Gündem
  • 28.9.2024 08:58

Beyrut'ta sabah. Bilmeniz gerekenler şunlardır

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta gece boyunca meydana gelen patlamaların ardından güneş doğdu . İsrail, İran destekli paramiliter grup Hizbullah'ın karargahını ve silah depolarını hedef aldığını duyurdu  .

Nerede:  Saldırılar, Hizbullah'ın güçlü bir varlığının bulunduğu ve grubun liderliğinin çoğunun konuşlandığı yoğun nüfuslu bir bölge olan  Dahiyeh'in güney banliyösü de dahil olmak üzere Beyrut'un bazı bölgelerini vurdu. İsrail daha sonra güney Beyrut'a , Hizbullah silahlarının depolandığını söylediği yerleri hedef alarak daha fazla saldırı başlattı. Militan grup, silahlarının saldırıların hedef aldığı sivil binalarda saklandığını reddetti.

Ana hedef: İsrailli bir yetkili CNN'e,  Hizbullah lideri Hasan  Nasrallah'ın Cuma günü İsrail'in saldırılarının hedefi olduğunu söyledi. İsrail, Nasrallah'ın öldürülüp öldürülmediğini doğrulamak için çalışıyor ve üst düzey bir İsrailli yetkili,   Nasrallah'ın öldüğünü söylemek için "çok erken" olduğunu söyledi. İsrail ordusu, Cuma günü yapılan saldırılarda çok sayıda Hizbullah komutanı ve görevlisinin öldürüldüğünü söyledi.

Etkisi: Lübnan Sağlık Bakanlığı, binlerce yerinden edilmiş sakinin evlerini terk etmesiyle   Cuma günü gerçekleşen ilk saldırıda  en az  altı kişinin öldüğünü ve 91 kişinin yaralandığını söyledi. Devlet haber ajansı NNA'nın bildirdiğine göre altı bina yıkıldı . Saldırının hemen sonrasında çekilen videoda,   molozların arasında gezinen kurtarma görevlilerini gölgede bırakan devasa bir krater görülüyordu. Vurulan alan, Beyrut'a yönelik önceki İsrail saldırılarından önemli ölçüde daha büyük görünüyordu.

Kullanılan silahlar:  Saldırı sonrası görüntüler,  saldırılarda 2.000 poundluk bombaların kullanıldığını gösteriyor , eski bir ABD Ordusu patlayıcı mühimmat imha uzmanı CNN'e söyledi. Uzman Trevor Ball, "Hasar seviyesi göz önüne alındığında, tam mühimmat ve miktarı belirlemek zor, ancak muhtemelen birden fazla 2.000 poundluk bomba, Mk 84'ler, MPR-2000 veya BLU-109 "sığınak deliciler" veya bunların bir kombinasyonu," dedi.

Lübnan ne diyor:  Başbakan Najib Mikati, uluslararası toplumu İsrail'in "tiranlığı" olarak adlandırdığı şeyi durdurmaya çağırdı  ,  devlet haber ajansı NNA Cuma günü bildirdi. Mikati, "Yeni saldırganlık, İsrail düşmanının uluslararası çabaları umursamadığını ve ateşkes çağrısında bulunduğunu kanıtlıyor," dedi.

Netanyahu'nun hareketleri:  İsrail Başbakanlık Ofisi, Benjamin  Netanyahu'nun  Beyrut'a  saldırıları onayladığı bir görüntüyü paylaştı. Cuma günü mücadeleci bir konuşma yaptığı  New York'taki BM Genel Kurulu'ndan bir gün erken  İsrail'e dönüyor  .

İran'ın cevabı:  Beyrut'taki İran büyükelçiliği, Cuma günü gerçekleşen İsrail saldırısının "oyunun kurallarını değiştirdiğini" söyledi. Ayrıca,  İsrail'in  İran cumhurbaşkanının "açık bir savaş suçu" olarak tanımladığı şey nedeniyle "cezalandırılacağı" konusunda uyardı.

ABD hayal kırıklığına uğradı: İsrail, ABD'ye saldırılardan sadece birkaç dakika önce  askeri eylemde bulunduğunu söyledi   - operasyon çoktan başlamıştı, dedi bir ABD yetkilisi. Başkan Joe Biden daha sonra muhabirlere ABD'nin   saldırılar  hakkında "hiçbir bilgisi veya katılımı olmadığını"  söyledi. Kaynaklar CNN'e, Netanyahu'nun Washington destekli İsrail ve Hizbullah ateşkes önerisine soğuk su dökmesinin ardından bu hafta üst düzey ABD yetkilileri zaten öfkeliydi .


 

Güncellenme Tarihi : 28.9.2024 09:26

İLGİLİ HABERLER