Biden'den giderayak 3. dünya savaşı çıkartacak karar
Biden, Ukrayna'nın Rusya'da uzun menzilli ABD silahlarını kullanma yetkisini verdi…
İki ABD'li yetkiliye göre, Başkan Joe Biden, Kuzey Kore birliklerinin Moskova'nın çabalarına destek amacıyla konuşlanmasıyla birlikte Ukrayna'ya Rusya içinde güçlü, uzun menzilli Amerikan silahlarını kullanma yetkisi verdi.
Karar, Moskova'nın, Kiev'in yaz aylarında sürpriz karşı saldırı başlattığı güney Rusya bölgesi Kursk'a, toprakları geri almaya hazırlanmak amacıyla yaklaşık 50.000 asker konuşlandırmasının ardından geldi.
Silahların şimdilik öncelikli olarak Kursk'ta kullanılması amaçlanıyor, dedi bir ABD yetkilisi. Rusya, oradaki büyük asker birikimiyle, Kursk'u Ukraynalılar için gelecekteki barış görüşmelerinde potansiyel bir pazarlık kozu olarak masadan kaldırmaya çalışıyor, ki bu ABD'nin görmek istemediği bir şey. Yetkili, amacın Ukrayna'nın Kursk'u mümkün olduğunca uzun süre elinde tutmasına yardımcı olmak olduğunu söyledi.
Rusya'nın saldırısı kapsamında binlerce Kuzey Kore askerinin Kursk'a konuşlandırılması , Biden ve danışmanları arasında bu askerlerin bölgeye girmesinin savaşta tehlikeli yeni bir aşamaya yol açabileceği yönünde endişelere yol açtı.
Ordu Taktik Füze Sistemleri'nin (ATACMS) Rusya içinde kullanımına izin verme kararı aylardır değerlendiriliyordu. Amerikan yetkilileri yeni kapasiteye izin vermenin akıllıca olup olmadığı konusunda bölünmüştü. Bazıları savaşın tırmanması konusunda endişeliydi, diğerleri ise silah stoklarının azalması konusunda endişeliydi.
ABD, savaşın ilk iki yılında Ukrayna'ya ATACMS sağlamayı reddetti, kısmen güçlü füzelerin üretiminin zaman ve karmaşık bileşenler gerektirmesi nedeniyle hazırlık endişeleri nedeniyle. Ancak Biden, Şubat ayında uzun menzilli ATACMS füzelerinin Ukrayna topraklarında kullanılmak üzere transferini gizlice onayladı ve ABD füzeleri Nisan ayında teslim etti.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodomyr Zelenski, savaş çabalarında ivme kazanmak için silahların Rusya içinde de kullanılmasına izin verilmesi için Washington'a baskı yapıyordu .
Biden ve Zelenski'nin en son Eylül ayında Beyaz Saray'da bir araya gelmesi, toplantıya yakın kaynaklara göre Ukrayna liderinin ABD'nin sağladığı uzun menzilli füzelerle vurmak istediği Rusya içindeki hedeflerin ayrıntılı bir listesiyle birlikte geldiğini gösteriyor.
Liste, Zelensky'nin savaşı kazanma "zafer planının" önemli bir parçasıydı. Savaş başladıktan yaklaşık üç yıl sonra Ukraynalıların füze sistemlerini Rusya'ya derin saldırılar için konuşlandırmasını yasaklayan Biden, kaynaklara göre bu talebi tamamen reddetmedi. Ancak nihayetinde kesin bir tavır takınmadı ve liderler konuyu tartışmaya devam etmeyi kabul ettiler.
Zelenski Cumartesi günü Telegram'da yaptığı açıklamada, "Füzeler kendi adına konuşacak" diyerek habere yanıt verdi.
"Bugün, medyada ilgili eylemler için izin aldığımıza dair çok fazla konuşma var. Vuruşlar kelimelerle yapılmaz. Bu tür şeylerin duyurulmasına gerek yoktur. Füzeler kendi adına konuşacaktır," dedi.
Başkan Vladimir Putin Eylül ayında Batı'yı, Rusya'nın konvansiyonel füzelerle vurulması halinde nükleer silah kullanabileceği ve Moskova'nın nükleer bir güç tarafından desteklenen herhangi bir saldırıyı ortak bir saldırı olarak değerlendireceği konusunda uyardı . Bu bildiri, o dönemde ABD ve İngiltere'de Ukrayna'ya konvansiyonel Batı füzelerini Rusya'ya ateşleme izni verilip verilmeyeceği konusunda yapılan müzakerelere Kremlin'in cevabıydı .
Aylar boyunca, ABD yetkilileri politikayı değiştirmenin önemli bir fark yaratmayacağına dair bir dizi neden sıraladı. Bunların başında Kiev'in Biden yönetiminden aldığı sınırlı ATACMS tedariki geliyordu; bu sınırlı stok, gelişmiş füzelerin üretiminde uzun bir ön hazırlık süresi olması nedeniyle hızla yenilenemedi. ABD yetkilileri ayrıca Ukrayna'nın ATACMS'den daha uzun menzilli tek yönlü saldırı dronları üretebilen kendi gelişen dron endüstrisine sahip olduğunu savundu.
ABD'nin uzun menzilli füzelerinin yaklaşık 200 mil menzili, en önemli hedeflerden birine önemli bir hasar vermek için yeterli değildi: Ukrayna hedeflerini harap eden güçlü uzun menzilli süzülme bombaları fırlatan Rus uçakları. Bir ABD yetkilisi, Rusya'nın önemli hedefleri ön cepheden daha uzağa çekmesiyle, bu uçakların %90'ının ATACMS menzilinin dışında olduğunu tahmin etti.
Biden yönetimi, Ukrayna'nın uzun menzilli füzeler konusundaki tutumunu değiştirmesi yönündeki taleplerini reddetmişti ancak yaklaşık üç yıllık savaş boyunca oluşturulan diğer pek çok görünüşte katı politikada olduğu gibi ( Patriot füzeleri , Abrams tankları ve F-16 savaş uçakları dahil ) Beyaz Saray sonunda yumuşadı
Yönetimin, ordunun ABD envanterinden doğrudan Kiev'e göndermesine olanak tanıyan Cumhurbaşkanlığı Çekme Yetkisi'nde kalan 7,1 milyar dolar ile Ukrayna'ya daha fazla ATACMS sağlayıp sağlamayacağı veya politikanın yalnızca Ukrayna'nın elinde bulunan nispeten az sayıdaki füzeye mi uygulanacağı henüz belli değil.
ABD ve müttefikleri, Ukrayna'nın 2025 sonuna kadar ihtiyaç duyduğu şeylere sahip olmasını sağlamak için çalışıyorlardı , bu da ABD güvenlik yardımını "Trump'a karşı korumalı" bir yoldu . Başkan seçilen Donald Trump, başkomutan olsaydı Ukrayna-Rusya savaşının başlamayacağını defalarca iddia etti .
Zelensky Cuma günü, Trump yönetimine atıfta bulunarak, savaşın "şimdi Beyaz Saray'a liderlik edecek bu ekibin politikasıyla daha hızlı sona ereceğini" söyledi. Trump, savaşı bir günde çözebileceğini söyledi ancak bunu nasıl yapacağını söylemedi.
Biden'ın yetkilendirmesi, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Salı günü 10.000 Kuzey Kore askerinin Rusya'ya gönderildiğini ve Ukrayna'nın üç aylık askeri müdahalesinin durakladığı Kursk bölgesinde "Rus güçleriyle çatışmaya başladığını" açıklamasının ardından geldi.
Ukraynalı bir komutan daha önce CNN'e yaptığı açıklamada, Kuzey Kore askerlerinin Moskova'nın Ukrayna'ya karşı savaşında "önemli bir kaynak" olduğunu, savunma amaçlı konuşlandırılanların bile Rus askerlerinin başka yerlerde saldırı operasyonları için serbest kalacağını ve sonunda doğrudan çatışmada kullanılacağını söylemişti.
Güncellenme Tarihi : 18.11.2024 00:19