Gündem
  • 27.1.2024 00:02

Biden tutuştu.. Genç seçmen İsrail yüzünden başkanı terk ediyor

Biden, Gazze'deki savaş nedeniyle genç seçmenleri kaybetme konusunda oldukça endişeli

ABD Başkanı Biden, geçen hafta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonunu küçültmesi konusunda baskı yaptı.  İki ABD'li yetkilinin söylediğine göre onun uzun bir savaşa katılmayacağını vurguladı.

Geçtiğimiz Cuma günü yapılan bir çağrıda ABD, savaşın devam etmesi konusundaki endişelerini ve başkanın savaşın Kasım seçimlerinden çok önce sona ermesini isteme arzusunu dile getirdi.

Biden'ın bir danışmanı Axios'a, Beyaz Saray'ın, çoğu başkanın Gazze savaşı politikasına karşı çıkan genç seçmenleri kaybetmekten kaygı duyduğunu söyledi.

Beyaz Saray'a yakın bir kaynak, Biden'ın seçimler yaklaştıkça savaşın ve artan ölü sayısının haber döngüsünde hakim olmaya devam etmesine izin veremeyeceğini söyledi.

Axios'a göre ABD'li bir yetkili, Biden'ın Netanyahu ile 19 Ocak'ta yaptığı 40 dakikalık görüşmenin en az üçte birinin, İsrail'in Gazze Şeridi genelinde düşük yoğunluklu operasyonlara geçiş takvimine ve bir bütün olarak İsrail'in savaş stratejisine odaklandığını söyledi.

Netanyahu savaşın "daha aylarca" devam edeceğini söylemişti. İki ABD'li yetkili, İsrail lideriyle bu yorum hakkında görüşen Biden'ın, Netanyahu'yu sivil kayıplarını azaltacak düşük yoğunluklu operasyonlara daha hızlı ilerlemeye çağırdığını söyledi.

ABD'li yetkililer, Biden'ın Netanyahu'ya Gazze'deki plan ve stratejisini defalarca sorduğunu ve İsrail liderinin bölge için öngördüğü "son durumu" anlamadığını söylediğini söyledi.

Netanyahu, Biden'a, düşük yoğunluklu çatışmalara geçişin Gazze'nin kuzeyinde gerçekleştiğini ve güneyde de gerçekleşeceğini söyledi. Yetkililer yine de İsrail'in başlangıçta düşündüğünden daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu ekledi.

Netanyahu, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Gazze'den çekilmesi halinde Hamas'ın geri döneceğini de söyledi.

Görüşmeyi doğrudan bilen bir kaynağa göre Biden, görüşme sırasında Netanyahu'dan, Filistinli sivillerin gelecekte geri dönüş koşullarını değerlendirmek üzere kuzey Gazze'ye gidecek bir BM misyonuna izin vermesini istedi.

Ayrıca unun İsrail'in Aşdod limanı üzerinden Gazze'ye taşınmasını ve Ürdün'den gelen yardımın İsrail ile Şeridi'nin güney kısmı arasındaki Kerem Şalom sınırı üzerinden iletilmesini kolaylaştırmaya yardımcı olmasını istedi.

Kaynak, Netanyahu'nun üç talebi de kabul ettiğini söyledi. Ancak İsrail'in ne zaman harekete geçeceği belli değil.

Çağrı hakkında doğrudan bilgi sahibi olan kaynak, Netanyahu ile Biden arasındaki görüşmenin önemli bir kısmının Gazze'de halen tutulan 130'dan fazla rehinenin serbest bırakılmasını güvence altına alacak bir anlaşmaya varmayı amaçlayan devam eden görüşmelere odaklandığını söyledi.

ABD'li yetkililer, Gazze'de ateşkese giden tek yolun yeni bir rehine anlaşması olabileceğini kabul etti.

Axios, Biden'ın son haftalarda Netanyahu'ya karşı giderek daha fazla sinirlendiğini söyledi.

19 Ocak'taki görüşme, iki lider arasında yaklaşık bir aydan beri yapılan ilk görüşme oldu. 23 Aralık'taki bir önceki görüşmede hayal kırıklığına uğrayan Biden, "konuşma bitti" diyerek telefonu kapatarak görüşmeyi sonlandırdı.

7 Ekim'de başlayan savaşın ilk iki ayında iki lider neredeyse günaşırı görüşmüştü.

Güncellenme Tarihi : 27.1.2024 00:28

İLGİLİ HABERLER