BU ÇOCUĞUN HAYATINDA ÜZÜNTÜYE YER YOK
Çevreye uyumlu, güler yüzlü ve arkadaş canlısı olan Duman, yabancılarla çok çabuk dostluk kurabiliyor.
Kavga, ölüm gibi şeyleri konuşmaktan ve tartışmaktan nefret ediyor. Üzücü bir olayla karşılaştığında adeta şoka girerek sürekli aynı kelimeleri tekrarlıyor. Bu yüzden evde hiç televizyon açılmıyor, kavga edilmiyor, yüksek sesle konuşulmuyor, yüzler asılmıyor, mutluluğu bozacak ifadelerden uzak duruluyor. Hasan Can Duman'ın babası İsmail Duman, bu durumu "Çocuğumun yanında yüzümü dahi asmıyorum. Ama bu kolay olmuyor. Gelin bir de bana sorun." diyerek durumunu anlatmaya çalışıyor. Baba İsmail Duman bir gün, boş bulunarak 'Motorumun benzini bitti, yolda kaldım' demiş. Bundan çok etkilenen Hasan Can, bu cümleyi üç gün tekrar etmiş.
Dört yaşındayken Williams Sendromu teşhisi konulan Hasan Can'ın ailesi yaptıkları araştırma sonunda bunun 'mutluluk hastalığı' diye bilinen bir rahatsızlık olduğunu öğrenmiş. Hastalık kalp damarlarında daralmaya sebep olduğu için Hasan Can'ın kalp damarı Özel Şifa Hastanesi'nde yapılan bir ameliyatla değiştirilmiş.
'Williams Sendromu' hastalığı nedeniyle doğuştan güler yüzlü ve sempatik bir kişiliğe sahip Hasan Can Duman, neşeli müzikler dinlemeyi seviyor, ağlayanlara 'üzülmeyin, gülün' diyor. Ölüm kelimesini hiç söyletmiyor. Evde kardeşi, oyuncaklarının tamiri ve keçisiyle ilgileniyor, okulda neşesiyle dikkat çekiyor. Anne Şenay Duman, komşularından birinin öldüğünü gizlemek için çok uğraştıklarını söyledi. Eğitim sisteminden de dert yanan anne Duman, şunları söylüyor: "Şu anda ikinci sınıfta okuyor. Ancak biz arkadaşlarına yetişmesi için birinci sınıfı tekrar okumasını istiyoruz. Yetkililer 'ilköğretimde sınıfta kalma olmadığı için tekrarı mümkün değil' diyor. Bize yardımcı olunsun."
Özel Şifa Hastanesi'den Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Fevzi Faik Okur, hastalığın karakteristik özelliklerini şöyle sıralıyor: Kalp damarında daralma, sevimli yüz, neşeli tavır ve sarkık alt dudak. Damardaki darlık nedeniyle hastanın kalbinin sol karıncığının büyüdüğünü anlatan Dr. Okur, "Bu büyüme kalpte ritim bozukluğu ve ani ölüm riski oluşturuyordu. Can, ameliyat olmasaydı 10 yaşına kadar yaşayamazdı. Zeka durumu da Küçük Duman'a özel bir durum. Geç fark edilmekten kaynaklanabilir." dedi.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:39