Bilişimde dahiler yetiştirecek formülü buldular
ANKARA - Gazi Teknokenti'nde bilgisayar mühendisleri, 9-16 yaş grubu çocukların, bilgisayar programı yazıp, web sitesi tasarlayıp, üç boyutlu her türlü tasarımı yapabilecekleri bilişim alanında on-line eğitim platformu geliştirdi.
Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen mucitlergaraji.com üzerinden eğitim vermeye başlayan platformda, dünyaca ünlü bilişimciler gibi genç dahilerin yetiştirilmesi hedefleniyor.
Gazi Üniversitesi Teknoparkı'nda oluşturulan mucitlergaraji.com sitesinin kurucusu Gazi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır çocukların bilgisayar ve internet teknolojilerini tüketim amaçlı değil de üretim amaçlı kullanması için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini anlattı.
Çocukların bilgisayarında oyundan ve internetten başka bir şey olmadığını, olsa bile bunu nasıl kullanacaklarını bilmediklerini ve bu konuda kaynak bulamadıklarını ifade eden Özdemir, bu nedenle daha eğlenceli olan bilgisayar oyunları oynadıklarını veya sosyal paylaşım sitelerinde gezindiklerini söyledi. Özdemir, bu sebeplerle ailelerin eve bilgisayar almayı geciktirdiğini veya aldığı bilgisayarı çocukların kullanımına kapattığını vurguladı.
-''Garajımız yok bahanesini kabul etmiyoruz''-
Doç. Dr. Özdemir, iki yıllık Ar-Ge çalışmaları sonucu, mucitlergaraji.com internet sitesi üzerinden 9-16 yaş grubu çocukların bilgisayarla üretim yapılabilecekleri bir eğitim platformu geliştirdiklerini bildirdi.
Microsoft'un kurucusu Bill Gates, Facebook'u kuran Mark Zuckerberg, Apple'ın kurucusu Steve Jobs gibi bilişim sektörünün ünlü isimlerinin ortak özelliğinin bilgisayar programlamaya çok küçük yaşlarda ve ilk olarak evlerinin garajlarında başlamaları olduğunu ifade eden Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bilişim devlerinin en büyük özellikleri genç yaşta bir şeyler yapmaları değil, küçük yaştan itibaren altyapı kazanmaya başlamaları. Amerika'da garaj kültürü vardır, çocuklar babalarının garajında iş yaparlar, bizde bu kültür yok. Türkiye'nin madem bir eksiği garaj, alın diyoruz işte size garaj, mucitler garajının çıkış noktası da bu.
Eğitim portalımız, bilişim alanındaki ünlü isimlerin 'Bizim evimizin garajı yok ki' bahanesini ortadan kaldırarak 9-16 yaş grubundaki çocuklarımıza online eğitimler vermeyi amaçlıyor.''
-Kendi başlarına bilişim öğrenecekler-
Doç. Dr. Özdemir, çocukların kendi kendilerine bile eğitim platformu üzerinde çalışabileceklerini anlattı.
İnternet üzerinden şifre verilerek giriş yapılan sistemde, iki düzeyde adım adım eğitim verildiğini belirten Özdemir, ''Birinci sınavı geçemeyen ikinci seviyeye geçemeyecek. Burada çocuklara bilgisayarda program yazmanın altyapısını, mantığını, temelini göstermek. Yoksa hızlı bir şekilde web sayfası yapmak değil. Yaptıkları her şeyi anında yayınlıyoruz. Her şeyi temelinden anlatıyoruz. Kendi kişisel sayfalarını da yapıyorlar'' dedi.
Özdemir, Çocukların geliştirdikleri programı eğitim portalında diğer kullanıcılarla paylaşma imkanının da bulunduğunu söyledi.
Çocukların sistem üzerinde projelerini sergileyebileceklerini aktaran Özdemir, ayrıca uluslararası düzeyde çalışan ünlü Türk bilişim uzmanlarının on-line seminerler vereceklerini ifade etti.
Uygulamanın dünyada da ilk olduğunu belirten Özdemir, eğitimlerle ilgili şu bilgileri verdi:
''Çocuklar, sıfırdan başlayıp 2 yılda bütün bilişim teknolojilerini öğrenmiş olacak. Şu andaki 9-10 yaşındaki çocuklarımız 2020 yılına geldiklerinde 20'li yaşların başında olacak. O zaman geldiğinde iddia ediyorum, Türkiye dünya çapında bilişimciler ortaya çıkaracak o çocukların hepsinin kaydı bizde olacak. Onlar bizim öğrencimiz olmuş olacak.''
-Hem üretecekler hem yarışacaklar-
Eğitim portalıyla çocukların bilişim teknolojilerini çok daha anlamlı ve bilinçli bir şekilde kullanmaya başlayacaklarını vurgulayan Özdemir, ''Çocuklar, bilgisayar programlama, üç boyutlu görsel tasarım, web tasarımı, robot tasarımı ve üretimi, oyun programlama ve girişimcilik gibi 21. yüzyıl iş ve sosyal dünyasının yeni nesillerden beklediği çeşitli bilgi ve becerileri rahatlıkla öğrenebilecekler. Çocuklarımız öğrenmiş oldukları bilgi ve becerileri yarışmalarda ortaya koyacaklar ve bilişim teknolojilerini üretim odaklı kullanmaya başlayacaklar'' dedi.
-Bilişimin devleri ne yapmıştı-
Zucherberg'e babası 9 yaşındayken programlama eğitimi aldırmaya başladığı, Steve Jobbs'a 8 yaşında bir komşusu elektronik oyuncak devresi hediye ettiği biliniyor. Jobbs, hediyesi için ''Onunla oynarken, elektroniğin çok basit bir şey olduğu özgüvenini kazandım. Hayatımda yaptığım işlerde bu özgüvenin büyük önemi vardır'' ifadelerini kullanmıştı.
Bill Gates, daha orta ikideyken yazdığı programlarla para kazandığı, lise ikide Amerikan enerji kuruluşuna 250 bin dolarlık yazılım geliştirdiği de bilinmekte.