Sağlık
  • 21.7.2015 09:53

Bursa kıyıları kan kırmızı!

Bursa kıyıları kan kırmızı! - Tıkla İzle

Marmara’da bir çok kıyıda geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan kırmızı alg patlaması İHA ekibi tarafından havadan görüntülendi. Alg patlaması ile oluşan kirliliğin sebebinin organik atıklar ve kanalizasyon olduğunu söyleyen uzmanlar, tedbir alınmazsa oksijen eksikliği ve toksik madde oluşumundan dolayı önümüzdeki günlerde toplu balık ölümlerinin yaşanabileceğini söyledi.

Bursa Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mete Yılmaz, bu tür alg çoğalmalarının yakından takip edilip, hangi alg türlerinin mevcut olduğunun belirlenmesi ve toksin oluşturup oluşturmadıklarının tespit edilmesi gerektiğini belirtti. Her kırmızı alg çoğalmasının toksik olmayabileceğini, ancak sudaki oksijeni tükettikleri için balık ölümlerine sebebiyet verebileceğini söyleyen Yılmaz, "Eğer toksin oluşturuyorlarsa bu durum insanlar için de bir tehlike arz edebilir. Nitekim bu alglerin bir kısmı sinir sistemini etkileyen oldukça tehlikeli toksinler oluşturabiliyor ve kaza sonucu yutulmaları ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor" dedi.

"MİDYE YİYENLERDE ÖLÜMCÜL ZEHİRLENMELER MEYDANA GELEBİLİR"
Vatandaşlar tarafından sık tüketilen midye gibi kabuklu deniz canlılarının bu tür alglerle beslendiğini ve toksini bünyesinde biriktirdiğini söyleyen Yılmaz, bunları tüketen insanlarda ölümcül zehirlenmelerin meydana gelebileceğini söyledi.

Ayrıca alglerle ilgili halkın bilinçlendirilmesi gerektiğinden bahseden Yılmaz, 'bu tür alg çoğalmalarının başlıca sebebi kıyı bölgelerinde görülen kirlilikten kaynaklanmaktadır. Bunlardan kaynaklanan zararının önlenmesinin yolu deniz ve iç sularımıza ulaşan atık suların arıtılması ve alglerin besin olarak kullandığı maddelerin oranlarının azaltılmasıdır. Daha sonra yapılması gereken hem deniz hem iç sularımızda bu tür organizma ve toksinlerinin takip edilerek tehdidin tespit edilmesidir. Toksinlerin yüksek miktarda olduğu durumlarda halkı uyarıcı levhaların asılması ve su ürünleri tüketiminin kontrol edilmesi gerekmektedir. Kısa bir süre önce göllerde alg toksini miktarlarını belirlemeye yönelik bir çalışma başlatılmıştır. Benzer çalışmaların denizlerimiz için de yaygınlaştırılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

BERK DEMİRPOLAT

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:17

İLGİLİ HABERLER