Cennetlikler Allahü tealayı nerede ve nasıl görecek?
CENNETLİKLER ALLAHÜ TEÂLA’YI NE ZAMAN VE NASIL GÖRECEKLER?
Rasûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Efendimiz şöyle buyurdu: Cennetlikler(Erkekler) Cennete kılsız tüysüz sürmeli otuz veya otuz üç yaşlarında olarak gireceklerdir. (Kadınlar 18 yaşında olacaktır.)
CENNETLIKLERIN KAÇTA KAÇI BU ÜMMET-İ MUHAMMED’DEN OLACAKTIR?
Rasûlullah (Aleyhisselatü vesselam) bu konuda şöyle buyurdu: “Cennetlikler yüz yirmi saf olacaklardır. Onların seksen safı bu ümmetten kırk safı diğer ümmetlerden olacaktır.” (İbn Mâce, Zühd: 17; Dârimî, Rıkak: 27)
Miraç’ta Peygamber Efendimiz Şanı Yüce Rabbimiz ile aracısız görüşmesi sırasında Allahü teala şöyle buyurmuştu;
- Hakikat şu ki; sen cennete cümle enbiyadan evvel gireceksin.
Sen cennete girmeyince, hiç bir peygamber girmez.
Ümmetin ise, cümle ümmetlerden evvel cennete girecektir.
Ümmetin cennete girmedikçe, hiç bir ümmet cennete giremez.
Sonra şöyle buyurdu:
- Ya Habibim, Daima sohbetin benimle olsun. Çünkü dönüşün banadır. Kalbini dünyaya bağlayıcı olma. Çünkü ben seni dünya için yaratmadım.
Sonra şöyle buyurdu:
- Ya Habibim, senin ümmetini üç bölüğe ayırdım.
Bu üç bölüğün bir bölüğünü sana bağışladım. (NOT: Direk cennete alınacaklar)
Baki kalan bir bölüğünü de kıyamette bağışlarım.(Senin şefaatine)
Ta ki, benim katımda, senin kadrin ve kıymetin mahşer günü cümle mahlûka açık görüne. (NOT: Günahı sevabından çok olup da, Resûlullah’ın şefaati ile Affa uğrayıp cennete girecekler)
(NOT: Bir bölük de cehennemde günahının cezasını çekip dönecek. )
Ümmet-i Muhammed olmak için son nefeste iman getirmek şarttır. Son nefeste iman getiremeyenler sorgusuz sualsiz cehennem ehline dahil edilecektir. Bir bölükte kaç kişinin olduğunu her şeyi bilen Yüce Hak’tan başka kimse bilmez)
Abdullah bin Mes’ûd (radıyallahü anh)’den rivâyet..
Bir kubbe altında kırk kişi kadar Rasûlullah Efendimiz ile beraber idik
Bu sırada Rasûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) “Cennetliklerin dörtte biri olmanıza razı mısınız?” diye sordu. Oradakiler “Evet” dediler.
Rasûlullah Efendimiz, “Cennetliklerin üçte biri olmanıza razı mısınız?” Buyurdu. Oradakiler yine “evet” dediler.
Bu sefer Rasûlullah (Aleyhissalatü vesselam): “Cennetliklerin yarısı olmaya razı mısınız? Cennete ancak Müslüman kişi girecektir. İnsanlığın pek çoğu şirke düşecektir. Şirke bulaşmayan sizler, siyah öküzün üzerindeki beyaz kıllar gibi veya kırmızı öküzün derisindeki siyah kıl gibi olacaksınız. Buyurdu (Buhârî, Rıkak: 17; Müslim, İman: 27)
CENNETIN KAPILARI NE KADARDIR?
Rasûlullah Efendimiz şöyle buyurdu: “Cennet kapılarından ümmetimin oraya gireceği bir kapı vardır ki; O kapının eni usta binicinin üç günde (veya üç ayda veya üç senede) gidebileceği mesafe kadardır. Böyle olmasına rağmen onlar bu kapıdan sıkışarak girecekler de neredeyse omuzları kopup düşecek.” (Tirmizî rivâyet etmiştir.)
CENNETTE ÇARŞI VE PAZAR VAR MI?
Saîd b. Müseyyeb (Radıyallahü anh)’den rivâyete göre, kendisi Ebû Hüreyre Radıyallahü anh ile karşılaştı ve “Allah’tan ikimizi Cennet çarşısında bir araya getirmesini isterim” dedi.
Saîd bin Müseyyeb (Radıyallahü anh) “Cennet’te çarşı Pazar var mıdır?” diye sordu.
Ebû Hüreyre “evet” dedi ve şöyle devam etti. Rasûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem.)’in bana bildirdiğine göre;
“Cennetlikler Cennete girdiklerinde amellerine göre oraya yerleşeceklerdir. Sonra dünya günlerinden Cuma günü kadar bir süre izin verilecek ve insanlar Rablerini ziyaret edeceklerdir. Allah’ın arşı onlara görünecek Allah onlara Cennet bahçelerinden bir bahçede görünecek.
O mü’minler için nurdan minberler, altından minberler, gümüşten minberler kurulacak ve o kimselerin derece bakımından en aşağı durumda olanları -ki onların aşağılıkları yoktur- misk ve kâfur tepelerinde oturacaklar ve kendilerinden daha yükseklerde oturan kimseler olduğunu sanmayacaklar.” (Herkes halinden memnun olacak)
Ebû Hüreyre radıyallahü anh dedi ki: “Ey Allah’ın Rasûlü! O gün Allahü Teâlâ’yı göremeyecek miyiz?”
Rasûlullah Efendimiz “Evet” buyurdu.
“Siz Güneşin ve dolunay gecesi ayın görünmesinde şüphe eder veya görebilmek için itişip kakışır mısınız?” Biz de: “Hayır!” diye cevap verdik. Öyleyse Aynı şekilde kolaylıkla Rabbinizi göreceksiniz ve Allah’ın o Cennet’te kendisiyle karşılıklı görüşmediği kimse kalmayacaktır. Hatta konuştuğu kimselerden birine: “Ey falan oğlu falan! Falan günde yaptığını hatırlıyor musun?” diyecek Ve dünyadaki vefasızlıklarından bir kısmını hatırlatacaktır. O kimse de: “Ey Rabbim! Beni bağışlamadın mı?” Allah’ta: “Evet!” diyecek ve “Benim bağışlamamın genişliği sayesinde şu makama ulaşmış durumdasın” buyuracak.
Onlar bu durum da iken üstlerinden bir bulut kendilerini kaplayacak ve üzerlerine bir koku yağdıracaktır ki, o zamana kadar onun kokusuna benzer bir koku koklamamışlardır.
Yüce olan Allah şöyle devam edecek: “Kalkın sizin için hazırladığım büyük ikramlardan arzu ettiğiniz her şeyi alın!”
Sonra meleklerin etrafını çevrelediği, gözlerin görmediği, kulakların duymadığı ve hiçbir kimsenin kalbinden geçirip hayal edemediği şeylerin bulunduğu bir çarşıya geleceğiz ki orada arzu edilen her şey bulunacaktır.
Orada satmak ve satın almak diye bir şey yoktur.
Cennetlikler o çarşıda birbirleriyle karşılaşacaklardır. Yüksek dereceler sahibi olan bir kişi kendisinden aşağı derecede bir kişiyle karşılaştığında onun üzerindeki elbiseden gözleri kamaşacaktır konuşmaları bitmeden kendi sırtındaki elbisenin ondan daha iyi olduğunu hayal edecektir. Çünkü Cennet’te hiç kimseye üzülme yoktur.
Sonra herkes konaklarına dağılacak ve hanımlarımız bizleri merhaba hoş geldiniz diye karşılayacak; “Bizden ayrıldığınız andaki güzelliğinizden daha güzel bir durumda bize döndünüz” diyeceklerdir. Bizde hanımlarımıza şöyle diyeceğiz: “Bugün sonsuz güç ve kuvvet sahibi Rabbimizin toplantısında bulunduk bu şekilde dönmemiz gerekirdi ve öylece sizlerin yanına dönüp geldik.” (Buhârî, Ezan: 17; Müslim, İman: 27)
Hazret-i Ali (Radıyallahü anh)’den rivâyete göre, Rasûlullah (Sallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:
- Cennet’te bir çarşı vardır ki orada satın almak ve satmak diye bir şey yoktur. Orada kadın ve erkek resim ve şekilleri vardır kişi hangi şekle girmek isterse orada o şekle bürünecektir.” (Müsned: 1272)
CENNET’TE ŞANI YÜCE ALLAH’IN GÖRÜLMESI NASIL OLACAKTIR?
Cerir bin Abdullah el Becelî (Radıyallahü)’den rivâyet..
Bir gün Rasûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Efendimizin huzurunda oturmakta idik Rasûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) dolunay durumundaki aya baktı ve şöyle dedi;
- Siz Rabbinizin huzuruna varacaksınız ve şu ayı gördüğünüz gibi onu görecek ve görme konusunda bir zorluk ve sıkıntıyla karşılaşmayacaksınız. Dolayısıyla gün doğmadan önceki namaza ve gün batmadan önceki namaza gücünüz yettiği sürece devam edin dedi ve şu ayeti okudu: “…Güneşin doğmasından ve batmasından önce Rabbinin sınırsız kudret ve yüceliğini tüm eksiksiz övgüleriyle an…” (Taha sûresi: 130) (Buhârî, Mevakıt: 17; Müslim, Mesacid: 27) Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir.
Rasûlullah (Aleyhisselatü vesselam; “İyi ve yararlı işler yapmakta devamlı ve kararlı olanlara karşılık olarak iyisi ve ondan daha fazlası vardır.” (Yunus sûresi: 26) ayeti hakkında şöyle buyurdu:
- Cennetlikler Cennete girdiklerinde bir tellal: Sizin için Allah’ın verdiği bir sözü vardır diye bağıracak…
Cennetlikler de diyecekler ki bizim yüzümüzü ak etmedi mi? bizi ateşten kurtarmadı mı? Bizi Cennete sokmadı mı?
Melekler evet diye cevap verecekler bundan sonra perde açılacaktır.
Rasûlullah Efendimiz şöyle sözünü sürdürdü: Allah’a yemin ederim ki, Allah o gün Cennetliklere kendisini görmekten daha sevimli bir şey vermemiştir. (Müslim, İman: 27; İbn Mâce, Mukadime: 17)
CENNETLIKLERIN EN AŞAĞI DERECESINDE OLANIN DURUMU NASILDIR?
İbn Ömer (Radıyallahü anh.)’den rivâyete göre, Rasûlullah Efendimiz şöyle buyurdu:
- Cennetliklerin en aşağı derecesinde olan kimsenin durumu; bahçelerini, hanımlarını, bol nimetlerini, hizmetçilerini ve koltuklarını bin senelik mesafeye kadar uzanmış olarak görecek ve sabah akşam Allah’ın kendilerine bir ikramı olarak Allah’ın yüzünü göreceklerdir. Sonra Rasûlullah şu ayeti okudu:
“Bazı yüzler o gün Rablerine bakarken mutluluktan parlayacaktır.” (Kıyame sûresi: 22-23) (Müsned: 4395)
CENNET’TEKI NIMETLERDEN DAHA IYI OLAN ŞEY NEDIR?
Ebû Saîd el Hudrî (Radıyallahü anh)’den rivâyete göre, Rasûlullah (Sallallahü Aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:
“Allah Cennetliklere şöyle buyuracak: Ey Cennetlikler! Onlar da Ey Rabbimiz buyur, emret emrini yerine getireceğiz derler.
Allah: Cennete girmekten dolayı memnun musunuz?
Cennetlikler diyecekler ki: “Nasıl memnun olmayız yaratıklarından hiç kimseye vermediğini bize verdin.”
Allah: “Ben bundan daha iyisini size vereceğim”
Onlar: Bundan daha üstün şey ne olabilir? Diyecekler.
Allah’ta şöyle buyuracak: Sizden razı olduğumu bildirecek ve asla gazab etmeyeceğim.” (Müslim, Cennet: 3) Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir.
Güncellenme Tarihi : 20.2.2021 22:16