"ÇALAR SAAT ÖLDÜRÜYOR"
OKTAY ÖZDEN
ESKİŞEHİR
Katıldığı bir televizyon programında, "kalp çarpıntısı ve aritmi (ritm bozukluğu)" hakkında bilgi veren Görenek, 1-2 saniye süren kalp çarpıntılarının dikkate alınmaması gerektiğini belirterek, "Bizim hekim olarak korktuğumuz çarpıntılar, daha uzun süreli çarpıntılardır. En az 10-15 dakika süren çarpıntılar. Gün boyu 2-3 saat süren çarpıntılar da olabiliyor" dedi.
Prof. Dr. Bülent Görenek, kalbin 3 kısımdan oluştuğunu ifade ederek, "Birincisi kas, ikincisi damar, üçüncüsü elektriki kısımdır. Eğer kalbin damarlarında sıkıntı olursa kriz ve ani ölümler meydana gelebiliyor. Eğer elektriki sisteminde bir sıkıntı varsa o zaman çarpıntılar, aritmi meydana geliyor. Çarpıntıların bir kısmı kalbimizin kulakçıklarından, bir kısmı karıncıklarından kaynaklanır . İkisi de son derece önemli. Kesinlikle karıncıklardan kaynaklanan çarpıntılar son derece önemlidir ve daha çok ölüme ve daha kötü sonuçlara sebep olabilir" diye konuştu.
Panik atak gibi psikiyatrik rahatsızlarda kalp çarpıntılarının hayati öneme haiz olmadığını kaydeden Görenek, şunları söyledi:
"Çarpıntı ilk defa olduğu zaman mutlaka hekime gitmek lazım. Çarpıntı her zaman kalp açısından kötü bir şeye delalet etmeye bilir. Kansızlık, guatr, enfeksiyonlar da çarpıntı yapabiliyor. Buna karar verecek olan hekiminizdir. Eğer hekiminiz bunları değerlendirmiş, ciddi bir çarpıntı olmadığına karar vermişse her çarpıntıda doktora gitmeye gerek yok. Önemli olan bunun adının konulmasıdır."
"DİYET HEKİM KONTROLÜNDE YAPILMAZSA MANŞETLERE YANSIYAN ANİ ÖLÜMLER GERÇEKLEŞEBİLİR"
Prof. Dr. Bülent Görenek, diyet yapanları da uyararak, "Kısa sürede kilo vermede ani ölümler olabiliyor. Kilo verme uygulamalarının hekim kontrolünde yapılması gerekiyor. Bizim görmediğimiz ve besinlerde olan elektroitler, mineraller v.s. var. Bunların bir tanesinin fazla alınması ya da olması gerekenden daha az alınması beslenmemizde buna bağlı değişiklikler, ani ölümleri tetikleyebiliyor. Aynı şekilde alkol için de bu geçerli. Fazla miktarda alkol alanlarda aniden kardiyak ölüm gerçekleşebiliyor. Bu ölümler sigara içinlerde de görülebiliyor. Diyet, hekim kontrolünde ve belli bir program dahilinde yapılmalı. Aksi takdirde manşetlere yansıyan bu ani ölümler gerçekleşebiliyor" ifadelerini kullandı.
Şişman olan kişilerin tansiyonlarının yükselmemesi ve kalp çarpıntısı yaşamamaları için kesinlikle tuz tüketmekten kaçınması gerektiğini vurgulayan Görenek, "Kalbin üst tarafından kaynaklanan çarpıntılar ve ritm bozukluğu hastayı süründürür, alt kısmından kaynaklananlar ise öldürür" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Bülent Görenek, gerçek ölümün kalbin durması olduğunu dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hastalar bize geldiğinde şansımız varsa kalp çarpıntısını EKG'de kalp ritmine bakarak tespit etmemiz mümkün. Çoğu zaman bu mümkün olmuyor ve çarpıntısı geçmiş oluyor. Bu gibi durumlarda holter cihazı veriliyor. 24 saat kadar hastanın üzerinde kalıyor. 24 saat EKG'yi çekiyor ve kaydediyor. Daha sonra hekim arkadaşlar, depolanmış EKG'yi gerçekten çarpıntı var mı diye analiz ediyorlar. Onu çok iyi anlayabiliyoruz çünkü saatlerini de yazıyor.
Saat 10.10'da çarpıntısı olduysa o saatte yaptığı şeyi yapmamasını söylüyoruz. Bazı kalıtsal hastalıklar da var. Örneğin, aniden sabahleyin çalar saat çaldığı zaman ani ölümler, ciddi çarpıntılar ortaya çıkabiliyor. Bu tür olayların toplumda olma olasılığı var. Çok az da olsa bazı özel doğumsal, ailevi kalbin elektriki kusurları bu tür ani heyecanlanmalara, ölümcül çarpıntılar oluşturabilir. Bu nadir bir durumdur ama hatırda bulundurulması gerekir. İşte bunların da ortaya çıkarılmasında bu cihazların önemi var."
Kalpte ciddi ölümcül çarpıntılar olduğu zaman hastaya elektroşok yapıldığını hatırlatan Görenek, "Nedense bizde trafik kazalarında insanlar iyi niyetle arabaların içerisinden yaralıları çıkarmayı çalışıyor. Bir kişi yere düştüğü zaman kalp masajı uygulamadan kaçınmak lazım. Kesinlikle sağlık personeli olmayan kişilere kalp masajını anlatmamak lazım. Kardiyoşok nasıl yapılır? Bunu da anlatmamak gerekiyor. Gerekli olduğu zaman bunun sağlık personelince yapılması lazım. Hastalar kalp çarpıntısını önemsesin.
Her zaman akla romantizm gelmesin. Tabii ki doktora gidilsin, bir şey çıkmazsa ondan sonra biraz daha rahat olalım. Ailede ani ölümler, kardeş, anne ve babada çarpıntılar varsa bu işin üzerine daha fazla gidilmeli. Bugün çarpıntı hastaları çaresiz değil. Kalp pili uygulamaları, şoklamalı piller, yakma tedavileri var" dedi.