BU ARAŞTIRMANIN SONUÇLARI GÜLDÜRÜYOR:'AVRUPALI BİZE KARŞI DEĞİL'
Avrupa ve ABD arasındaki işbirliği ve koordinasyonu güçlendirmek amacıyla 1970'te kurulan ve bağımsız yapısıyla saygın bir yere sahip Alman Marshall Fonu, (German Marshall Fund) binlerce denek üzerinde yaptığı kamuoyu araştırmasında Avrupa kamuoyunun sanıldığı gibi ''Türkiye karşıtı'' değil ''Türkiye cahili'' olduğunu ortaya çıkardı. Gallup tarafından Türkiye dahil 11 ülkede binlerce denek üzerinde yapılan araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 73'ü Avrupa Birliği'ne girişi destekliyor. Ama yüzde 70'e varan çoğunluk, AB'yi ''Avrupalılık'' kimliği ya da siyasi bir tercih için değil ''ekonomik fayda'' açısından istiyor.
Türk halkının AB'nin ''Amerika'ya alternatif bir süper güç'' olması yönünde özel bir tercihi yok. Türkler'in yalnız yüzde 25'i, Avrupalılar'ınsa yüzde 71'i AB'nin süper güç olmasını istiyor.
KARARSIZLIK FAYDAMIZA
Avrupa'da ise Türkiye'nin AB üyeliği konusunda standart bir görüş yok. Olumlu ya da olumsuz önyargısı olan Avrupalıların sayısı az. AB'de Türkiye'nin üyeliğini destekleyen de karşı çıkan da yüzde 30 civarında. Avrupalıların yüzde 40'ı Türkiye'nin üyeliği konusunda ''kararsız'' ya da ''ilgisiz.'' Araştırmayı yaptıran Alman Marshall Fonu'na göre, Avrupalılar'ın bu ''ilgisizliği'' Türkiye'nin AB'ye girme çabaları
için bir avantaj.
ABD'YE EN KIZGIN ÜLKEYİZ
Avrupa kamuoyuna bugün açıklanacak araştırmaya göre, Avrupa ve ABD kamuoyları arasında Irak savaşı öncesinde başgösteren ''ayrılık'' bugün de sürüyor. Türkiye dahil Avrupalılar, ABD Başkanı Bush ve Amerika'nın Irak savaşı konusunda olumsuz görüşlere sahip. Avrupa'da çoğunluk savaşı ''gereksiz yaşam kaybı'' olrak görüyor. Avrupa (ve NATO) içinde ABD dış politikasına en soğuk bakanlar ise Türkler.
BİZ DE 'ŞAHİN'İZ
Irak savaşı ve Bush yönetimi konusunda olumsuz görüşlere karşın Türk kamuoyu temel tercihler konusunda Avrupalılar'a değil Amerikalılar'a benziyor. Türkler
kuvvet kullanımı ve terörle mücadele konusunda Avrupa'nın en şahini. Türk kamuoyunun yüzde 71'i ''ülkenin hayati çıkarları için'' Birleşmiş Milletler'i de devre dışı bırakarak askeri harekatın yapılmasına sıcak bakıyor. AB genelinde bu oran yüzde 44. Amerikalılar'ınsa sadece yüzde 59'u askeri seçeneğe sıcak bakıyor. Türk kamuoyunun yüzde 50'si ''savaş bazı durumlarda meşrudur'' görüşünde.
TERÖRE DEMİR YUMRUK
Türkler'in yaklaşık yüzde 60'ına göre barışı sağlamanın yolu ''askeri güç''ten geçiyor. Terör örgütleri ve terörle mücadele konusunda ''askeri yöntemler ve harekat'' gerektiğine inanananların yer aldığı istatistikte, yine ülkemiz birinci.
Hem ABD'ye hem de AB'ye soğuk bakıyoruz
Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında ABD'ye en olumsuz bakan ülke konumunda. Aynı şekilde AB'ye karşı da en olumsuz bakış açısı tüm Avrupa ülkeleri arasında Türkiye'de..
'Türk'ün Türk'ten başka dostu yok'
Türkler, Amerikan yönetimine ve politikalarına hiç sıcak bakmıyor. Ama bu soğukluk AB'ye karşı bir sempatiye de dönüşmüyor. Türkiye özellikle güvenlik konusunda AB'ye hiç inanmıyor. Ayrıca Türkler'in yüzde 40'ı üyesi olmaya çalıştığı AB'nin süper güç olmasını istemiyor
Avrupalılar, 'AB Süper Güç olsun' istiyor
Amerikalılar AB'nin uluslararası ilişkilerde lider olmasına sıcak bakarken İtalya hariç Avrupalılar ABD'nin bu konuda liderlik yapmasına sıcak bakmıyor. Hatta Avrupalılar'ın %71'i AB'nin de ABD gibi bir süper güç olmasından yana.
Avrupalılar, Türkiye'nin AB üyeliği için hâlâ kararsız
Avrupalılar Türkiye'nin olası AB üyeliği konusunda netleşmiş bir fikri yok. Türkiye'nin AB üyeliğine en soğuk bakan olan ülke Fransa (yüzde 16). En çok destek veren ülke ise İtalya (yüzde 45). Türkiye'nin AB üyelği konusunda ne olumlu ne de olumsuz fikri olan insanların (Fikri yokİlgisiz) oranıise yüzde 40.
27 ilde AB'ye uyumlu sorgu odaları
Emniyet Genel Müdürlüğü, AB uyum çalışmaları çerçevesinde ''İfade Alma Tekniklerinin ve Odalarının Geliştirilmesi Projesi'' başlattı. Projenin açılışında konuşan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, ''Türkiye'yi zor duruma düşüren işkence ve insan hakkı ihlalleri iddialarına artık meydan verilmeyecektir'' dedi. Proje çerçevesinde 27 ilde 30 sorgu odası yeniden düzenlenecek. AB Komisyonu İdari ve Mali İşler Bölüm Başkanı Yngve Engstrom da 1 milyon 345 bin Euro ile destekledikleri proje ile demokratik bir polis sisteminin gelişmesine yardımcı olmayı amaçladıklarını belirtti.
'Türkiye AB için stratejik öneme sahip'
Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer mecliste yaptığı konuşmada, ''bazı geri kafalılar Türkiye'nin üyeliğinin birliği zorlayacağını söylüyor. Ancak Türkiye Avrupa için olağanüstü stratejik öneme sahip.'' dedi. Türkiye'nin büyük adımlar attığının altını çizen Fischer, ''Ancak Türkiye, başarılı olabilmek için gelecekte de çok çalışmak zorunda'' dedi. ''Türkiye'nin üyeliğine belki 15 yıl sonra karar verilecek'' diyen Alman Bakan, ''Güvenliğimizin geleceği totaliter rejimlerin ortaya çıktığı Ortadoğu'da belirlenecek'' sözleriyle Türkiye'nin önemini vurguladı.
SABAH
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:54