Yaşam
  • 1.10.2006 14:47

ÇEŞME'DE 'BALIK' PROTESTOSU!..

İzmir'in Çeşme ilçesinde, bölgedeki balık çiftliklerini protesto amacıyla Karaburun ilçesi ve Mordoğan beldesinden sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de katılımıyla protesto eylemi düzenlendi.
      Çeşme Esnaf Odası, Çeşme Turizm Derneği ve Çeşme Otelciler Derneği önderliğinde düzenlenen eyleme, Çeşme'nin yanı sıra Karaburun ve Mordoğan'dan turizm, su ürünleriyle ilgili sivil toplum örgütleri temsilcilerinin yanı sıra Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri de destek verdi. Eyleme, Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa ile Mordoğan Belediye Başkanı Ahmet Çakır da katıldı.
      Çeşme Meydanı'nda toplanan eylemciler, buradan teknelerle Dalyan Körfezi'ne geçti. Bölgedeki balıkçı tekneleri ve turistik yatların da katılımıyla yaklaşık 60 tekneden oluşan konvoy oluşturuldu.
      Teknelerin kornaları çalınarak, balık çiftlikleri protesto edildi. Gezi teknelerinde toplanan eylemciler ise balık çiftliklerini ve Tarım Bakanlığını protesto etti.
      Eylemle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Çeşme Esnaf Odası Başkanı Mustafa Cenger, balık çiftliklerine ve balık üretimine karşı olmadıklarını, ancak bölgedeki çiftliklerin sahile yakın olması nedeniyle turizmi tehdit eder hale geldiğini söyledi.
      Tesislerin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporlarının daha şeffaf bir yöntemle verilmesi gerektiğini, yaptıkları incelemelerde 30 ton için ruhsat alan balık çiftliklerinin 90 ton kapasiteyle üretim yaptığını belirlediklerini ileri süren Cenger, şöyle dedi:
      ''Sahillerimizde son aylarda gözle görülen kirlilik mevcuttur. Sorunun bu çiftliklerde kullanılan suni yemlerden kaynaklandığı ortadadır. Son zamanlarda balıkçıların ağlarından orkinos kafaları ve iç organları çıkmaktadır. Orkinos çiftlikleri denizlerimizde günde 2-3 ton dışkı bırakmaktadır. Mevcut ve proje safhasında olan çiftlikler de turizmde dünyanın yıldızı olmaya aday Ilıca Körfezi'ni tehdit etmektedir. Turizm markası olma yolunda hızla ilerleyen Çeşme'nin kirletilmesini istemiyoruz.
      Bu eylemi sadece turizmciler değil ekmeğini denizden çıkaran balıkçılar da destekliyor. Bu eylemle umarım Ankara'dakilerin dikkatini buraya çekeriz. Amacımız protesto değil uyarmaktır. Eyleme beklediğimizden daha fazla destek gelmesi, insanların bu konuda ne kadar kaygılı olduğunu göstermektedir.'' Çeşme Turizm Derneği Başkanı Gülesin Tütüncüoğlu ise tüm Karaburun Yarımadası'nda balık çiftliği sayısının 90'ı geçtiğini öne sürdü. Balık çiftliklerinin açık denizde kurulmasını istediklerini kaydeden Tütüncüoğlu, ''Bundan sonra verilecek ruhsatlar, açık denizlerdeki çiftlikler için verilsin. Mevcut çiftlikler de daha sıkı şekilde denetlensin'' dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:52

İLGİLİ HABERLER