Dünya
  • 27.6.2024 10:58

Bolivya'da darbe bastırıldı, darbeci general tutuklandı

Bolivya televizyonunda yayınlanan dramatik sahnelerde Arce, darbe girişimine liderlik eden eski genelkurmay başkanı Orgeneral Juan José Zuniga ile başkanlık sarayının koridoruna girerken karşı karşıya geliyordu.

Associated Press'e göre Arce, Zuniga'ya "Ben sizin yüzbaşınızım ve size askerlerinizi geri çekmenizi emrediyorum ve bu itaatsizliğe izin vermeyeceğim" dedi.

Askerler, 26 Haziran 2024'te Bolivya'nın La Paz kentindeki Plaza Murillo'da başkanlık sarayı (sağda) ve Yasama Meclisi (solda) önündeki caddeyi kapattı.

Yerel basında çıkan haberlere göre, sadece bir gün önce Bolivya ordusunun komutanı olarak görevden alınan Zuniga daha sonra gözaltına alındı ​​ve zorla bir polis aracına bindirilirken görüldü.

Gözaltına alınmadan önce eski genelkurmay başkanı Zuniga, çarşamba günü iki yanında askerlerle birlikte meydanda gazetecilere hitap ederek, ülkenin ekonomik sıkıntılarından bahsederken "Demokrasiyi yeniden tesis etmek istiyoruz" dedi. Morales'in yeniden seçilme teklifini engellemekle tehdit ettiği için daha önce görevden alınmıştı.

Askeri birlikler, 26 Haziran 2024'te La Paz'daki Plaza Murillo'daki Quemado Sarayı dışındaki insanlara göz yaşartıcı gaz sıktı.

"Halkın geleceği yok ve ordunun, çocuklarımızın geleceğini, halkımızın refahını ve ilerlemesini gözetme cesareti var" dedi.

Kendisi, 2019'da iktidara gelmesinin ardından patlak veren ölümcül protestolardaki rolü nedeniyle mahkemelerce tutuklu bulunan eski başkan Jeanine Anez de dahil olmak üzere "tüm siyasi mahkumları serbest bırakma" sözü verdi.

Kaosun ortasında Başkan Arce, Zuniga'nın yerine genelkurmay başkanı General José Sánchez'in getirilmesi de dahil olmak üzere yeni askeri komutanları açıkladı.

Sánchez'in meydandaki askerlere birliklerine dönme emri vermesiyle durum yatıştırılmış gibi görünüyordu.

Cumhurbaşkanlığı sarayındaki kürsüden tezahürat ve alkışlar arasında Sanchez, "Sokakta seferber olan tüm personele birimlerine dönmelerini emrediyorum" dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 27.6.2024 11:02

İLGİLİ HABERLER