
Bu kadarı da fazla
• Benzin pompa fiyatı bir doları aştı. Türk tüketicisi akaryakıt alamaz hale geldi.
• Bir litre kurşunsuz benzin fiyatı 1 milyon 393 bin lira. Dolar bazında 1 dolar 4 cent'e ulaştı. Böylelikle Avrupa ülkeleri arasında en pahalı benzin tüketen ülke haline geldik.
• Kişi başına düşen milli gelir göz önüne alınırsa, durum daha da vahim. Kişi başına milli geliri 24 bin dolar olan Fransa'da kurşunsuz benzinin litresi 85 cent, 26 bin dolar olan Almanya'da 81 cent,
11 bin dolar olan Yunanistan'da 58 cent. Bizim kişi başına milli gelirimiz
2 bin 300 dolar, benzinimiz 104 cent.
• Satılık istasyon ilanları arttı. 3 yıl içinde 1000'e yakın akaryakıt istasyonu kapandı. 1500 bayi istasyonuna satılık ilanı astı.
• Akaryakıt fiyatlarının en büyük bölümü Akaryakıt Tüketim Vergisi. KDV'yi de buna eklerseniz pompa satış fiyatının yüzde 71'i vergilerden oluşuyor. Bayinin kar marjı yüzde 15 olması gerekirken brüt yüzde 4.7'ye geriledi.
Piyasaya moral verin
Dolar yükseliyor diye başta akaryakıt ve doğalgaz olmak üzere birçok ürüne zam yapan hükümetin, dolar düşerken sessiz kalması, piyasa çevrelerini çileden çıkarıyor. Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, şunları söyledi: 'Dolar yükselince petrolden ve doğalgazdan elektriğe kadar kamunun ürettiği ürünlerin fiyatı artırıldı. Üretici, sanayici, ihracatçı tıkandı, bağlantı yapamıyor. Kamudan kaynaklanacak maliyet artışlarının ne olacağını bilemiyor. Kamu sektörü, doları gerekçe göstererek yaptığı zamları kazanılmış hak olarak görüyor. Devlet, dolar yükselirken yükselttiği fiyatları dolarda gerileme olunca indirmeli, maliyeti artıran unsurları ortadan kaldırmalı. Ancak, böyle yaparsa piyasalara moral ve güven verir. Hükümet bunu yaparsa, Türkiye iki ay sonra çok önemli ölçüde olumlu etkilenir.' (Akşam)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:28