Hain Abbas'tan ABD'ye... Gazze için Hamas'a karşı savaşmaya hazırız
Mahmud Abbas rejiminin ABD'ye, Gazze Şeridi'ni kontrol etmek için Hamas'a karşı savaşmaya hazır oldukları mesajı verdiği bildirildi.
Filistin Yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu temsilcisine yaptığı sunumda, Gazze Şeridi'nde iktidarı ele geçirmek için gereken bedel buysa Hamas'la çatışmaya hazır olduğunu söyledi.
Filistinli bir kaynağın MEE'ye verdiği bilgiye göre plan Salı günü Riyad'da yapılan bir toplantıda Steve Witkoff'a, seksen yaşındaki Filistin Devlet Başkanı Muhammed Abbas'ın halefi olarak gösterilen üst düzey Filistinli yetkili Hüseyin eş Şeyh tarafından sunuldu.
Filistin Yönetimi'nin planı, Gazze Şeridi'nin, çoğunluğu bölge dışından olan bir komite tarafından yönetilmesini öngörüyor.
Kaynağa göre Trump'ın Ortadoğu'daki temsilcisi ile Şeyh arasındaki görüşme, Witkoff'un işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde buluşma teklifini reddetmesinin ardından Filistin Yönetimi'nin talebi üzerine Suudi Arabistan tarafından sağlandı.
Witkoff daha sonra Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüşmek üzere İsrail'e gitti. Witkoff'un Gazze'ye gitme konusunda herhangi bir çekincesinin olmaması ve Çarşamba günü Gazze'yi 15 yıl sonra ziyaret eden ilk ABD'li yetkili olması dikkat çekti.
Kaynağa göre Suudi Arabistan ABD ile Filistin Yönetimi arasındaki görüşmeye aracılık etti ancak Witkoff'a sunulan planı gözden geçirmedi.
Filistin Yönetimi'nin Gazze'deki adamı Ziyad Ebu Amr
Buna göre Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın uzun süredir danışmanlığını yapan Ziyad Ebu Amr, komitenin başına geçerek Gazze Şeridi'nin fiili yöneticisi olacak. Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa'nın yardımcılığına atanacak olan Ebu Amr, yeni ve büyük yetkilerle donatıldı.
Ebu Amr 1950 yılında Gazze Şeridi'nde doğdu. Kendisi aynı zamanda ABD vatandaşı olduğu için Trump yönetiminin gözüne girebilir. Doktorasını Georgetown Üniversitesi'nde yaptı ve 2013-2024 yılları arasında Filistin başbakan yardımcısı olarak görev yaptı.
Ebu Amr, Filistin Yönetimi'nin Gazze'deki otoritesini yeniden tesis etme çabalarında aktif rol oynadı. Daha önce 2014'teki savaşın ardından kuşatma altındaki bölgenin yeniden inşasına fon sağlanmasına karşı lobi faaliyetlerinde bulunmuştu.
O dönemde Wall Street Journal'a verdiği demeçte "İnsanlar yeniden yapılanmadan bahsederken, Filistin Yönetimi'nin Gazze'ye geri dönmesinden ve Gazze'nin uzlaşı hükümeti tarafından yönetilmesinden bahsediyor. Başka türlü yeniden yapılanmanın gerçekleşeceğini sanmıyorum." demişti.
ABD Filistin Yönetimi'nin gücünden şüphe ediyor
Filistin Yönetimi'nin Trump yönetimine Hamas'la çatışmaya hazır olduğu yönündeki açıklaması, MEE'ye konuşan üst düzey bir ABD savunma yetkilisi tarafından "hayal ürünü" olarak nitelendirildi. Filistin Yönetimi'nin askeri desteğe ve muhtemelen diğer Arap devletlerinden ya da özel askeri şirketlerden gelecek birliklere ihtiyaç duyacakları belirtildi.
Filistin Yönetimi'ne seküler Filistinli parti El Fetih hakim.
El Fetih ile Hamas arasında 2007 yılında, Hamas'ın bir yıl önceki Filistin yasama seçimlerinde iktidara gelmesinin ardından çatışmalar patlak vermişti. Sonuçta Hamas Gazze'deki, El Fetih ise işgal altındaki Batı Şeria'daki hakimiyetini pekiştirdi. İki grubu uzlaştırma çabaları başarısız oldu.
Hamas, son birkaç hafta içinde gerçekleşen esir takasları sırasında Gazze'deki kamuoyu desteğini ve askeri örgütlenmesini göstererek İsrail ve Filistin Yönetimi'ni küçük düşürdü. Hamas'ın askeri birlikleri Gazze'de serbestçe hareket etti ve tezahürat yapan Filistinli kalabalıkların önünde iyi koreografiye sahip esir takasları gerçekleştirdi.
İsrail'in açıkladığı savaş hedefi Hamas'ı ortadan kaldırmaktı.
Bu görüntüler, işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistinlilerin çoğu tarafından zaten "yozlaşmış" ve "İsrail işbirlikçisi" olarak görülen Filistin Yönetimi üzerinde büyük bir baskı yarattı. Şimdi Filistin Yönetimi, Trump Beyaz Saray'a döndüğünden beri tamamen kenara itilmemek için umutsuzca mücadele ediyor. Aralık ayı başından bu yana Cenin mülteci kampını kuşatarak Filistinli direnişçilere saldırıyor.
Uluslararası Kriz Grubu'nun kıdemli Filistin analisti Tahani Mustafa, saldırıyı bir "intihar görevi" ve Filistin Yönetimi'nin hala sert güç gösterebileceğini kanıtlamak için yapılan son bir girişim olarak nitelendirdi:
"Filistin Yönetimi, Gazze'de yeni bir yönetim kurulursa ve bu yönetim kendileri olmazsa, tüm fonlarının başka yerlere aktarılacağından endişe ediyor. En büyük korkuları siyasi ağırlık merkezinin Batı Şeria'dan Gazze'ye kayması ve kendilerini zor durumda bırakması."
Biden yönetiminin savaş sonrası Gazze'yi yönetme planının merkezinde Ramallah'ın yaşlanan liderliği vardı ama Trump Filistin Yönetimi'nden neredeyse hiç bahsetmedi. Aslında, "kelimenin tam anlamıyla bir yıkım alanı" olarak nitelendirdiği Gazze'ye doğrudan çok az ilgi gösterdi. Ürdün ve Mısır'a Gazze'den Filistinlileri kabul etmeleri çağrısında bulunarak "Biz sadece her şeyi temizleriz" dedi.
Filistin Yönetimi Suudi Arabistan ve BAE arasında sıkıştı
Trump, görevdeki ilk döneminde Filistin Yönetimi ile diplomatik ilişkilerini Kudüs'teki ABD konsolosluğunu kapatarak ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün Washington'daki ofisini kapatarak geriletti. FKÖ, Filistin Yönetimi liderliğindeki Filistinli gruplardan oluşan bir koalisyon.
Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner Filistin Yönetimi'nden nefret ediyor ve ABD'nin Filistin Yönetimi ile işbirliğini engellemeye çalışıyordu. Bu gerginlikler Trump'ın Filistin Yönetimi'ne yaptığı yardımı kesmesiyle sonuçlandı. Kushner, Filistinlilerin Mart 2024'te Gazze Şeridi'nden zorla çıkarılmasını öngören bir teklif sundu.
ABD'li eski bir üst düzey yetkili daha önce MEE'ye yaptığı açıklamada Filistin Yönetimi'nin Trump yönetiminden destek almakta zorlanacağını söylemişti. Gazze, Filistin Yönetimi'nin Körfez'deki en büyük eleştirmeni BAE'ye Filistin liderliğinin değişmesi için bir fırsat sundu. BAE, Filistin Yönetimi'nin Abbas olmadan reforme edilmesi halinde Gazze'ye barış gücü göndermeye hazır olduğunu söyledi.
Mısırlı bir yetkili daha önce MEE'ye yaptığı açıklamada Abbas'ın bu teklif karşısında "çileden çıktığını" söylemişti.
Filistinli seküler elit içinde, 2006'dan beri Batı Şeria'yı seçimsiz yöneten Abbas ile El Fetih'in Gazze'deki eski lideri Muhammed Dahlan arasında bir çatlak var.
Dahlan BAE'de ikamet ediyor ve BAE'nin iktidardaki Nahyan ailesinin temsilcisi. Dahlan El Fetih'ten ihraç edildi ancak El Fetih-Demokratik Reform Bloğu aracılığıyla Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'da bir miktar desteğe sahip.
Suudi Arabistan Gazze Şeridi'nin geleceğinde kilit rol oynayabilir. Bölgenin yeniden inşası için fonlara sahip olmasının yanı sıra, BAE'nin aksine çeşitli Filistinli gruplarla ilişki kurma konusunda daha tarafsız bir tutum sergiliyor.
BAE ve Bahreyn ile birlikte Suudi Arabistan da Arap Baharı sırasında Hamas'a karşı düşmanca bir tutum sergilemişti ancak o zamandan bu yana daha uzlaşmacı bir tavır takındı.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, İsrail'in Gazze Şeridi'nde soykırım yaptığını açıkça ilan ederken, BAE Dışişleri Bakanı İsrailli mevkidaşını alenen ağırladı. Riyad, 7 Ekim 2023'ten önce, Temmuz 2024'te İsrail tarafından öldürülen Hamas lideri İsmail Haniye'nin gerçekleştirdiği bir ziyarete ev sahipliği yapmıştı.
Güncellenme Tarihi : 5.2.2025 00:25