Canan Karatay meslekten men edildi
Prof. Dr. Canan Karatay’ın gebelikte şeker yüklemesi yapılmasına gösterdiği tepki tıp dünyasında geniş yankı uyandırmıştı. Karatay’ın, bu testin hastaları zehirlediği konusundaki uyarıları, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’ni harekete geçirmiş ve şikayetini İstanbul Tabip Odası’na iletmişti.
Karatay’ın davası ile ilgili sürecin sonunda Türk Tabipleri Birliği, verilen 15 gün meslekten men cezasını onadı. Karatay'ın 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemesi'ne dava açma hakkı bulunuyor.
YÜKSEK ONUR KURULU TEKRAR BİLİRKİŞİ GÖREVLENDİRDİ
Hastaları kaosa sürüklediği ve hekimleri küçük düşürdüğü ileri sürülerek Karatay’ın İTO’ya şikayet edilmesi sonucu, 6 Ekim 2015'te 15 gün meslekten men, 647.50 lira para cezası verilmiş ve prosedür gereği söz konusu kararı Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu'na göndermişti. 12-13 ve 14 Şubat'taki toplantılarında konuyu ele alan Yüksek Onur Kurulu ise yeniden bilirkişilerden görüş istedi ve şikayetlerin yerinde olduğunu tespit ederek İTO'nun verdiği cezayı onadı.
Hürriyet’in haberine göre Prof. Dr. Karatay'ın 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemesi'ne dava açma hakkı bulunuyor. TTB kararını Sağlık Bakanlığı'na bildirecek. Bakanlık da İstanbul teşkilatına uygulatacak. Karatay tebliğin ulaşmasından itibaren 15 gün boyunca hasta muayene ve tedavi edemeyecek, reçete yazamayacak.
“KARATAY’IN İDDİASI BİLİMSEL DEĞİL”
Kurul kararında Prof. Dr. Karatay'ın verdiği bilgilerin bilimsel olmadığı, halk sağlığına zarar verdiği, araştırma verilerini değerlendirirken bilimsel gerçekleri yansıtmadığını yazdı. Ayrıca Karatay'ın yazılı ve görsel basında, doğruluğu bilimsel yöntemlerle ortaya konmuş bir testin (gebelikte şeker yükleme testi) herhangi bir dayanağı bulunmaksızın yanlış ve tehlikeli olduğunu söyleyerek insanların doğru sağlık hizmeti almasını engellediği, bu testi uygulayan meslektaşlarını zor durumda bıraktığı, kendi reklamını yaptığı da ifade edildi.
Güncellenme Tarihi : 1.7.2016 11:46