Spor
  • 27.12.2005 12:07

CELAL DOĞAN'DAN FEDERASYON BAŞKANLIĞI'NA YEŞİL IŞIK...

ÖKKEŞ İŞÇİ
GAZİANTEP (İHA) - Gaziantepspor Kulübü Başkanı Celal Doğan, Kulüpler Birliği'nin ortak karar alması halinde Federasyon Başkanlığı'nı düşünebileceğini belirterek, "Ortadaki adayların çoğu ciddi değil göstermelik aday" dedi.
Kapalı kapılar ardında toplantı yapılmasını da doğru bulmadığını belirten Doğan, bu konuların Kulüpler Birliği'nin meşru zemininde görüşülmesi gerektiğini kaydetti.
Gaziantepspor Kulübü Başkanı Celal Doğan, 19-20 Ocak tarihlerinde yapılacak Futbol Federasyonu Genel Kurulu öncesi İHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Türk futbolunun dünya şampiyonalarından mahkeme kapılarına düştüğünü belirten Doğan, "Türk futbolunun içinde bulunduğu durumu iyi tespit etmek lazım. Şu anda Türkiye futbolu ne yazık ki İsviçre'de hesap veriyor. Türk futbolunun tedaviye muhtaç hasta olduğunu hep birlikte görüyoruz. Buna göre çare bulmak ve daha geniş açıdan bakmak gerekir. Federasyon özerk bir kuruluş. Seçimi kendisi yapması anlayışıyla hareket edilir. Her ne kadar siyaset etkilemez dense de bunlar doğru değildir. Siyasetin bu işlerle ilgilenmesi doğaldır. Bunda fazla yadırganacak bir şey yok. Ama siyaset kendi kulvarı, federasyon da kendi kulvarı içerisinde bulunmalıdır. Bu nevi kurumların, devletin kurumlarıyla çatışarak değil, birbirleriyle örtüşerek devam etmesi gerekir. Futbol Federasyonu'nun alacağı kararların siyasi iktidar ve parlamento tarafından da destek görülmesi gerekir ki, radikal kararlar alma şansı olsun" dedi.
Turkcell Süper Lig kulüplerini ve diğer liglerdeki kulüpleri hesaba kattığında seçimi etkileyecek güçleri olduğunu ifade eden Doğan, "Eğer Kulüpler Birliği bu işi yapacak, bu işi ehli olacak isim üzerinde anlaşırsa katkıda bulunmak hepimizin görevidir. Bu işin ehli insanlar Türkiye'de var. Ama sadece şunun veya bunun telkiniyle Kulüpler Birliği'nin bu konuda yönlendirilmesiyle bir aday tespit etmek, Türk futboluna fayda getirmez. Dünya 3.'lüğünden bu yana 4-5 yıl geçti, bugün Avrupa'da yokuz, UEFA'da yokuz. Dünya Şampiyonası'nda yokuz. Bu nedenle Türk futbolunun yeniden reorganize edilmesi gerekir. Geçmişte yapılan hatalar bugün Türk futbolunu Dünya Şampiyonası yerine mahkeme kapılarına götürdü.Bu doğru strateji değildi. Bu işin ciddiyetini bilerek, bir çalışma yapmak gerekir" diye konuştu.
Aday olabilmesi için ortamın uygun olması gerektiğini belirten Doğan, "Kulüpler Birliği'nin destek vermesi ve ortak karar alması halinde, kurumlarla çatışarak değil, kurumlarla bir ahenk ve uyum içerisinde hareket edilebilirse adaylığı düşünebilirim" dedi. Kulüpleri Birliği'nin çeşitli isimler ve seçenekler üzerinde de durduğunu hatırlatan Doğan, Ayhan Bermek isminin üzerinde durulduğunu, Bermek ismi üzerinde ne kadar birlik sağlanabileceğini zaman göstereceğini söyledi.
Özhan Canaydın, Haluk Ulusoy, Yıldırım Demirören ve Hasan Doğan'ın kapalı kapılar ardında toplantı yapmasını doğru bulmadığını da ifade eden Celal Doğan, "Bu işler açıkça toplumun önünde ve Kulüpler Birliği'nin meşru zemininde yapılmalıdır" diye konuştu.
Futbolda gerginliğe yol açan takımların 3 puanını silecek radikal kararların alınması gerektiğini savunan Cavcav, "Statlar anarşiyi üreten yerler değildir. Bugün tetikler haline geldi. Sporu bu gerilimden kurtarmazsak, geldiğimiz nokta bu olur. Bugün Türk futbolu değerini kaybetmiştir. Statlardan seyirci çekilmiştir. Bunların ortadan kaldırılması gerekir. Hoşgörü ve fair-play'i ön plana koymak gerekirken, çekişmeyi ön plana çıkarma fayda getirmez. Herkes daha tedbirli, hoşgörülü olmalıdır. Bugün olduğu gibi idareciler teknik açıklamalarda bunulmaktan vazgeçmelidir. Real Madrid ve Barcelona Başkanı sene de bir defa konuşmaz. Ama biz her gün lak lak, şak şak konuşuyoruz. Bu doğru değildir. Ortamı geriyorlar. Bunun cezası 15-20 gün şeref tribününe almak değildir, daha radikal tedbirler, daha büyük para cezaları vermek gerekir. Yetmez, o takımın 3 puanını silmek gerekir. 3 puanı silin bakalım, o kulüp başkanı bir daha ağzını açıp ortamı gerebilir mi ?" dedi.
Kulüpler Birliği'nden Fenerbahçe'nin ayrılmasını da doğru bulmadığını ifade eden Doğan, "Beğenmeyebilirsiniz, yanlış ve eksik de görebilirsiniz, tek başına Türk futbolunda ayrı bir cumhuriyet olmak doğru değil. Tabi ki Fenerbahçe Cumhuriyeti var. Çok büyük güç, ancak Türk futbolunda ayrı bir noktaya getirme imajı yanlıştır" diye konuştu.
Celal Doğan, Federasyon başkanı olması halinde futbolu ilkokullara indireceğini de belirterek, "Futbolu okullara indirmek gerekir. Okullarda bir kompleks yapılması lazım. 17 milyon öğrenci var, birinci kaynak orası. Cumhuriyetin okulları kampus şeklinde yapılmıştır. İlköğretim okullarını tesislere kavuşturmak gerekir. 1 milyon nüfuslu şehirde bir tesis var, hangi futbolcu yetişir. Diğer bir konuda özellikle eğitim konusuna ağırlık vermek gerekir. Federasyonun halen almış olduğu yanlış bir karar var. Altyapıya yabancı hoca getiremiyorsun. Yasak. Biz bilgiye kapıyı kapatmışız. Bunları düzeltmek gerekir" ifadelerini kullandı.
Celal Doğan, yabancı futbolcu sayısına itiraz etmediğini, ancak kalite yönünde durulması gerektiğini kaydederek, "Yabancı futbolcu sayısından çok kalite önemli. Yabancı futbolcunun yaş, en az 15 kez kendi ülkesinin milli takımında oynama şartı bulunmalı. Kaliteyi ön planda tutmak gerekir. Yoksa Türk futbolu yabancı futbolcu enkazına döner" dedi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:22

İLGİLİ HABERLER