Gündem
  • 28.9.2024 02:44

İsrail bütün gece Beyrut'u bombaladı.. Dehşet görüntüler

Güney Beyrut'ta patlamalar devam ediyor..

CNN'in Lübnan başkentindeki ekibi, İsrail ordusunun güney Beyrut'a yönelik saldırılarını sürdürdüğünü bildirdi.

CNN, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Hizbullah füzelerinin bulunduğu iddia edilen binaları vurmasının üzerinden bir saatten fazla bir süre geçmesine rağmen, güney Beyrut'taki Dahiyeh mahallesine hava saldırılarının devam ettiğini gördü.

Güney Beyrut'ta büyük flaşlar görülüyor ve İsrail füzelerinin çarpma sesleri başkentin dört bir yanına yankılanıyor.

Beyrut yetkilileri yerinden edilen insanlara sığınma çağrısında bulundu

CNN'den Hamdi Alkhshali'den

Beyrut'taki bir kriz yönetim merkezi, yerinden edilmiş kişilere barınak bulma konusunda acil yardım için kendileriyle iletişime geçmeleri çağrısında bulundu.

Devlet haber ajansı NNA'nın yaptığı açıklamada, hükümete bağlı Kriz Yönetim Odası, sığınma arayanların arayabileceği iki telefon numarası yayınladı.

Bu karar, İsrail ordusunun güney Beyrut'taki bazı mahallelerde yaşayanlara tahliye uyarısı yapması ve ardından Hizbullah füzelerinin depolandığı iddia edilen bölgedeki binalara saldırı düzenlemesinin ardından geldi.

Lübnan hükümeti, ülkenin İsrail ile olan güney sınırında son dönemde yaşanan çatışmalar nedeniyle on binlerce kişinin yerinden edildiğini bildirdi.

İşte Beyrut'taki İsrail saldırıları hakkında şu ana kadar bildiğimiz her şey

İsrail'in İran destekli paramiliter grup Hizbullah'ın karargahına saldırı düzenlediğini açıklamasının ardından Cuma günü Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta birkaç büyük patlama meydana geldi .

Şu ana kadar bildiklerimiz şunlar:

Nerede: CNN, sosyal medyada paylaşılan ve Hizbullah'ın güçlü bir varlığının bulunduğu, grubun liderlerinin çoğunun bulunduğu, şehrin güney banliyölerinde Dahiyeh olarak bilinen bölgede çok sayıda büyük duman sütununun görüldüğünü gösteren bir videonun konumunu açıkladı.

Hedeflenen hedef: Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail'in saldırılarının hedefi oldu , bir İsrailli yetkili CNN'e söyledi. Ülkenin ordusu şu anda saldırıda öldürülüp öldürülmediğini doğrulamak için çalışıyor, üst düzey bir İsrailli yetkili Nasrallah'ın öldüğünü söylemek için "çok erken" olduğunu söylüyor.

Etkisi: Lübnan Sağlık Bakanlığı en az iki kişinin öldüğünü ve 76 kişinin yaralandığını söyledi. Devlet haber ajansı NNA'nın bildirdiğine göre altı bina tamamen yıkıldı . Saldırının hemen sonrasında çekilen videoda, yakındaki molozların arasında gezinen kurtarma görevlilerini gölgede bırakan devasa bir krater görülüyordu. Saldırılardan etkilenen alan, Beyrut'a yönelik önceki İsrail saldırılarından önemli ölçüde daha büyük görünüyordu.

Kullanılan silahlar: CNN'e konuşan eski bir ABD Ordusu patlayıcı mühimmat imha uzmanı, İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırının ardından çekilen görüntülerde  2.000 poundluk bombaların kullanıldığının görüldüğünü söyledi.

Uzman Trevor Ball, Lübnan başkentindeki saldırının video ve görüntülerini inceledikten sonra, "Hasar seviyesi göz önüne alındığında, kesin mühimmat ve miktarını belirlemek zor, ancak muhtemelen birden fazla 2.000 poundluk bomba, Mk 84'ler, MPR-2000 veya BLU-109 "sığınak delicileri" veya bunların bir kombinasyonu" dedi.

Lübnan'dan gelen açıklama: Başbakan Necip Mikati, uluslararası toplumu İsrail'in "tiranlığını" durdurmaya çağırdı. Devlet haber ajansı NNA, Cuma günü böyle bildirdi.

Netanyahu'nun hareketleri: İsrail Başbakanlık Ofisi, Benjamin Netanyahu'nun Beyrut'a saldırıyı onayladığı bir görüntüyü paylaştı. New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndan bir gün erken İsrail'e dönüyor ve burada bugün daha erken saatlerde mücadeleci bir konuşma yaptı .

İran'ın cevabı: Beyrut'taki İran büyükelçiliği, İsrail'in cuma günü gerçekleştirdiği saldırının "oyunun kurallarını değiştirdiğini" söyledi ve İsrail'in ülke cumhurbaşkanının "açık bir savaş suçu" olarak tanımladığı saldırıdan dolayı "cezalandırılacağı" konusunda uyardı.

Birleşik Devletler hayal kırıklığına uğradı: İsrail, ABD'ye saldırıdan sadece birkaç dakika önce askeri eylemde bulunacaklarını bildirdi - operasyon zaten başlamışken, dedi bir ABD yetkilisi ve ekledi bu "haber verme olarak nitelendirilemez." Başkan Joe Biden daha sonra gazetecilere ABD'nin saldırı hakkında "hiçbir bilgisi veya katılımı olmadığını" söyledi .

CNN'e konuşan kaynaklar, Biden yönetiminin üst düzey yetkililerinin , Netanyahu'nun bu hafta ABD destekli İsrail ve Hizbullah'a yönelik ateşkes önerisine soğuk davranmasının ardından zaten öfkelendiklerini söyledi.


 

 

Güncellenme Tarihi : 28.9.2024 02:54

İLGİLİ HABERLER