Sağlık
  • 3.7.2014 14:31

Bu aylara DİKKAT

SAMSUN İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Ertan Uzun, kene ısırması nedeniyle meydana gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı vakalarının Haziran-Temmuz aylarında en üst seviyeye çıktığını belirterek vatandaşları uyardı.

Samsun İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Ertan Uzun, KKKA hastalığının keneler tarafından taşınan bir virüsle oluştuğunu söyleyerek ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular kendini gösterdiğini dile getirdi.

KKKA’nın ölümlere neden olabilen hayvan kaynaklı bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirten Dr. Uzun, "Ülkemizde ilk kez 2002 yılında görülen ve 2003 yılında tanımlanan hastalık, her yıl Mart-Kasım ayları arasında görülmekte ve Haziran-Temmuz aylarında pik yapmaktadır. İlk kez Tokat yöresinde görülen hastalık ağırlıklı olarak İç Anadolu Bölgesinin kuzeyi, Karadeniz Bölgesinin güneyi ve Doğu Anadolu Bölgesinin kuzeyinde görüldü. Hastalığın başlıca görüldüğü yerler Tokat, Çorum, Yozgat, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Sivas, Amasya, Çankırı, Bolu, Kastamonu, Artvin, Giresun, Ardahan, Tunceli, Bingöl, Karabük ve Samsun illerimizdir. Son yıllarda hastalığın görüldüğü alan genişlemiş olup, hemen hemen ülkemizin her bölgesinden vaka bildirimi yapılmaktadır" dedi.

Uzm.Dr. Uzun, kene tutunmalarının sıklıkla ağrısız olduğu için, genellikle kişilerin keneyi tutunduktan çok daha sonra hatta kene kan emerek şiştikten sonra fark ettiklerini söyledi. Kene ne kadar kısa sürede vücuttan uzaklaştırılırsa hastalık riskinin de o kadar azalacağını dile getiren Dr.Uzun, "Vücut üzerindeki keneler öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, üzerine sigara basmak, kolonya, gazyağı, alkol ve benzeri kimyasal ürünler dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. Vücuda tutunan kene, hiç vakit kaybedilmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla, bir kene kartı, eldiven, kağıt mendil, bez veya naylon poşet gibi materyal kullanılarak, ezmeden, patlatmadan hemen çıkarılmalıdır. Kene vücuttan çıkartıldıktan sonra, tutunma yeri su ve sabunla temizlenmeli ve daha sonra tentürdiyot ve baticon gibi antiseptik bir solüsyon uygulanmalıdır" diye konuştu.

Kene tutunmasına karşı vatandaşlara uyarılarda bulunan Uzm.Dr. Uzun, "Mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan hayvan barınakları, doğal alanlar, ormanlar, orman kenarları, tarım arazileri gibi alanlardan kaçınılması gerekmektedir. Bu tür yerlere gidildiğinde mümkün olduğunca vücutta açık kısım kalmamasına özen göstermeli, kenelerin daha kolay fark edilmesi nedeniyle açık renkli elbiseleri tercih etmelidir. Kenelerin vücuda girebileceği yerlerin kapatılması gerekmektedir. Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar vücutlarını, çocuklarının vücutlarını ve elbiselerini sık sık kene yönünden kontrol etmelidirler. Piknik amaçlı olarak doğal alanlarda bulunanlar döndüklerinde, mutlaka üzerlerini kene bakımından kontrol etmeliler. Piknik veya kamp alanlarında yere açık renkli örtü serilerek oturulmalıdır" dedi.

Yaprak KOÇER/SAMSUN, (DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 03:40

İLGİLİ HABERLER