Ekonomi
  • 9.7.2012 17:27

Çağlayan: İhracat çarkları döndürüyor, ekonomimiz büyüyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Sanayi Üretim Endeksi'nin Mayıs ayında yüzde 5.9 oranında artmasının ihracatın Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu net bir şekilde ortaya koyduğunu belirterek, "Sanayi üretimindeki yükseliş 2. çeyrek büyüme hızının da iyi geleceğini gösteriyor. İlk çeyrekte olduğu gibi 2. çeyrekte de ekonomimiz net ihracat yoluyla büyüyecek. İhracat çarkları döndürüyor, ekonomimiz büyüyor" dedi.
Bakan Çağlayan, sanayi üretiminin artacağını Türkiye ekonomisinin öncü göstergelerinden ihracatçı birlikleri, ihracat rakamlarını ve kesinleşmiş ihracat rakamlarını gösteren TÜİK verilerinin işaret etmekte olduğunu belirterek, "Sanayi üretiminin Mayıs 2012’de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.9 oranında artması beklenen bir veridir, çünkü 2012 yılının ilk 5 ayında ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.7 oranında arttı. Mayıs 2012’de ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20.3 oranında artış kaydedildi. Ocak-Mayıs ilk 5 aylık ihracat 61.1 milyara ulaştı. 2011 yılının aynı döneminde ihracatımız 54.2 milyar dolardı. Sanayi Üretim Endeksi’nin Mayıs ayında yüzde 5.9 oranında artması ihracatın Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu net bir şekilde ortaya koymaktadır. 2012 yılı birinci çeyrek büyümeye katkısı net 4.5 puan olan ihracat, Mayıs ayında da Sanayi üretiminin yüzde 5.9 oranında artmasına katkı sağladı" diye konuştu.
Çağlayan, Mayıs ayında ortaya çıkan 'Sanayi Üretim Endeksi'nin şimdiye kadarki en yüksek Mayıs ayı Sanayi üretimi olduğunu ifade ederek, "Mayıs ayı sanayi üretim rakamları, 10 çeyrektir sürekli büyüyen Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesini devam ettireceğinin işaretidir ve lokomotifin ihracat olduğunu göstermektedir. Sanayi üretim endeksinin yüzde 5.9 oranında artması İhracatın Türkiye’nin ekonomisinin lokomotifi olduğunu ve büyümeyi sırtladığını göstermektedir. İhracatın büyümeye olan net katkısı önümüzdeki dönemlerde daha fazla olacaktır. İhracat, sadece büyümenin, sanayi üretiminin değil, istihdamın da lokomotifidir. Nitekim en son açıklanan işsizlik verisi yüzde 9.9 olarak tek haneye inmiştir. İhracatımızda yaşanan artışlara bağlı olarak önümüzdeki dönemde bu oran daha da aşağıya inebilecektir. Türkiye ekonomisindeki göstergeler pek çok ülkede yaşananların aksine olumlu seyrine devam etmektedir. Türkiye ekonomisi Avrupa'daki ve Ortadoğu’daki krizlere rağmen istikrarlı büyümesini sürdürmektedir. 5 aylık dış ticaret verisi açıklanmış toplam 15 ülke içinde Türkiye ihracat artış oranının en yüksek olduğu ülkedir. İhracatımız son 28 aydır istikrarlı şekilde artmaktadır. İhracatımızda yaşanan bu gelişmeler Türkiye’nin ekonomik göstergelerine de yansıyacaktır. Sanayi üretimindeki yükseliş 2. çeyrek büyüme hızının da iyi geleceğini gösteriyor. İlk çeyrekte olduğu gibi 2. çeyrekte de ekonomimiz net ihracat yoluyla büyüyecek" şeklinde konuştu.
Ekonomi Bakanlığı olarak uygulamaya koydukları teşvik sistemi ve GİTES gibi politikalarla Türkiye ekonomisinin önündeki arz yönlü engelleri birer birer ortadan kaldırarak, ekonominin potansiyel büyümesinin daha üst seviyelere ulaşmasını amaçladıklarını vurgulayan Bakan Çağlayan, "Gelecek dönemde de bu amaca hizmet edecek çok çeşitli politikaları gündeme getireceğiz. Böylelikle, dünya ekonomilerinde yaşanmakta olan küresel çaptaki krizin bizim açımızdan bir fırsata dönüşmesini sağlamış olacağız. Sanayi üretiminde meydana gelen sert artışta sermaye malı imalatındaki yüzde 9.7’lik artışın temel etken olduğu görülüyor. Sermaye malı imalatına ek olarak, ara malı imalatının yıllık artış hızının da ivme kazanarak yüzde 5’e ulaşması ikinci çeyrek yatırım görünümü açısından önemlidir. Aramalı imalatındaki görülen bu gelişmede yeni teşvik sisteminin daha da etkili olacağı beklenmektedir. Sanayi üretiminde meydana gelen sert artışta sermaye malı imalatındaki yüzde 9.7’lik artışın temel etken olduğu görülüyor. Sermaye malı imalatına ek olarak, ara malı imalatının yıllık artış hızının da ivme kazanarak yüzde 5’e ulaşması ikinci çeyrek yatırım görünümü açısından önemlidir. Aramalı imalatındaki görülen bu gelişmede yeni teşvik sisteminin daha da etkili olacağı beklenmektedir" açıklamasında bulundu.

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 16:50

İLGİLİ HABERLER