Camiler açılıyor! İşte yeni kurallar
Diyanet İşler Başkanı 12 Haziran'dan itibaren avlularda ibadet edilmeye başlanacağını açıkladı. Açıldığında cemaatten kendi seccadesini getirmesi istenecek. 10 metrekarede 1 kişiye izin verilecek. Girişe dezenfektan koyulacak ve maske zorunlu olacak. Namazın ilk başlarda cemaatin nispeten az olduğu vakitlerle sınırlı olması bekleniyor. Bayram namazı ise bu süreçte eda edilemeyecek.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş katıldığı bir sahur programında koronavirüs sürecinde camilerin durumuna ilişkin müjdeli haberi verdi. Erbaş, 16 Mart tarihinden bu yana kapalı olan camilere ilişkin "12 Haziran'da camilerimizin avlularında namaz kılmaya başlayacağız." ifadelerini kullandı.
Türkiye’de koronavirüs salgını ile mücadelede alınan tedbirler kapsamında 55 gündür camiler de kapalı.
Kademeli olarak atılacak adımlar kapsamında 5 ayda tamamen normalleşme hedeflenirken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önceki gün “Camilerle ilgili doğrusu dünyada yer yer bazı uygulamaların olduğunu biliyoruz. Türkiye’de de salgının seyrine göre gündeme gelebilir. Önümüzdeki günler zannediyorum bu konu gündeme gelmiş olur. Tedbirli ve belli kuralları olmak kaydıyla hükümette gündem olmuş olur “ dedi.
Hayatın diğer alanlarında olduğu gibi camilerde normalleşme de Koronavirüs Bilim Kurulu’nun vize vereceği bir takvim içinde uygulamaya sokulacak.
Camilerin açılmasıyla birlikte geçerli olacak tedbirlerin yer alacağı plan yayımlanacak. Plan cami cemaatlerine yol göstermek amacını taşıyacak. İlk etapta toplu namazların katılımın nispeten az olduğu vakit namazları ile sınırlı kalacağı dile getiriliyor. Şu anki şartlara göre bayram namazının camilerde kılınmasının mümkün görülmediği ifade ediliyor.
Camilerin açılması durumunda cemaatin kendi seccadelerini beraberinde getirmesi önerilecek.
Yaklaşık 10 metrekareye bir kişi gelecek şekilde camiye girişlere izin verileceği ve iki metre sosyal mesafe kuralına dikkat edileceği ifade ediliyor. Her cami girişinde dezenfektan bulundurulacak. Camide ibadet etmek isteyenler maske takmak zorunda olacak. Olası bir enfeksiyon durumunda geriye dönük bir takip gerçekleşebilmesi için camiye gelenlerin ismi ve iletişim bilgileri kayıt altında tutulacağı ifade ediliyor.